Published On: Pon, sij 20th, 2014

JOŠ ĆE IH PROZVAT’ FIKTIVNIM VJERNICIMA: Jabučanima (Grude) ne daju na misu u Mijace (Vrgorac)

Ni olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i jugom nije zaustavilo 30-ak mještana planinskog sela Jabuke, koje pripada općini Grude (BiH) da krenu na nedjeljnu misu i miran prosvjed ispred crkve Velike Gospe u vrgoračko selo Mijaca.

 

Međutim, na putu do crkve ispriječila im se policijska patrola iz Vrgorca, koja nije dopustila stanovnicima ovog sela da dođu na svetu misu, te da održe prosvjed zbog „tvrđe“ primjene pograničnog sporazuma između RH i BiH, odnosno u ovom slučaju kažnjavanja ljudi kad krenu u crkvu i na groblje.

Brojne novinarske ekipe uzaludno su ih čekali, no policija nije puštala nikoga ni s hrvatske ni bosansko-hercegovačke strane granice.

Mještani ova dva sela stoljećima su vezani jedni s drugima,čak dijele zajedničko groblje i crkvu. No, sad stanovnici Jabuke ne mogu doći u crkvu i na groblje, jer ne mogu izvaditi pogranične propusnice s obzirom da ih većina ima registrirano prebivalište izvan pograničnog područja u zadnjih godinu dana, odnosno u Orebiću, Makarskoj, Splitu, gdje su se odselili trbuhom za kruhom.

Slobodna Dalmacija