Published On: Sri, tra 5th, 2017

JOHNSON: Velika Britanija ima velike planove za BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno s ministrom financija i trezora Vjekoslavom Bevandom primio je danas u Sarajevu državnog tajnika za vanjske poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona s kojim su razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u dvije države.

Zahvalio se na dosadašnjoj podršci na putu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti podržavati procese reformi u BiH na putu ka Europskoj uniji. Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Europskoj uniji. Naglasio je važnost inkluzivnog obrazovanja i omogućavanja školovanja mladih iz BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvizdić i Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj suradnji dvije države i suglasili se da postoje veliki potencijali za daljnje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom razdoblju intenzivirati obim ekonomske razmjene i povećati britanske investicije u BiH.

Johnson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana i naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, ali da ne napušta Europu i da će biti potpuno predani miru i stabilnosti ove regije. Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva. Rekao je i da Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i da je interes Ujedinjenog Kraljevstva jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana. Izrazio je stav da je u narednom razdoblju potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine. Sastanku je nazočio veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson.

Crnadak primo Johnsona

Šef britanske diplomacije Boris Johnson stigao je u Sarajevo, u službeni posjet Bosni i Hercegovini. Johnson se prvo susreo s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom.

“Hvala vam puno na domaćinstvu i dobrodošlici. Mi se znamo određeno vrijeme i mi smo sestrinske stranke da tako kažem. Crnadak zna što ja mislim i zna moje slogane i već je prenio najvažniju poruku koju imam za vas. Mi napuštamo EU, ali ne napuštamo Europu i ostajemo pri sigurnosti i prosperitetu našeg kontinenta. Samim tim smo predani sigurnosti BiH”, kazao je Johnson. Dodao je kako je BiH prelijepa zemlja s velikim potencijalima, javlja N1.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je tome povjesno predano. Ovo je zaista prelijepa zemlja i ima sjajan potencijal. Od ključne važnosti je da se taj osjećaj privatnog sektora razvije i da se razvije poduzetništvo. Moje iskustvo u Londonu gdje je 80 posto ekonomije u privatnom sektoru pokazuje da većina njih dolazi od start upa. Reforme su od ključne važnosti i zato pomažemo s financiranjem izrade energetske strategije i za registraciju novih komapnija u BiH”, dodao je Johnson.

Johnson je kroz osmijeh poručio da mu nije jasno kako su građani BiH preživjeli do sada bez Marks & Spencer trgovina. Također, kazao je da Velika Britanija ima velike planove za BiH, kao i da želi vidjeti što više bh. proizvoda u Velikoj Britaniji.

“Obojica bismo željeli da postignemo stvaranje jedne nove platforme za nova ulaganja. Ne znam kako ste do sada preživjeli bez Marks & Spencer trgovina, ali doći će i to uskoro u BiH. Sjajne stvari se prave u BiH i mi bismo željeli vidjeti što više toga u Velikoj Britaniji. Zato nam je zadovoljstvo da smo domaćini seminara u Londonu. Nadam se da ću neke od vas vidjeti u Londonu u rujnu”, kazao je./HMS/