Published On: Pon, sij 3rd, 2022

JESU MU REKLI DA JE NA LISTI ZA BEATIFIKACIJU DEKLARIRANI NACIST I RATNI ZLOČINAC? OČITO NISU: General franjevačkog reda podržao sramotan prijedlog širokobriješke Vicepostulature

General franjevačkog reda Manje braće fra Massimo Fusarelli posjetio je Franjevački samostan u Širokom Brijegu i Vicepostulaturu ”Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

U njegovoj pratnji bili su generalni definitor za Južnoslavensku konferenciju fra Konrad Grzegorz Cholewa, provincijal hercegovačkih franjevaca fra Miljenko Šteko i student u Rimu fra Vjekoslav Milićević.

Generala je s braćom primio širokobriješki gvardijan fra Ivan Marić. Nakon iskazane dobrodošlice krenulo se u obilazak. General je najprije posjetio samostansku crkvu Uznesenja BDM koju mu je kratko predstavio gvardijan. Nakon toga general se zaustavio kod grobnice gdje su pokopana 24 hercegovačka franjevca ubijena tijekom Drugoga svjetskoga rata. Ta vremena i ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca približio mu je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Istim onim putem kojim su pobijeni franjevci u veljači 1945. vođeni na ubijanje general je krenuo u obilazak ratnog skloništa u samostanskom vrtu gdje su jugokomunisti ubili i zapalili 12 hercegovačkih franjevaca.

Slijedio je još obilazak Franjevačkog muzeja i galerije. General je tu pomno razgledao kaleže, pokaznice i druge crkvene stvari koje su jugokomunisti oštetili u prigodi ubijanja franjevaca. Uvjerio se i u borbu franjevaca za gajenjem kulture od samoga dolaska u Široki Brijeg do danas. Sve je završilo ugodnim druženjem s braćom u samostanskoj blagovaonici.

Nakon prigodne molitve u crkvi i u ratnom skloništu, svega viđenoga i doživljenoga general je izrazio divljenje braći na životnoj borbi kroz različite režime i na snalažljivosti te sve usporedio s borbom franjevaca u Svetoj zemlji.

Podupro je i Vicepostulaturu u njezinom radu izrazivši želju da pobijena braća što prije budu uzdignuta na čast oltara, priopćeno je iz Vicepostulature.

Očito je da general franjevačkog reda nije informiran da je na listi za beatifikaciju Radoslav Glavaš, ex Fratar koji je to prestao biti ulaskom u nacističku sotonističku vladu pod upravom Adolfa Hitlera, suprotno naredbi Fra Lea Petrovića, nadređenog mu provincijala i odredbi Alojzija Stepinca. Fra Leo Petrović, koji je cijeli rat spašavao Židove i Srbe na kraju je i sam stradao od komunističke osvete u Hercegovini. Njegova smrt je i danas obavijena velom tajne.

Radoslav Glavaš je za to vrijeme čitao svoj tekst na Radio Zagrebu. Bivša braća su mu već bila pobijena. I taj ljudski otpad u zadnjoj rečenici svog teksta piše: “Samo je hrvatska državotvorna vlast ovlaštena kažnjavati prijekim sudom”.

Pročitati što je ta budaletina pisala. Iako je osnovna Kristova zapovijed “Ne ubij” “Ne čini drugome što ne želiš da tebi drugi učini, Radoslav Glavaš , koje ovi debili okupljeni oko ideje mićastojićizima žele proglasiti blaženim potanko je opisivao tko i kako smije ubiti.

Zločinac Andrija Radoslav Glavaš streljan je nakon suđenja u Zagrebu. Jednako bi mu presudila i Mačekova vlast kao što mu je presudila Titova. Nije ubijen iz mržnje prema vjeri nego kao ratni zločinac. Visokopozicinirani član sotonske vlade. Treći do Hitlera. Drugi do Poglavnika. Prvi do Budaka. Što je i bio. Njegovi potpisi u “ministarstvu bogoštovlja i ćudoređa” stotinama su značili smrt.

Doista koliko Mića Stojić i oni okupljeni oko njega mogu prezirati žrtvu svojih 65 nevine braće pobijene 1945 i da zbog jednog notornog Glavaša, 66-og čovjeka riskiraju da kompletan proces beatifikacije onih doista pobijenih iz mržnje prema vjeri – padne u vodu. Kako se zove taj oblik bahatosti,  netrezvesnosti i lupanja po daru Duha Svetog – Razumu? Mićastojićizam?

Postavimo si i novo teološko pitanje: Ako u cijelom jebenom franjevačkom redu u Hercegovini i Bosni nema čovjeka koji je u staju reći Zlu da je Zlo, a dobru da je dobro otkud im uopće pravo na crpljenje franjevačke licence? Kome će oni nakon ovog govoriti o Kristu? I kome će oni biti moralni autoriteti? Dodajmo ovome svemu i 45 godina dugu tradiciju ismijavanja  i kapitalizacije Majke Kristove u Međugorju, dodajmo otmicu i poniženje biskupa i shvatit ćete tko su nam duhovni pastiri.

Mi im vjerujemo točno onoliko koliko im vjerujemo da je Dompes dom za siromašne stuente a ne luksuzni hotel za bogaćenje pojedinaca. Vjerujemo im naravno i da je rahmetli Kornelije Kordić bio humanitarac i častan čovjek. Jamačno. Častan poput Fra Šarčevića. Isto tako vjerujemo im da nitko od njih nije bio član UDBE.

I da je ovaj logotip sa šest buktinja, na prvom broju Naših Ognjišta baš bio slučajan:

Vjerujemo i da je ovo tiskarska greška u njihovom izdanju Dobrog Pastira:

Dakle samo 20 godina nakon Titovog pokolja u Širokom klanjali su se, divili su se Titu.

Uvijek uz vlast. Uvijek i uvijek uz vlast. Osmansku, Austrijsku, Karađorđevićevu, NDH-ovu. Titovu.  SDA-ovu, HDZ-ovu, ovu onu.

Svejedno.

I nikad uz narod.

Gušili su narodnu svijest u 400 godina turske robije. Ponižavali su naše napaćene majke i očeve. Lažu da su bili uz nas.

Stjepan Radić ih je prozreo. Kao i naši pobijeni djedovi. Zato mrze Radića.  I danas nastoje da ostanemo  fanatična moiltvena zajednica i ne postanemo politička nacija. I danas trguju s nama. I danas su “autoriteti koji se ne smiju propitivati”.

Šaka ulizica.

guest
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Ganga🐉
Ganga🐉
1 godina prije

ne boj se onihnkoji ubija tjelo a potom nemogu više ništa ,nego se više boj onog koji može i tjelo i Dušu u pakao strovaliti.

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
AC/DC
AC/DC
1 godina prije

Imaš filter koji nije normalan,
pušta vrijeđanje a koči normalne riječi.
Daj ga malo aktualiziraj 🤷‍♀️

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  AC/DC
1 godina prije

nisi jedini , mnogi se žale ,e sad

Last edited 1 godina prije by Ganga🐉
Giordano
Giordano
1 godina prije

Halo poskok okanite se vi katoličke crkve jer niste upućeni… imate vi i u svojoj srpskoj crkvi problema pa malo pišite o njoj. Baš ste opterećeni katoličkom crkvom samo vrijeđate ponekad i malo muslimane ali Srbe nikako znakovito zar ne

EroRamazoti
EroRamazoti
1 godina prije

Stvarno ste ga pretjerali u tjeranju sekularizma i vatanja svemu za krivca naše katoličke crkve

Giordano
Giordano
Šta ti kažeš na ovo?  EroRamazoti
1 godina prije

Što drugo očekivati od srpskog portala?! Samo brate šta Dodik radi je li pjeva majici je li pojeo svinjsku glavu kao Tito i slično. To što je iz Posušja portal ne znači da je hrvatski obrati malo bolje pažnju pa će ti biti sve jasno. uglavnom sve što pišu jeste da ide na vodu Srbima i to je u redu ali brate izjasnite se da ste srpski portal

EroRamazoti
EroRamazoti
Šta ti kažeš na ovo?  Giordano
1 godina prije

Ja da se izjasnim?
Bošnjo nemoj meni dnevnu dozu takije udarat

Giordano
Giordano
Šta ti kažeš na ovo?  EroRamazoti
1 godina prije

Ma ne ti da se izjasniš greška… mislim na poskok.
I nisam ja nikakav Bošnjo nego Hrvat Hercegovac, a ti ako imaš imalo inteligencije pročitaj i prati pa ćeš vidjeti čiji je ovo portal. dovoljno da obratiš pažnju kad su pisali protiv srpske politike i da li su ikad a protiv Srpske pravoslavne crkve ne daj Bože dok katoličku crkvu non-stop napadaju. ako imaš oči vidjet ćeš. To su Dodikovi apologeti 100%

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Giordano
1 godina prije

I što onda ako je Dodikov ,to ništa ne mjenja stavove ,od istine se ne može pobjeći.

Giordano
Giordano
Šta ti kažeš na ovo?  Ganga🐉
1 godina prije

U redu je što je Dodikov to nije problem samo sam htio reći ne treba glumiti hrvatski portal. A što se tiče istine to je daleko od istine teški manipulator podilazi niskim strastima. on je Nicks Bujanca i indeksa samo na srpskoj strani.

Ganga🐉
Ganga🐉
Šta ti kažeš na ovo?  Giordano
1 godina prije

nije to ništa kako june zna ubosti