Published On: Wed, Aug 5th, 2015

JESTE LI VI DOBILI REGRES? Sretnici na državnim jaslama: Za odlazak na more od 300 do preko tisuću maraka

U vremenu sveopće ekonomske krize koja potresa naše društvo iu kojoj velik broj građana i dalje jedva sklapa kraj s krajem, parlamentarci, ministri i svi zaposleni u institucijama države i Federacije i ove godine mogu računati na isplatu regresa za godišnje odmore.
Doduše, rijetki će dobiti novac upravo u prvim danima kolovoza, no nikada nije kasno za par stotina maraka koje će im poboljšati trenutačna primanja.
Vijeće ministara još je lani donijelo odluku da se zaposlenima u institucijama Bosne i Hercegovine s koeficijentom do 4,00 utvrđuje pravo na regres za godišnji odmor za 2015. godinu u visini od 300,00 maraka, a zaposlenima u institucijama s koeficijentom preko 4,00 u visini od 1,00 marke. Međutim, iduća bi godina mogla donijeti i još veća financijska opterećenja koja se tiču ​​regresa budući je nedavno donesena odluka o visini regresa za godišnji odmor za 2016. godinu u institucijama BiH prema kojoj se spominje samo brojka od 300 maraka, što je, pravdaju se u institucijama, ipak manje od zakonom dopuštenih 475,69 maraka, koliko iznosi osnovica za obračun plaće.
Nova odluka o visini regresa koja se odnosi na 2016. godinu značit će povećanje troškova na godišnjoj razini od oko 160.000 maraka budući da pravo na regres ima oko 22.000 zaposlenih u institucijama BiH, gdje spadaju i vojnici, policajci, zaposlenici, državni službenici te imenovane i izabrane osobe: ministri, zastupnici, zamjenici ministara, članovi Predsjedništva, savjetnici. Za ovu stavku u državnom proračunu planirano je 7.400.000 KM.
U poduzećima u kojima sudjeluje državni kapital pak naknade za godišnje odmore su nešto više pa je tako prema dostupnim informacijama 1190,68 KM iznosio regres za godišnji odmor u BH Telecomu. U Aluminiju on iznosi oko 700 maraka, dok u Elektroprivredi HZ HB iznosi 70 posto prosječne plaće čime se dolazi do brojke od oko 1100 maraka.
Za sada nije isplaćen
Za sada pak državni i federalni parlamentarci na godišnje su odmore otišli bez isplaćenog regresa. Naime, posljednja isplaćena plaća nije bila uvećana za popularnu naknadu, no to ipak ne znači da će ostati bez nekoliko stotina maraka jer je moguće da za mjesec kolovoz regres ipak bude isplaćen.
Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH Momčilo Novaković u razgovoru za Dnevni list potvrdio je kako za mjesec srpanj nije bilo isplaćenog regresa te kako na ovom Povjerenstvu do sada nije bilo riječi o tomu. U konačnici od tog tijela niti ne ovisi hoće li regres biti isplaćen, već se te odluke donose na Vijeću ministara.
-Hoće li biti regresa ne znamo, naglasio je Novaković.
Njegov kolega u Zastupničkom domu Mirsad Đonlagić kaže kako nije dobio regres, ali uz naglasak kako mu taj novac nije niti bitan te kako mu je inače žao što drugi ljudi nemaju priliku za primanja, a kamoli za regres za godišnji odmor.
-Ja Ga nisam dobio, nije bilo spomena o tome, dodao je Đonlagić.Istodobno, određene razine vlasti su povukle i hvale vrijedne poteze pa su se tako članovi Vlade Hercegbosanske županije odrekli ovogodišnjeg regresa za godišnji odmor.
Svi korisnici Proračuna Hercegbosanske županije dobili su pisanu izjavu u kojoj su imali mogućnost da navedu hoće li ili neće odustati od ovogodišnjeg regresa. Inače, za ovu namjenu godišnje se korisnicima županijskog proračuna izdvoji 800.000,00 maraka.
Oporezivanje regresa?
Nije se mnogo uradilo na jednom od obećanja koje se tiče oporezivanja regresa i toplog obroka. Podsjećamo kako je čak bilo i govora kako će jedna od prvih mjera nove federalne Vlade biti ukidanje naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz, regres).
Tom prilikom je Federalno ministarstvo financija bilo zaduženo da, u suradnji s Radnom skupinom za analizu fiskalnih propisa, sagleda implikacije uključivanja naknada koje nemaju karakter plaće (topli obrok, prijevoz, regres) u poreznu osnovu i da Vladi FBiH dostavi nekoliko varijanti mogućeg uvođenja progresivne stope oporezivanja dohotka.