JERKOVIĆ: Nisam rekao da u hrvatsku federalnu jedinicu treba ući dio RS

Potpredsjednik Republike Srpske Јosip Јerković demantirao je novinske izvještaje u kojima je navodno rekao da buduća hrvatska federalna jedinica u BiH treba obuhvatiti i dio Republike Srpske.

Јerković je za RTRS izjavio da u federalnu jedinicu, koju su nedavno dogovorili hrvatski predstavnici, treba ući dio Posavine, koji je sada dio Federacije BiH, a da nikada nije spominjana Republika Srpska, s čime se i on, kako navodi, slaže.

“Pročitajte naslov intervjua u Večernjem listu. Tko je dodao Republika Srpska, to pitajte one koji su prenijeli. Ako imaju dokaz neka to i pokažu. Nek slobodno izbace izjavu, ima snimak izjave koju sam dao”, kaže Јerković.

U toj izjavi je, kaže, rekao da će u hrvatsku federalnu jedinicu ući dio Posavine, što on osobno i zagovara.

“Hvala Bogu da hoće, jer je dio Posavine u Federaciji. Dio Republike Srpske nisam nigdje spomenuo”, rekao je Јerković i dodao da je javnosti poznato da ovu federalnu jedinicu podržavaju i lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

Dodik: Neprihvatljiv zahtjev da treći entitet zadire u RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučno je odbacio svaku mogućnost prekrajanja granica Srpske ili umanjenja njenih institucionalnih kapaciteta, naglasivši da sva njegova politička borba godinama unazad nije ništa drugo do očuvanje Republike Srpske i nadležnosti koje su joj dodijeljene Daytonskim sporazumom.

Na pitanje Srne da prokomentira navodnu izjavu potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Јosipa Јerkovića kojom u kontekst federalizacije stavlja i mogućnost izmjena granica Srpske, Dodik je rekao da je to apsolutno neprihvatljivo i neizvodljivo i da, sudeći po dosadašnjim izjavama dužnosnika HDZ-a, to predstavlja njegov osobni stav.

Hoće li Federacija BiH ući u proces federalizacije, naveo je Dodik, to je pitanje za Federaciju i političare koji tamo imaju političku odgovornost.

“Zabrinjavajuće je da one političke stranke iz Republike Srpske koje su se svom snagom obrušile na Јerkovićev očigledno osobni stav, prešućuju daleko teže izjave i postupke /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH/ Bakira Izetbegovića, čija neskrivena politička platforma je urušavanje, a potom i gašenje Republike Srpske”, ocijenio je Dodik.

Pojedini mediji jučer su objavili kako je Јerković  rekao da se nada da bi se, nakon unutarnjeg preuređenje BiH, u okviru hrvatske federalne jedinice mogao naći veći dio Posavine i dijelovi Republike Srpske.No, on je danas demantirao da je to izjavio. /HMS/

/HMS/