Published On: Uto, lis 8th, 2019

JERKOVIĆ I ČORDAŠ PROTIV TRASE AUTOPUTA: Ovo je na štetu Hrvata, moralo bi biti srušeno 100 hrvatskih kuća

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković usprotivio se u utorak izgradnji autoceste u sjevernom dijelu ovoga entiteta zbog koje bi se srušilo više obnovljenih kuća hrvatskih povratnika u mjestu Garevcu u općini Modriči, te je zatražio promjenu te trase.

Kako je priopćeno iz ureda dopredsjednika RS-a, Jerković je zajedno s izaslanikom Vijeća naroda Republike Srpske Davorom Čordašem susreo sa stanovnicima mjesne zajednice Garevac, koja je gotovo u cijelosti nastanjena Hrvatima, te je podržao njihove primjedbe na trasu autoceste.

Vlasti Republike Srpske prvotno su isplanirale graditi autocestu na dionici između Vukosavlja prema Brčkom “doslovno preko obnovljenih obiteljskih kuća hrvatskih povratnika u Garevcu”.

“Jerković i Čordaš su dali punu potporu Garevčanima te iskazali kako je prva verzija trase napravljena nakaradno i na štetu hrvatskog naroda”, navodi se u priopćenju.

U izjavi za medije potpredsjednik Jerković iz reda hrvatskog naroda je pojasnio kako bi u slučaju da se izgradi, zbog autoceste moralo biti srušeno više od 100 obiteljskih kuća hrvatskih povratnika. Sadašnjom trasom predviđeno je da autocesta prođe uz objekt tamošnje škole i župnog ureda.

Jerković je pozvao Hrvate iz Garevca da se u četvrtak odazovu javnoj raspravi koja će se održati u Modriči kako bi se usprotivili trasi autoceste koja je na štetu hrvatskih povratnika.

U Garevcu je prije rata živjelo više od 2.300 Hrvata. Tijekom rata tamo su uništene gotovo sve kuće, a Hrvati su prognani. Nakon rata najveći broj obiteljskih kuća je obnovljen, a u ovome mjestu živi blizu 400 Hrvata./Hina/HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare