Published On: Pet, ruj 14th, 2018

JERKO LIJANOVIĆ: Podržavam napore US ambasade u borbi protiv korupcije. Svi korumpirani Špirići trebaju biti na crnim listama

Kandidat Narodne stranke Radom za boljitak za člana Predsjedništva BiH Jerko Ivanković Lijanović pohvalio je javno potez US ambasade u te  im dao  svoju podršku u njihovoj borbi protiv korupcije.

Ovaj potez Jerke Lijanovića nije beznačajan, ukoliko se zna da se radi o uglednom političaru. Naročito uglednom među Amerikancima u BIH. Jer da ga ne smatraju uglednim ne bi ga nametali 2010-e , protuustavno, u vlast FBIH. I njega, i zeta mu, i brata mu.

Lijanović smatra da je potez ambasade, koja u predizborno vrijeme sankcionira SNSD-ovce epohalan, i da se ranije krenulo sa sankcioniranjem korumpiranih ministara, lopova, ljudi koji su pljačkali građane BIH, recimo milijunskim poslovima preko poticaja, da bi učinak bio bolji.

Jerko Lijanović posjetio je i utakmicu BH Zmajeva. Te je navijao. Svoj video navijanja objavio je na svojoj FB stranici.

Pozvao je sve građane da ga lajkaju.

NAPOMENA: Jerko Lijanović je  korumpirani političar. Ontološki korumpiran. Pozivan je često u SAD kao ugledan gost iako se kao ministar postavljen od strane US ambasade, domogao milijunske koristi. Te uz pomoć iste ambasade naštetio mnogim građanima BIH. Oduzevši nam naše pare. Bio je favorit US ambasade u BIH.

Lijanović Jerko nije na crnoj listi SAD-a. Nije ni US ambasada na crnoj listi SAD-a. Iako mu je pomogla da uzme naše pare. Dakle pomogla mu je u korupciji. A sebe na crnu listu stavila nije. Zašto?

Poskok.info

 

 

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM.

Inače, sudski postupak u ovom predmetu je počeo u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Tokom suđenja su priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Riječ je o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u ovom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu. 16.01.2018.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare