Published On: Wed, Sep 9th, 2015

JERKO I BIK: Lijanović je proračun krao sa stilom, jesu li Lagumdžija i ostali imali proviziju?

MOSTAR – Pred institucijama Federacije BiH naći će se ponovo informacija o raspodjeli poticaja za poljoprivrednu proizvodnju u vremenu dok jefederalni ministar poljoprivrede biobio Jerko Ivanković Lijanović, ponos platforme, i “ugledni poduzetnik” kako su mu svojevremeno salutirali sarajevski majorizatorski pokreti, i njihovi politički trabanti po Hercegovini.
Ovaj izvještaj napravila je komisija za raspisani konkurs u 2012. godini koje upozorava na brojne propuste, dok izdvojeno mišljenje trojice od petorice članova ukazuje na stravične razmjere kriminala i otvorena svjedočenja  ljudi koji su dobili poticaje kako im je nuđeno mito ili su sami htjeli da podmite komisiju, piše “Večernji list” u bh. Izdanju.
Aktualna Vlada Federacije BiH je pripremila zaključke prema kojima se traži prihvaćanje izvještaja o radu I nastavak daljih inspekcija.
Trojica od petorice članova komisije Ivica Mladina, Enver Mehmedović i Hajrudin Bećirević naveli su niz “bisera” kako se dijelio novac od poticaja, što ukazuje na drastične slučajeve zloupotreba.
Ovaj “pikantni” izvještaju govori o tome da su “prioriteti kod odabira u Ministarstvu poljoprivrede imali podnositelji prijava koji su članovi NSRzB-a i rođačko-prijateljsko-teritorijalne veze”.
Analizom odluke da se zaključiti kako su glavni podnositelji prijava (njih 31), koji su dobili 100.000 KM i više, dobro ukomponirani  u ovaj navedeni iznos, a oni s manjim iznosima, ispod 100.000 KM, popunjavaju prazninu do 13,755.302,89 KM”.
Od toga, četiri tvrtke  su uzele gotovo 45% od ovoga iznosa, odnosno 7,3 milijuna maraka. U pitanju su Buntić&Eco, i Gajevine, Dušići, Kupres istog vlasnika koji je dobio 1,66 milijuna maraka.
Hepoku iz Mostara su dodijeljena 2,4 milijuna, Farmi Spreča i Teleopticu istog vlasnika 1,1 miljun te tvrtki Bajra iz Travnika 2,99 milijuna maraka.
Šokantna su svjedočanstva onih koji su svojom iskrenošću vjerojatno i nasmijali članove komisije, ali i  rasvijetlili nivo kriminalnih aktivnosti. Venco Anđelić iz Kiseljaka je 650.000 maraka dobio za dva bika koja vodi na koride, a objekti koje je prijavio da će izgrađivati su napravljeni prije deset godina. Zbog toga je načelnik Mladen Ramljak izrazio spremnost da svjedoči o kriminalu.
Omer Jajić iz Kalesije dobio je 136.000 maraka za stočarski objekt, a kada je inspekcija došla na njegov ranč, “radnici su se razbježali jer im se ne plaćaju doprinosi”. Posjeduje objekt napravljen mnogo godina ranije.
Nedim Zajčević iz Čelića dobio je za izgradnju farme za tov junadi i skladišnog objekta za stočnu hranu 104.331 KM, ali vještaci tvrde da je objekt staja napravljena prije 15 godina I da se iz nje krijumčare goveda.
Husejin Salihović ima bazen, ali u njemu nema riba, a dobio je 162.000 KM i planira “nekada napraviti ribnjak i hladnjaču”.
Pitanje koje se nameće je jasno. Kriminal Jerke Lijanovića nije nešto što bi bilo kome trebalo biti upitno. Postavlja se pitanje jesu li ministri HSP-a, SDP-a i  SDA imali proviziju od svega ovog? Nikšić bi morao pojasniti da on fakat nije kužio što Lijanović čini.