Published On: Sri, svi 15th, 2013

I DALJE JE NA SLOBODI: Lijanović iz budžeta platio dug utajivača poreza!

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović odobrio je nedavno 914.045 KM iz federalnog budžeta širokobriješkoj firmi “ZD.I. Produkt”, inače jednoj od podružnica njegove porodične kompanije “Lijanovići d.o.o.”, saznaje “Dnevni avaz”.
Osim činjenice da se radi o odobravanju državnih para firmi koja posluje pod okriljem njegove kompanije, zanimljivo je da se radi o iznosu koji praktično treba pokriti dug “ZD.I Produkta” prema državi, a koji je nastao po osnovu PDV-a, i to u iznosu od 828.431 KM!
Upravo je za ovaj iznos, prema krivičnoj prijavi koju je Uprava za indirektne poslove BiH podnijela Tužilaštvu BiH, izbjegavanjem plaćanja poreza oštećena država.
Prema obrazloženju ministra Ivankovića Lijanovića, firmi “ZD.I Produkt” u vlasništvu Zdravka Ivankovića odobreno je 914.045 KM u vidu jednokratne podrške za izvoz poljoprivrednih proizvoda?!
Međutim, na ovaj način ministar poljoprivrede FBiH, putem jednokratne pomoći, firmu koja je, kako tvrde u UIO, oštetila državu nagrađuje gotovo identičnim iznosom iz federalnog budžeta. Inače, “ZD.I Produkt” nalazi se na shemi Lijanovićevih firmi koje su sistemski potkradale državu.

Prema prijavi UIO, porez u iznosu od 845.184 KM nije platila ni firma MI-MO Mostar, čiji je direktor bio Lijanovićev aktuelni ministar trgovine FBiH Milorad Bahilj, zatim “Farmer Mesna industrija” Široki Brijeg u iznosu od 834.158 KM te firma “Farmko” Široki Brijeg, koja državi po osnovu PDV-a duguje milion KM.
Kako smo ranije pisali, Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) utvrdila je da postoji osnovana sumnja da su navedene firme utajile porez u višemilionskom iznosu.