Published On: Pon, pro 9th, 2019

JERGOVIĆ: “U BiH danas postoje dva entiteta i dva naroda – Srbi i Bošnjaci”

U razgovoru za Dnevnik.ba, Jergović govori o BiH i Sarajevu, našim fanatizmima, štetnosti zahtjeva da književnost bude angažirana i otkriva zašto je ljevičar njegovog kova i uvjerenja danas među “ljevičarima” ustvari sam i usamljen.

 

“U BiH danas postoje dva entiteta i dva naroda – Srbi i Bošnjaci”

“Ili kako bi se to razumljivije reklo, na prostoru koji nije podijeljen. S tim da u Bosni, postoje dva entiteta, ne samo u teritorijalnom, nego i suštinskom smislu. Postoje Srbi i Bošnjaci. Učinjeno je apsolutno sve da Hrvati kao subjekt više ne postoje.”

Smatra da Hrvati u BiH, kao subjekt stvarno ne postoje osim što čine statističku većinu na jednom vrlo ozbiljnom komadu bh. teritorija.

“Tamo gdje nisu u većini, tamo su apsolutno obespravljena manjina. Kao što su, da se bolje razumijemo, obespravljena manjina i drugi i treći  tamo gdje nisu u većini. Ali na razini državne politike, danas u BiH postoje samo Bošnjaci i Srbi.”

Bilo je, prema njegovim riječima, jako ljupko ispratiti vijest kako je Predsjedništvo BiH de facto podržalo genocid kojeg Saudijska Arabija čini nad narodom Jemena, jer je to, zapravo, bilo prvi put da za neku svinjariju u BiH, Hrvati nemaju apsolutno nikakvu političku i moralnu odgovornost. To su, kaže Jergović, učinili, samo bošnjački i srpski političari.

Govoreći o specifičnostima Hrvata u BiH, spomenuli smo Hrvate u Srednjoj Bosni, a kojima je, po Jergovićevom mišljenju, teško i grozno, ali tvrdi i kako nije siguran jesu li oni i danas uspjeli artikulirati što se njima dogodilo.

“Nisam siguran da oni baš sasvim znaju ni šta im se dogodilo ’93. godine, ni šta im se događa danas. U svemu tome, postoji i nešto što je tipično za naš svijet: naši su ljudi savršeno nesvjesni bilo kakvog šireg konteksta do te mjere, da vi kad dođete u Žepče ili Vitez i kod nekog sjedite u kući i pričate s njim, vi često primjećujete onu vrstu arogantne hiper – suverenosti kao da ste kod nekog usred Zagreba.”

Cijeli interview pročitajte na Dnevnik.ba

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare