Published On: Ned, pro 8th, 2019

JERGOVIĆ: BiH ne može napoprijek postati građanska – oni koji se za to zalažu svoje poginule borce nazivaju šehidima

Na upit da je glasao, kome bi da svoj glas rekao je:

“Jedno je sigurno, niti Komšiću, niti Čoviću. Kad bih imao samo izbor da glasam za jednog od njih, pobjegao bih na kraj svijeta. Željko Komšić je već dva puta bio član Predsjedništva i od toga kao ni od predsjednikovanja Dragana Čovića nije bilo nikakve koristi. Ne mislim da će se sad dogoditi nešto novo”.

Kako kaže, Komšićeva pobjeda ga nije iznenadila.

“Zato što me u BiH ništa više ne može iznenaditi. Tamo se od dvije loše stvari uvijek dogodi jedna, a vrlo često čak i dvije”.

Kaže da je BiH zemlja u kojoj žive tri naroda, a zemlja u kojoj žive tri naroda ne može napoprijek postati građanska država, zato što to sad neko tako odluči.

“Ona to pogotovo ne može postati zbog toga što niko u BiH nije na to spreman. Oni koji se predstavljaju kao njeni zagovornici, to nisu, jer u građanskoj BiH oni poginule borce ne bi nazivali šehidima. Ne bi imali pravo da vode računa o sudbini svih muslimana na svijetu i ne bi imali pravo da odlučuju ko će i kako slaviti vjerske praznike. I još jedna stvar: vjerski praznici bi se u građanskoj državi morali slaviti iza dva puta zaključanih vrata a ne na ulici. Zagovornici građanske BiH su vrlo često ljudi koji bi manjinskom narodu oduzeli njegova manjinska prava a većinska prava većinskog naroda bi konzumirala u njihovom punom iznosu, ne kao da žive u građanskoj državi u kojoj su sve vjere izjednačene pred zakonom. Dakle, nemojmo se pojmom građanske države tako olako gađati, kao što se njime olako gađaju pojedine partije i stranke u Sarajevu”, kazao je Jergović.

Odgovornost

Upitan je i da li ima neka partija ili stranka mu daje nadu da bi ta građanska država nekad mogla zaživjeti u BiH.

“U Sarajevu postoji jedna stranka čiji se čelnici relativno odgovorno ponašaju prema onome što zastupaju i govore i koji zaista ne čine ovo što drugima prigovaram. Ta stranka je istina mala i neutjecajna, ja bih joj poželio sve najbolje kad joj i ta moja želja ne bi nanijela štetu, a to je Naša stranka”, kazao je Jergović.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare