Jeremić primio medalju za hrabrost u ime svojih predaka Nurije i DEVLA Pozderac

BEOGRAD – Predsjednik Opće skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je večeras, primajući u ime obitelji Pozderac izraelsku medalju “Pravednik među narodima”, da je neizmjerno ponosan na svoje pretke, koji su u Drugom svjetskom ratu ustali protiv zločina nad židovskim i srpski sugrađanima.
“Moje neizmjerno uzbuđenje zbog ovog priznanja proizlazi iz dubokog osjećaja da ova stara obiteljska priča nije u meni živa samo zato što afirmiše općeljudske principe, već i zato što moje razumijevanje događaja u suvremenom svijetu čini povijesni živim. To je osjećanje opasnosti kakvoj nas je redovito izlagalo međusobno nerazumijevanje “, rekao je Jeremić, primajući medalju od veleposlanika Izraela u Beogradu Josefa Levija.
Muzej holokausta Jad Vašem donio je odluku da se Nurija i Devleta Pozderac i Vojislav Knežević posthumno nagrade medaljom “Pravednik među narodima” zbog spašavanja Židova u Drugom svjetskom ratu.
Napominjući da on osobno ničim nije zaslužio to priznanje pošto nije bio ni rođen u to vrijeme, Jeremić je na svečanosti u Beogradskom dramskom pozorištu ocijenio da to što Izraelci taj čin ni poslije 72 godine nisu prepustili zaboravu, već su ga ubilježili u povijest, predstavlja poruku da smisao života na prostoru bivše Jugoslavije ne treba tražiti samo u pamćenju preživljenog zla, već i dobra.
To transgeneracijski balkansko iskustvo, prema Jeremićevim riječima, nepogrešivo svjedoči kako je među našim narodima pobjeda suradnje, empatije i solidarnosti nad međusobnim nanošenjem zla redovito otvarala godine prosperiteta za sve koji naseljavaju ovaj dio Balkana.
“S druge strane, kad god su prevladali nerazumijevanje i vjera da se može postići dobro za svoj narod na račun onog drugog, cio region, bez izuzetka, zapadao je u regresiju, siromaštvo i gubitak državne samostalnosti”, naglasio je Jeremić.
“Kao posljedica onoga što nam se dogodilo, mi danas nemamo ovdje praktički nijedan narod koji je zadovoljan svojim položajem, i imamo skoro sve iz čijih dubina se tako često čuje kako je za zlo koje im događa krivac onaj drugi, koji živi pored njih.”
Jeremić je podsjetio na misao pisca Ive Andrića da je “međusobna upućenost naših naroda jednih na druge redovito bivala prva postaja na putu do slobode i prosperiteta, a naše omraze uvijek prvi korak ka njihovom gubljenju”.
On je upozorio da budućnost Balkana, “pod utjecajem nekih moćnih krugova”, pokušava se svede na komadanje nečijeg nacionalnog i državnog prostora, ukazujući da se u čitavoj regiji pojavio niz nestabilnih društava, kulturna regresija i opasnost od povratka u siromaštvo.
“U najvećem djelu balkanskih elita, nažalost, ne vidimo razumijevanje te opasnosti. Često ga neki ne vide ni kod nas, posebno kada vjeruju kako je upravo komadanje države temeljac boljitka za sve, nazivajući to prihvaćanjem realnosti”, kazao je Jeremić.
Povijest i antropologija, prema njegovim riječima, pokazuju da narodi koji ne razumiju realnost nestaju u vihoru povijesti, ali da nestaju i oni narodi koji se prepuste postojećem stanju, ničim ne nastojeći ga izmjene.
“Samo oni koji mogu spoznaju realnost iu sebi pronađu snage da rade na njenoj promjeni u zajedničku korist, mogu se nadati slobodi i napretku”, naglasio je Jeremić.
Narodi Balkana, rastrzani između hrđave realnosti i rizičnog sna o idealnom, danas gledaju u budućnost, koja će, kako je ocijenio Jeremić, biti obilježena najvećim promjenama na svjetskoj sceni u posljednjih sedam desetljeća.
“Onaj tko ih ne bude uočio platiće cijenu svojoj kratkovidnosti, onaj tko napravi korak prije vremena, platiće cijenu svog nestrpljenja”, upozorio je on i dodao da neće pogriješiti samo onaj tko bude dovoljno uporan i samosvjestan zahtijevajući pravdu za sebe, ali istovremeno i dovoljno širok, zahtijevajući je i za sve ostale.
Medalja “Pravednik među narodima” je najviša počast koju izraelska država, u ime židovskog naroda, ukazuje nejevrejima koji su riskirali život kako bi spasili Židove od sigurne smrti.

more recommended stories