Published On: Ned, ožu 10th, 2013

Jeremić o zahtjevu Bošnjaka da dobije ukor: “Opet ovi dobri, pošteni ljudi…”

Predsjednik Generalne Skupštine UN Vuk Jeremić reagirao je danas na apel Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i Savjetodavnog vijeća za BiH amabasadorki SAD u UN Susan Rice, ističući da je očito da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara da se predstavi istina.
“Očigledno je da raste nervoza kod onih kojima ne odgovara činjenica da će se na pozornici UN predstaviti istina. Mi ulazimo u posljednju fazu priprema za javnu raspravu o međunarodnom kaznenom pravosuđu 10. travnja i ne obaziremo se na pritiske. Prijepodnevni dio te rasprave, u kome pravo nastupa imaju članice UN, biće dobra prilika za sve da iznesu svoj državni stav, pa tako i za BiH “, izjavio je Jeremić.
Udruženja Bošnjaka u Sjevernoj Americi zatražila su danas od stalne predstavnice SAD u UN Susan Rice da hitno cenzuriše predsjednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića i otkaže raspravu u UN o Haškom tribunalu, koja je zakazana za travanj.
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Savjetodavni vijeće za BiH (ACBH) upozorili su Suzan Rajs na “loše namjere” Jeremića prema Haškom tribunalu i na njegova nastojanja da “širi srpske nacionalistički program”.
U priopćenju KBSA i ACBH izražava se zabrinutost u vezi sa predstojećom raspravom u UN, zakazanom za travanj, na temu Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).  Vuk Jeremić oglasio se na svom nalogu na “Tviteru” povodom incijative Bošnjaka iz SAD, koji su zatražili ukor za Jeremića, prenose agencije.
Opet ovi dobri i pošteni ljudi… Bošnjaci iz SAD traže otkazivanje sednice o Haškom tribunalu – napisao je kratko Jeremić