Published On: Sub, svi 5th, 2018

JER TAKO SE TO RADI: Pet genijalnih predizbornih poteza Bakira Izetbegovića….

Iako se jačaju pritisci disidenata SDA, kao i tzv. sarajevske ljevice najnovijim potezima koje je povukao, Bakir Izetbegović pokazuje da SDA ne misli tek tako prepustiti vlast drugima.
Uza sve mane koje ta stranka ima, teško breme za šurovanja , što u ratu što poslije rata s terorisitčkim grupama, za koje ih optužuju američke obavještajne agencije, SDA se kao i svake predizborne godine uvijek, jako mudro vrati u igru.
Evo što je do sada uradio SDA,  kojih jako mudrih pet poteza je Bakir povukao koji mu omogućuju dobijanje izborne utrke:

Uhićenje Atifa Dudakovića

Nekako se teško oteti dojmu da je Dudakovićevo uhićenje od prije par dana dio normalnog pravosudnog procesa. Dudaković je uhićen u godini kada SDA zaoštrava predizbornu retoriku na parolama “Svi su protiv Bošnjaka,moramo biti jedinstveni u ovim teškim trenucima, naše heroje žele učiniti zločincima, hobotnica se okrupnjava protiv nas, u jedinstvu je snaga.  Ništa neće ojačati SDA na izborima kao Dudaković. Što će s njim kasnije biti manje je važno. Kao što smo najavili Dudaković će se razboljeti. Danas je već primljen u bolnicu. Nadamo se da mu cimer neće biti Zulfikar Ališpago. Jer on nekada kad poludi, za sobom ostavi baš nered. Pitajte građane Trusine.
 

Žena na čelu najjače europske muslimanske stranke

Iako je najavom kako će mu žena preuzeti stranku, Izetbegović priznao da SDA jeste feudalni tip stranke, obiteljski, u kojoj oni koji imaju naklonjenost šire porodice Erdogan i obitelji Izetbegović, jedini mogu preuzeti kormilo stranke, postavljanje žene, na čelo SDA možda je najbolji potez ove partije od njenog nastanka. Optuženi za radikalni tradicionalizam, euroskeptičnost, SDA će izborom žene na čelu stranke postati hit u Europi. Slavenski muslimani, jedini slavenski muslimani na svijetu, i njihova najjača partija, imat će na čelu stranke nit manje nit više nego ženu. Ona je karizmatičan lider, možda s jačom karizmom od samog Alije.  Bit će to iznimno rijedak primjer na islamskoj političkoj sceni. I Sebija će zasjati  na pozicijiupravo sive eminencije koja upravlja i Zvizdićem koji se isprofilirao kao proeuropski političar. Samo ako Zvizdić uspije. Oni koji trpaju SDA-u radikalizam, i veze s radikalizmom u prošlosti, naići će na problem. Jer više se stranci koja na čelu ima ženu, to se neće tako lako moći. Ocjena ovog poteza od 1 do 10 je 11. Ničeg se ujedno i sarajevski komunisti ne boje koliko žene na čelu SDA. Žena u politici, ako je sposobna, nije nešto što možeš tresti o pod današnjim diskursom mržnje koje je komunistički dio Sarajeva koji nadzire gotovo sve medije pa i one strane poput RFE ili Der  Standarda razvilo kao normalan javni govor. I to ne samo prema Hrvatima i Srbima nego i prema SDA-u.
 

Erdogan u  Sarajevu

 
Što god netko mislio o Erdoganu, koji danas ne uživa zapadnu potporu, i označen je kao opasnost, ona stranka koja u Bošnjaka dokaže bliskost s Ankarom, ima u startu zajamčenih 150.000 bošnjačkih glasova. Erdogan u Sarajevo dolazi u svoje predizborno vrijeme. No dolazi kao naručen SDA-u. Većina publike na njegovom skupu bit će SDA-ovci. 1700 Turaka koji žive u BIH je premalo. Erdogan ne dolazi na skup od 1000 ljudi. Bakir i Sebija neće propustiti priliku od Erdogana uzeti bodove. Niti Erdogan od njih. Koliko god to bila loša poruka SAD-u, da će odnosi Sarajeva i Ankare uvijek biti prvi kriterij u kreiranju vanjske politike političkog Sarajeva, i da  Sarajevo pod SDA nikada neće okrenuti leđa Erdoganu, SDA će u izboru između  Erdogana i svijeta uvijek izabrati Erdogana. Jer bliskost s njim jamči ostanak na vlasti. Makar se danas predstavljao kao ruski partner, i štetio interesima Bošnjaka izbori su izbori. A SDA želi dobiti izbore.
 

Prebacivanje odgovornosti za gubitak kontrole Federacije na OHR

Ne postoji danas bošnjačka partija koja je u stanju izići pred Bošnjake i kazati im što se zapravo dogodilo na Ustavnom sudu u apelaciji Ljubić. Nema tog SDA-ovca koji će izići javno i kazati “Narode, presudom Ljubić, zauvijek je izgubljen naš san da  će FBIH biti isključivi bošnjački entitet. Ovom presudom FBIH ponovno postaje i hrvatski entitet kako je i zamišljena,  i moramo odlučiti što ćemo dalje, hoćemo li pristati na dijeljenje vlasti s Hrvatima ili idemo u potpuno razvaljivanje FBIH. I uzimanja onog što se uzeti da.” Ne postoji onaj Bakir koji će izići i reći “Apelacija mog oca Alije Ustavnom sudu, o konstitutivnosti svih na cijelom teritoriju BIH” – bila je greška. Jer smo u FBIH uveli Srbe kojih nije bilo. A u RS-u nismo dobili ništa, jer smo zaustavljanjem povratka Bošnjaka i masovnom zamjenom stanova dodatno srbizirali Srpsku. Ujedno zaustavljanjem povratka Srba i Hrvata u Sarajevo, izgubili smo mogućnost kontrole Doma naroda. Jer Ustavni sud više ne dopušta da Hrvatima i Srbima u Dom naroda, predstavnike biramo mi. Moramo stoga odlučiti što ćemo, ili ćemo pristati da u FBIH budemo narod koji dijeli vlast s drugima, ili idemo na gašenje FBIH i fokusiranje na državnu vladu”.
Umjesto toga bolnog govora, koji bi dokrajčio SDA kao politički subjekt, Bakir Izetbegović je jednostavno kazao – OHR je zakuhao s Izbornim zakonom, neka OHR to i popravi, ma kakva god odluka bila. Jako mudar potez.
 

Odlazak na punini moći i vladanje “dubokom državom”

Rijetki su političari koji se povlače na vrhuncu svoje moći. Što god netko mislio o tome ili ne. U pravilu , oni koji to urade, osiguraju si , ili ponovni povratak u politiku, ili ostaju u sjećanju kao veliki političari. Bakir Izetbegović upravo to čini i ujedno se povlači u “deep state” poziciju. Vladanje tzv. “dubokom državom” iz sjene. Onaj tko upravlja “dubokom državom” ostaje trajni upravljač.
Proturanjem Komšića Bakir Izetbegović ubija šanse Radončiću, ostavlja mjesto supruzi za vođenje stranke i Bećirevićevim istupima razbija tzv. ljevicu. Ostavalja potpuno pripremljen teren stranci da pomete na izborima konkurente, i da u idućem razdoblju uđe reformirana kao europski hit.
Ako bi SDA u budućnosti bila stranka koja bi mogla uvjeriti Erdogana da europeizira i ublaži svoje istupe, cijena SDA na tržištu nove svjetske sile – EU , naglo će porasti. A Bošnjaci će konačno postati europski most prema Bliskom istoku. Najvrjedniji kapital Europe. Baš onako kako smo pisali prije godinu dana što bi trebao biti smjer nove SDA politike, koju bi pozdravili i Srbi i Hrvati. SDA kao vodilja, BIH ka EU, ne kao privjesak nekakvih bliskoistočnih interesa na Balkanu.
Sve to Bakir Izetbegović čini, uz paralelno vlastito povlačenje. Kao da je konačno počeo ozbiljno čitati Poskok i shvaćati kao kao tim koji želi dobro i njegovom narodu.
Povlačenje na vrhuncu moći je u politologiji odlika samo velikih političara. Oni koji u Sarajevu ovih dana pucaju na njega, i nisu svjesni što im je uradio. Dobio ih je prije bitke. Ocjena ovog poteza od jedan do deset je također 11.
*Napomena: 
U Sjedinjenim Državama izraz “duboka država” koristi se unutar politoloških znanosti kako bi se opisala utjecajna tijela koja odlučuju u vlasti i čine to relativno trajno i čija politika i dugoročni planovi nisu poremećeni  promjenom uprave.
 

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x