Published On: Pon, lis 30th, 2017

Jens Stoltenberg: “Europske članice NATO-a su na dometu sjeverno-korejskih raketa”

Sjeverno-korejske rakete mogu doći do područja zemalja NATO-a koje se nalaze u Europi, tvrdi glavni tajnik Transatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“Europa je također na dometu projektila Sjeverne Koreje. U pitanju su zemlje NATO-a i njihova ugroza”, izjavio je Jens Stoltenberg japanskom Yomiuri Shimbun.

Prema glavnom tajniku NATO-a, tijekom svoje povijesti NATO je “zaštitio svoje članice od balističkih raketa, odgovarajućim mjerama zaštite”.

“NATO ima i sposobnosti i odlučnost za pokretanje protunapada“, tvrdi Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je također naglasio potrebu da se izvrši pritisak na Pyongyang, uključujući strogo poštivanje već usvojenih gospodarskih sankcija.

Posljednjih mjeseci, povećana je napetost oko korejskog poluotoka, tijekom koje je Pyongyang proveo novu seriju testiranja svojih raketa, uključujući i H bombu.

Washington i Pyongyang redovito razmjenjuju prijetnje i ružne riječi. Donald Trump je zaprijetio sredinom rujna da će “potpuno uništi” Sjevernu Koreju u slučaju početnog napada od strane Pyongyanga. S druge strane, čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un obećao je da će poduzeti najokrutnije mjere u povijesti protiv američke agresije.

“Ipak, situacija oko Sjeverne Koreje mora biti riješena dijalogom, a ne prijetnjama i uvredama protiv Pyongyanga”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, tijekom boravka u Sočiju.

“Svakako je nužno riješiti taj problem kroz dijalog, a ne stavljati Sjevernu Koreju pred zid. Nema mjesta prijetnjama i bespotrebnim uvredama.”, završio je predsjednik Vladimir Putin.

Kako stvari stoji, “cijenjeni” glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je vjerojatno zaboravio poručiti vojnicima NATO saveza u Europi da počnu pakirati stvari za budući rat sa Sjevernom Korejom.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x