Published On: Sub, lis 27th, 2018

Jelčić: HERAG vidim kao glavnog nositelja razvojnih projekata u ZHŽ-u

S ciljem stalnog povećanja zaposlenosti u ZHŽ-u te stvaranja pretpostavki za razvojni poduzetnički ambijent i poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva, utemeljena je Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG. O djelovanju ove ustanove, dosadašnjim uspjesima te aktualnim i planiranim projektima za Dnevni list je govorio njezin ravnatelj Ivanom Jelčićem.

Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG realizirala je brojne projekte od velike važnosti za ovu županiju. Jeste li zadovoljni do sada postignutim rezultatima?

Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije HERAG je, zajedno s brojnim partnerima, kroz proteklih nekoliko godina realizirala projekte u vrijednosti od 15.505.348,00 KM. Riječ je o deset projekata, od kojih je osam u potpunosti završeno, dok je realizacija dvaju još uvijek u tijeku. Mislim da mogu biti zadovoljan postignutim rezultatima, s obzirom na to da nam nije dostupan veliki broj fondova, kao što je to slučaj s Republikom Hrvatskom, koja kao članica Europske unije ima puno veći broj fondova na raspolaganju.

U sklopu jednog od najznačajnijih projekata „Home grown business“ izgrađen je i djeluje poduzetnički inkubator, prva investicija u poslovnoj zoni Zvirići. Njegovi korisnici su većinom mladi poslovni ljudi. Što im je na raspolaganju?

Kada je riječ o projektu „Home grown business“, partneri koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji su Vlada Zapadnohercegovačke županije, Općina Ljubuški, Udruga gospodarstvenika Posušje i Udruga poljodjelaca u ZHŽ-u. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 630.145,05 eura, a financiran je sredstvima Europske unije putem programa EU za potporu lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini. Kroz ovaj projekt izgrađen je poduzetnički inkubator HIPod u poslovnoj zoni Zvirići u Ljubuškom. Nakon njegove izgradnje, sredstvima istog projekta, preko jednokratnog Fonda za MSP, omogućena je realizacija poslovne ideje za 16 malih poduzetnika s područja čitave Zapadnohercegovačke županije. Uz infrastrukturu, poduzetnicima je pružena te je i dalje na raspolaganju mentorska pomoć pri realizaciji poslovnih ideja, kao i prostorije u poduzetničkom inkubatoru HIPod. Uredske prostorije su, naime, opremljene uredskim namještajem, kompjuterima i pristupom internetu, a poduzetnicima je na raspolaganju i velika prezentacijska dvorana.

Važnu ulogu, između ostalog, HERAG je imao pri rekonstrukciji i asfaltiranju ceste prema tvrđavi hercega Stjepana, ujedno postavljena je i turistička signalizacija ka najvažnijim turističkim odredištima u bližoj okolini. Može li se već sada govoriti o povećanom broju posjetitelja?

Spomenute aktivnosti su urađene u sklopu projekta „Theme Medieval“, koji je financiran sredstvima Europske unije u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007. – 2013., u ukupnoj vrijednosti od 466.933,55 eura. Nakon implementacije ovog projekta, zasigurno se povećao broj posjetitelja, ali to za sada nije dovoljno jer je stanje tvrđave hercega Stjepana loše i posjetitelji dolaze na vlastitu odgovornost. Jedna od idućih aktivnosti HERAG-a svakako je i priprema projekta te apliciranje na pozive stranih donatora za rekonstrukciju bar jednog dijela tvrđave.

Nedavno su prezentirani rezultati projekta vezanog za brendiranje ljubuškog ranog krumpira. Koliko je novaca utrošeno u ovaj projekt i jesu li točni navodi kako će se uskoro krenuti s izgradnjom distributivno-sabirnog centra, koji bi ljubuškim poljoprivrednicima trebao znatno olakšati prodaju proizvoda?

Projekt „Razvoj MSP-a u lancu vrijednosti ljubuškog ranog krumpira“ je financiran u okviru zajedničkog programa Europske unije i njemačke vlade za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH – Eu ProLocal, kojeg implementira GIZ. Ukupna vrijednost projekta iznosi 157.805,00 BAM, a sredstvima iz ovog projekta osigurana je i izrada idejnog i glavnog projekta distributivnog centra te je Općina Ljubuški osigurala sve potrebne dozvole i dodijelila zemljište u poslovnoj zoni Zvirići za izgradnju ovog objekta. Zamisao je da distributivnim centrom upravlja poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“, a očekujem da će se s radovima startati već početkom iduće godine.

Kojim projektima ste trenutno posvećeni i planirate li ih kandidirati na otvorene natječaje?

Trenutačno smo posvećeni provedbi dva aktualna projekta, a to su „Compete plamet“ i „Poboljšanje investicijskih potencijala ZHŽ-a“. Cilj projekta „Poboljšanje investicijskih potencijala ZHŽ-a“ je povećati privlačnost općina i županije za strane i domaće investitore, dok je cilj projekta „Compete plamet“ poboljšati institucionalnu podršku i usluge malim i srednjim poduzećima u sektoru metala i plastike u ZHŽ-u u BiH i Šibensko-kninskoj županiji u Republici Hrvatskoj. Također, HERAG konstantno radi na pripremi i kandidiranju novih projekata. Tako ćemo, kao što sam već spomenuo, na drugi poziv IPA prekogranične suradnje CRO – BiH – MNE 2014. – 2020. zajedno s partnerima kandidirati projekt za rekonstrukciju dijela tvrđave hercega Stjepana, a na isti poziv pripremamo i projekt za nastavak projekta „Connecting separated“, gdje planiramo kandidirati izgradnju arheološke zbirke na lokalitetu rimskog vojnog logora Bigeste.

Kako agenciju vidite u bliskoj budućnosti?

HERAG je institucija s mladim i obrazovanim ljudima, koji mogu uspješno odgovoriti na izazove EU projekata. Uz potporu Vlade ZHŽ-a, koja je osnivač agencije, HERAG vidim kao glavnog nositelja razvojnih projekata ove županije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare