Published On: Wed, Sep 24th, 2014

JEL OVO PRESUDILO LIJANOVIĆIMA? Amerikanci kupuju mrežu Hypo banaka na Balkanu?

BEČ – Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Austrije, prodaja mreže banaka Hypo Alpe-Adria-Bank na Balkanu trebala bi biti završena do kraja ove godine.

Kako javlja austrijska agencija APA, potpisivanje sporazuma o prodaji mreže Hypo banke u ovoj regiji trebalo bi biti završeno početkom listopada, a kao glavni kandidat za kupnju spominju američki investicijski fond Advent International. Uz to, navode kako se vode pregovori i s još jednim konzorcijem ne navodeći o kome se radi. Na taj način nakon dužeg vremena, u kojem se licitiralo s brojnim potencijalnim kupcima, završit će saga o prodaji navedene mreže banaka te bi novi vlasnici počeli s prezentacijom i provođenjem svoje strategije razvoja banke.

Završni pregovori

Prema informacijama iz vrha banke, pregovori s potencijalnim investitorima za sada se razvijaju u dobrom pravcu, te su ostale samo završne finese. Ukoliko i to prođe bez problema, već idućeg mjeseca može se očekivati završetak cijelog posla. Važno je napomenuti kako to hoće li posao biti zaključen ovisi i o nadzornom tijelu, kao i službenom Bruxellesu, odnosno Europskoj komisiji, koja treba dati “zeleno svjetlo” nakon što se analiziraju svi detalji, jamstva, refinanciranja, itd. Napomenimo i to da bi, ukoliko prodaja u paketu ne bude dovoljno atraktivna austrijskoj državi, koja je vlasnik Hypo banke, ili ako bi taj posao bio suviše rizičan, sljedeći korak bio pojedinačna prodaja kćerki banke na Balkanu. Rok za to, koji je Austriji dala Europska komisija, jest sredina iduće godine. Inače, balkanska mreža Hypo banke obuhvaća šest banaka i tri društva za leasing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Prodaja

Podsjetimo, još u srpnju ove godine pisalo se kako postoji sedam ozbiljnih ponuda za kupnju podružnica Hypo banke u regiji. Tada je bečki dnevnik Die Presse pisao da za banke-kćeri austrijske Hypo Alpe-Adria-Banke na Balkanu postoje zainteresirani, ali nitko tada nije želio platiti iznos od 500 milijuna eura.  I tada se spominjalo kako su u igri za kupnju banaka bili američki investicijski fond Advent International, kao i financijska grupacija Milhouse Capital Investment Group. Uz njih, u javnosti su se u kontekstu kupnje banke navodila i imena bugarsko-ruskog konzorcija koji predvode bugarski poduzetnik Denis Barekov i ruska financijska grupa VTB te ruskog biznismena Igora Kima (Expobank).