Published On: Pet, tra 28th, 2017

Jehovini svjedoci – Bezazlena sekta ili ekstremistička skupina?

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove Federica Mogherini prije par dana osudila je zabranu aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji, koji su se našli na udaru novog zakona koji obuhvaća i druge skupine koje je rusko zakonodavstvo stavilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana zbog “ekstremističkih aktivnosti”.

“Odluka bi mogla omogućiti kazneni progon Jehovinih svjedoka samo na temelju prakticiranja vjere”, rekla je Federica Mogherini osudila je odluku Rusije da zabrani njihove aktivnosti.

Mogherini je rekla da Jehovini svjedoci, poput svih drugih vjerskih skupina, moraju biti u mogućnosti da na miru uživaju slobodu okupljanja, bez ometanja, što im je zajamčeno Ustavom Ruske Federacije, međunarodnim obavezama Rusije i međunarodnim standardima za ljudska prava. U skladu s njenim uvjerenjima, nije poznato da je zanimalo koliko kršćanskih crkvi ima u Saudijskoj Arabiji, na primjer, što se mogla uvjeriti po “broju” crkvenih zvonika u Rijadu, gdje je Federica Mogherini omiljena gošća. No, čak i to nije opravdanje i možda je visoka predstavnica EU, iako je to rijetkost, ipak bila u pravu?

“Europska unija nastavlja promicati slobodu religije ili vjere kao prava koje imaju svi i svugdje, na temelju principa jednakosti, nediskriminiranja i univerzalnosti”, navodi se u priopćenju ureda Federice Mogherini.

No, visoka predstavnica je zaboravila da su Jehovini svjedoci zabranjeni Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i mnogim drugim zemljama. Imamo i Muslimansko bratstvo koje je terorističkom organizacijom proglašeno ne samo u Egiptu, Rusiji i Siriji, nego i Saudijskoj Arabiji, Bahreinu i UAE. Rusija je na spisak terorističkih organizacija stavila i brojne sirijske skupine, ne samo ISIL, koji je u vjerskom smislu takfiristička islamska sekta, nego i one koje se drže vehabijskog učenja, koje je u Rusiji zabranjeno propovijedati. S druge strane je u Moskvi otvorena jedna od najvećih i najljepših džamija u Europi, dok nove džamije u Čečeniji ne treba posebno isticati.

Vjerske slobode u Rusiji - najljepša džamija u Europi

Postoji li sloboda vjere u Rusiji? Najbolje je pročitati dio presude po kojoj je zabranjen rad Jehovinih svjedoka u toj zemlji, pa tek onda prosuditi.

Kako prenosi ruski kanal RBK, Vrhovni sud je zabranio djelovanje i aktivnosti Jehovinih svjedoka u Rusiji i prihvatio zahtjev Ministarstva pravosuđa za zabranu ove organizacije. Jehovini svjedoci u Rusiji imaju pravo žalbe na odluku i ona još nije pravomoćna.

Vrhovni sud Rusije organizaciju i administrativni centar Jehovinih svjedoka u Rusiji proglasio ekstremistima i zabranio njihove aktivnosti. Sud je također oduzeo svu imovinu organizacije. U kraćem obrazloženju presude se navodi i zašto.

“Jehovini svjedoci”

Klerici, znanstvenici u području religije, sociolozi i drugi su raspravljali o definiciji međunarodne vjerske organizacije Jehovinih svjedoka s upravnim središtem u Sjedinjenim Američkim Državama. Neki istraživači tvrde da su Jehovini svjedoci neobičan trend u protestantizmu, drugi organizaciju zovu pseudo-strukturom čiji sljedbenici negiraju besmrtnost duše, Sveto Trojstvo i Kristovo božanstvo, treći je definiranju kao samostalnu denominaciju, a četvrti kao sektu.

Ukupno ima više od 8 milijuna Jehovinih svjedoka, koji su dužni sudjelovati u propovijedanju i širiti svoje učenje po svijetu, uključujući i 160 do 170 tisuća vjernika u Rusiji.

Organizacija je službeno registrirana u Rusiji 1991. godine i od tada je njezin rad često bio predmet suđenja.

Jehovini svjedoci ne sudjeluju na izborima, nisu u nijednoj stranci i ne bave se drugim političkim aktivnostima. U korist alternativne civilne službe odbijaju služiti vojsku. Ne slave državne i kršćanske blagdane, kao ni rođendane bližnjih. Snažno se protive bilo kakvom medicinskom tretmanu i uzimanju lijekova. Ne primaju i ne žele donirati krv, čak i kada bi se operacijom mogao spasiti nečiji život, zbog čega su suđeni i imali afere diljem svijeta.

Organizacija je zabranjena u Kini, Sjevernoj Koreji, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Tadžikistanu, Saudijskoj Arabiji, Iranu, Iraku i drugim zemljama.

Imovina organizacije Jehovini svjedoci će biti uplaćena u državni proračun Rusije, presudio je sudac Jurij Ivanenko. Organizacija se ima pravo žaliti na ovu  odluku.

Zahtjev za zabranu organizacije je od Vrhovnog suda zatražilo Ministarstvo pravosuđa, motivirano ishodima raznih parnica i istraga provedenih u veljači ove godine, koji su pokazali da krovna organizacija Jehovini svjedoci u Rusiji provodi aktivnosti koje nisu u skladu sa statutarnim ciljevima organizacije, te da krši rusko zakonodavstvo u području suprotstavljanja ekstremizmu.

Ne čekajući odluku suda, u ožujku je Ministarstvo pravosuđa organizaciju uvrstilo na popis javnih i vjerskih udruženja čija je djelatnost suspendirana “zbog provođenja ekstremističkih aktivnosti”.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Jehovinih svjedoka stoji “kako odluke suda, iz povijesne perspektive, može dovesti do vrlo teških posljedica za vjernike različitih religija, kao i po imidž Rusije u svijetu”.

Također se navodi “da su vjernici već počeli pripremati žalbu, koja se mora razmotriti u roku od mjesec dana”.

Naravno da Jehovine svjedoke ne možemo uspoređivati s Muslimanskim bratstvom koje propagira politički islam ili islamističkim terorističkim skupinama, jer se, prema presudi, ne bave politikom i odbijaju uzeti oružje u ruke. Jesu li u Rusiji zaista kršili vlastite statutarne odredbe i rusko zakonodavstvo u suzbijanju ekstremizma još nije poznato, jer treba pričekati pravomoćnu presudu i njeno puno obrazloženje koje još nije dostupno na službenim internetskim stranicama ruskog Vrhovnog suda i Ministarstva pravosuđa.