Published On: Uto, lis 29th, 2019

JEDNOGLASNOM ODLUKOM Europski sud u Strasbourgu donio presudu protiv BiH zbog neodržavanja izbora u Mostaru

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

U današnjoj presudi Europski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio kako je postojalo kršenje člana 1. Protokola br. 12 (opća zabrana diskriminacije) Europske konvencije o ljudskim pravima.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnositelju zahtjeva, koja živi Mostaru, da glasa ili se kandidira na izborima.

Sud je utvrdio kako je ta pravna praznina stvorena neuspjehom vlasti da provedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010., piše Klix.

Podsjećamo, Mostarci su posljednji put svoju lokalnu vlast birali 2008. godine. Ustavni sud BiH je u studenom 2010. godine zatražio djelomičnu promjenu Statuta Mostara, koji je 2004. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice Paddy Ashdown, kao i izmjene Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim.

 

Baralija v. Bosnia and Herzegovina – politicarki koja zivi u Mostaru onemoguceno da glasa i bude birana (Bosnian versi (1)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare