Published On: Pon, svi 27th, 2013

JEDNOM ČETNIK….: Šljivančanin žali što 'nije dobro izvršio zadatak' u Vukovaru

Za ratni zločin počinjen u Vukovaru u Haagu osuđeni Veselin Šljivančanin kaže kako mu je i danas jedino žao što “nije dobro izvršio zadatak” u Vukovaru, što nije “razoružao paravojne formacije” i što nije “po svaku cijenu pronašao svoje zarobljene starješine i vojnike”, objavili su mediji u Srbiji podsjećajući na 20. godišnjicu osnivanja Haaškog suda na kojemu su Srbi optuženi na ukupno gotovo tisuću godina plus pet doživotnih kazni.
– Pronašli smo samo četvoricu teško ranjenih, koji su danas invalidi. Vidio sam ih sve kada sam došao iz zatvora, a ostale sve mrtve, čak neke spaljene, pa smo skupljali pepeo kako bi ga poslali obiteljima da pokopaju svoje sinove – prisjeća se Šljivančanin, koji je, kako kaže, pokušao to predočiti Tribunalu, ali nisu ga uvažavali.
Pripadnik zloglasne “vukovarske trojke” tvrdi da je njegov “jedini cilj 1991. u Vukovaru i godinu poslije u Sarajevu bio zaštititi narod i postrojbe JA”. Redovito se, kaže, čuje s Miroslavom Radićem koje je oslobođen krivnje, ali ne i s Milom Mrkšićem koji “guli” 20 godišnju zatvorsku kaznu u Portugalu dijelom zahvaljujući i Šljivančaninovoj obrani koja je svalila svu odgovornost za ratne zločine nakon pada Vukovara na Mrkšića, a Šljivančanina, zaduženog za sigurnost na cijelom području vukovarskog ratišta, prikazala kao marginalnu osobu.
Šljivančanin je prvo osuđen na pet godina zatvora, nakon žalbe tužiteljstva na 17, a nakon revizije na 10 godina, pa je u srpnju 2011. pušten na slobodu. U zatvoru je proveo ukupno 2 450 dana.