Published On: Uto, stu 7th, 2017

Jedna od najvećih tajni Hladnog rata – BBC u Titovom nuklearnom bunkeru u Konjicu

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica

Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata – Titov nuklearni bunker, tako počinje reportaža BBC-ja o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine držan je u tajnosti desetljećima, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umjetničkih galerija na svijetu.

U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine s ključnom namjenom da skloni tadašnjeg predsjednika Tita, njegovu suprugu i njegovih 350 najbližih suradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je tada bila strepnja cijelog svijeta.

Bunker je bio čuvan u tajnosti sve do 1992. godine kada ga je otkrila tzv. ABiH, koja je također nastavila da ga čuva u tajnosti još neko vrijeme.

Nakon što je otvoren za javnost, postao je jedno od popularnih destinacija, ne samo turista, nego možda prije zaljubljenika u modernu povijest Hladnog rata, navodi se u reportaži. Ovo zdanje nije samo primjer perfektno sačuvanog dijela skorije povijesti, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umjetničkih galerija na svijetu uopće, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promjene koje su dovele do njenog raspada.

Bijenale u nekadašnjem Titovom bunkeru

“Trenutno u bunkeru imamo 137 umjetničkih djela koje je stvaralo 106 umjetnika. Većina, točnije 76 umjetnika je svoja djela postavljena ovdje predstavilo na bijenalu u Veneciji s izuzetnim uspjehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrjednijom kolekcijom suvremene umjetnosti u jugoistočnoj Europi”, rekao je za BBC glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru Mirnes Bajić.

Ocijenio je da su umjetnička djela postavljena u bunkeru “provokativna za posjetitelje”, zbog toga što, kako kaže, oni ne samo da mogu da vide povijest nego ih ta djela navode da razmišljaju o suvremenom trenutku, ali i o budućnosti, prenio je Tanjug.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x