Published On: Čet, stu 9th, 2017

JEDINSTVENI U MAJORIZACIJI SBB neće podržati HNS-ov prijedlog izmjena izbornog zakona

Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut izjavio je za Fenu da zastupnici te stranke ne mogu podržati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je će biti razmatran na narednoj sjednici tog doma.

– SBB BiH je od samog početka jasan da taj prijedlog zakona mi ne možemo podržati, bit ćemo protiv njega. Međutim, nas brine činjenica da su se kolegiji Doma naroda i Zastupničkog doma dogovarali ili jednostavno dopustili da se ova priča, iako je započeta još u lipnju, vodi sada u studenom – rekao je Arnaut, te dodao da tek tri mjeseca nakon što je prijedlog ovog zakona usvojen u Domu naroda dolazi u Zastupnički dom.

Arnaut ističe da su iz SBB-a BiH, prvi put kada je prijedlog zakona dostavljen u proceduru u Domu naroda, ukazivali na to da je međunarodna zajednica izuzetno jasna, „a to je i SBB-ovo opredjeljenje“, da bilo kakve Izmjene izbornog zakona koje se tiču izbora za člana Predsjedništva, neophodno trebaju uključiti i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava „Sejdić-Finci“, „Pilav“, „Zornić“ itd.

– Ukoliko se izmjenama Izbornog zakona zadržava taj diskriminatorni model, mi to ne možemo podržati – kazao je Arnaut.

Upitan da li je, po njegovom mišljenju, prije raspisivanja općih izbora 2018. godine moguće doći do suštinskih izmjena Izbornog zakona BiH, odgovorio je da u SBB-u BiH misle da je moguće, „pogotovo zato što smo bili toliko blizu prošle godine rješenju za Mostar, upravo zahvaljujući prijedlozima SBB-a“.

– Ali tada nije bilo političke volje kod HDZ-a i SDA – kazao je Arnaut.

On je postavio i pitanje zašto Vijeće ministara BiH nije pripremilo izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije ovih presuda, uključujući presudu Ustavnog suda, već to radi grupa delegata.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je u srpnju, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji su predložili delegati iz hrvatskog naroda: Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Martin Raguž i Mario Karamatić.

Kako navode predlagači, predloženim izmjenama i dopunama regulira se izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, to jest izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH, te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za 15. studeni trebao razmatrati zahtjev Doma naroda da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH bude razmatran po hitnom postupku.

 

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x