Published On: Čet, stu 4th, 2021

Jedinstvena radna dozvola za Otvoreni Balkan

Čadež je za RTS rekao da je ideja Vučića da se ostvari suradnja zemalja u regiji, koje će se međusobno tretirati kao da “žive jednu ekonomiju”.

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, od sljedeće godine mogu računati na jedinstvenu radnu dozvolu i jedinstveni informacijski sustav za svoje građane, rekao je predsjednik Gospodarske komore Srbije Marko Čadež.

“Inicijativa `Otvoreni Balkan` jeste naš proces i nešto što je odlučujuće za opstanak gospodarstva i radnih mjesta u Srbiji”, istaknuo je Čadež, navodeći da su susreti predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa regionalnim dužnosnicima posvećeni regionalnoj saradnji i regionalnom ekonomskom prostoru, prenosi Srna.

Čadež je za RTS rekao da je ideja Vučića da se ostvari suradnja zemalja u regiji, koje će se međusobno tretirati kao da “žive jednu ekonomiju”.

Čadež je ukazao na probleme s radnom snagom, kao i na sve skuplji transport robe, te podsjetio da su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, od kada je počela inicijativa do danas, skratile put kamiona, odnosno robe koja odlazi iz Albanije i dolazi do Srbije, za jedan cijeli dan.

“To je zaista uštedjelo novac kompanijama”, rekao je Čadež, te dodao da se vidi politička volja u sve tri zemlje i da je mnogo konkretnih stvari urađeno.

Istaknuo je kako inicijativom “Otvoreni Balkan” regija ima dobru podlogu za nove investicije, pošto strani investitori ne promatraju samo jednu zemlju, već gledaju regiju koja ili ima ili nema dobre uvjete.

Čadež je poručio da je inicijativa “Otvoreni Balkan” značajna i zbog gospodarske suradnje s članicama EU, te dodao da su u Budimpešti obavljeni razgovori članica Višegradske grupe sa predstavnicima mađarskih vlasti i gospodarstva.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
baja mali knindja
baja mali knindja
9 mjeseci prije

Dobra vijest za nas sa Banije