Published On: Sub, lip 19th, 2021
#3rd | By Desk

Jedina općina u BiH koja je ostvarila prihod veći nego prošle godine

Jedino je općina Neum u 2020. ostvarila veće prihode nego godinu dana ranije, kazala je danas federalna ministrica financija Jelka Milićević na sastanku koordinacije HDZ-ovih dužnosnika u ovom gradu.

“Razmijeni smo rezultate analize o ostvarenim prihodima u 2020. godini i kretanjima i trendovima u ekonomskim parametrima u prva četiri, odnosno pet mjeseci ove godine”, kazala je ministrica Milićević novinarima nakon sastanka predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s predsjednicima županijskih vlada, gradonačelnicima i načelnicima iz te stranke.

Prihodi u svim općinama, dodala je, bilo su očekivano manji u odnosu na 2019. godinu, a iznimka je bio Neum koji je unatoč pandemiji zabilježio rast prihoda.

Neum za primjer

“Ovo vrijeme i ove otežavajuće okolnosti za mnoge općine, za Neum su bile prednost zbog dobre turističke sezone u 2020. godini. To je Federacija i prepoznala jer je ta općina dobila i određena priznanja kao turistička destinacija u 2020. godini”, naglasila je federalna ministrica.

Navela je kako je na sastanku ponovno potvrđena politika HNS-a i HDZ-a BiH koja podrazumijeva jačanje jedinica lokalne samouprave, odnosno osiguravanje jedinstvene politike stvaranja boljih uvjeta za sve građane u lokalnim zajednicama.

Ona je obećala nastavak financijske potpore viših razina vlasti jedincima lokalne samouprave koje, kako je rekla, tek u drugoj polovici 2021. godine mogu očekivati da će dosegnuti razinu javnih prihoda koju su imale u prvom kvartalu 2020. godine, prije pandemije.

Pored toga, u općini Neum je razgovarano i o setu zakona koji su u parlamentarnoj proceduri.Ministrica je posebice istaknula kako se radi na novom zakonu o zaštiti obitelji s djecom s posebnim potrebama.

“Razgovarali smo o tome da se jedan od roditelja vodi kao državi službenik koji će imati radni status. U tom zakonu smo predložili da takvi roditelji budu uposlenici centara za socijalni rad u općinama”, dodala je Milićević./Fena/HMS/

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>