Published On: Sub, pro 16th, 2017

Jedan od najljepših fenomena našeg planeta otkriva svoje tajne

Polarna aurora, koju karakteriziraju prekrasna „obojena nebeska jedra“, još uvijek krije mnoge misterije. Naročito”rođenje” čestica odgovornih za njeno nastajanje i izgled. Međunarodni tim istraživača tvrdi da je uspio spoznati kako nastaje ova zemaljska ljepotica.

Fizičari na Sveučilištu u Coloradu, uspjeli su ustanoviti kako nastaju elektronski tokovi koji uzrokuju polarne aurore. Prema njihovim riječima, nastanak aurore je posljedica interakcije kozmičkih zraka s atomima u gornjoj atmosferi našeg planeta, piše znanstveni časopis Nature.

“Svjedočili smo rođenju ovih visokoenergetskih elektrona u blizini Van Allenovih pojasa zračenja. Otkrili smo tajnu na kojoj su fizičari razbijali zube gotovo 60 godina”, rekao je Xinlin Li sa Sveučilišta u Coloradu.

Da bi došli do ovih zaključaka, istraživači i njihovi učenici izgradili su mikrosatelit CSSWE, opremljen elektronskim i protonskim detektorima, minijaturiziranom verzijom onih koje su razvili na Sveučilištu u Coloradu. Mikrosatelit je zatim postavljen u nisku orbitu.

Zahvaljujući primljenim informacijama, znanstvenici su mogli ustanoviti da se elektroni pojavljuju na visini koja odgovara gotovo radijusu Zemlje. Također su odredili brzinu kojom su se formirali. Zabilježili su da ostaju isti u svim regijama. Kao što to ističu stručnjaci, to pokazuje da su kozmičke zrake te koje ih „kreiraju”.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare