Published On: Pet, ruj 3rd, 2021

Je li Željko Komšić, zapravo, zagovornik trećeg entiteta

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić se ponekad ponaša kao veliki zagovornik trećeg entiteta. 

Ne, on to ne radi tako što će on, eto, naljutiti Hrvate jer Bošnjacima služi kao mehanizam kojim će oni preglasati Hrvate pa će se Hrvati pobuniti pa će…. I eto trećeg entiteta. Ne!

Piše: Ivan Crnjac, Bild.ba

Kažu da su se tijekom velikih ljetnih vrućina Mostarci i Čapljinci voljeli natjecati u tomu tko će postići veću dnevnu temperaturu. Boris Čerkuč je nedavno na Bljesku imao genijalan tekst o tom. Jednom je, kada je Čapljina bila vruća, neki Mostarac rekao – i tako zauvijek postao ovdašnja legenda: ‘ta će bola’ Ćapljina.

Isto je i sada, samo nije Mostarac, nego bh. Hrvat: ‘ta će se bola’ on pobunit. Ne radi se tu o, dakle, pobuni, nekom šinfinitizmu ili modernom pokretu otpora, neće se, nasreću ili nažalost, skupiti tisuću Hrvata pa zapjevati Bella Ciao i zajurtati na Sarajevo da proglase samoupravu, neće Komšić, da dalje ne objašnjavam, potaknuti tu promjenu na takav način. Ponovimo: ‘ta će bola’ Hrvati.

To je narod koji 30 godina u bh. boluje od akutnog mediokritetstva na svim razinama.

Ovdje se radi o tome da je Željko Komšić, nenamjerno, dakako, kroz zagovor građanske BiH postao istinski i stvarni zagovaratelj trećeg entiteta. Jer suština je trećeg entiteta – građanska država! Ili drukčije rečeno – suština građanske države je – treći entitet.

Ako Komšić želi ukinuti konstitutivnost kao takvu, ako se želi ta, kako je zovu on i sljedbenici mu što ga prate kao statisti u Buffy ubojici vampira, segregacija, onda je treći entitet rješenje. Više samouprave – manje državne uprave.

U trima bosanskohercegovačkim samoupravama, koje bi bile dominantno etničke, vladao bi građanski princip, potom bi se taj isti princip prelio i na središnju državnu vlast. Sve tri samouprave bi također bile građanske. Odluku u njima bi donosili građani entiteta, a za sve pozicije bi se mogli kandidirati – svi građani.

Nacionalno pitanje bi se riješilo na razini samouprava i nitko ne bi mario oko toga tko će biti predsjednik, tko premijer i kako će funkcionirati vlada. Neki činovničić u državnoj vladi više ne bi mogao bojkotirati nešto samo zato što je Bošnjak, Hrvat ili Srbin.

A da ne govorimo o tome kako bi se tek rasteretio sustav. Koliko bi sve bilo jeftinije. Ne bi bilo stotine ministara kao danas, nego njih sedam – osam, ne bi bilo 13 vlada i premijera – nego jedna, programska vlada, a nju bi skupa sastavljali pobjednici na razini entiteta, programski, a ne etnički, oporba bi bila jaka i možda bi se “ustaše” iz Širokog ujedinile s “mudžahedinima” iz Gradačca pa stvarale veliku muku svojim sunarodnjacima iz vladajuće koalicije po pitanju nekih trivijalnih stvari kojima se mi nikad ne bavimo, kao što su, naprimjer, dječji vrtići, porodiljne naknadne, manji porezi, probiznis politike, prochoice/prolife politike…

Zamislite ortodoksnog “četnika”, “baliju” i “ustašu” kako se zajedno svađaju s liberalnim “ustašom”, “četnikom” i “balijom” oko abortusa ili sadnje marihuane?

Zamislite neku predizbornu koaliciju neke stranke iz Bihaća i Posušja, recimo, neka ASDA i neki HSS koji imaju slogan – džihad do Herceg – Bosne? I to ne zato što žele džihad nego što se zezaju, a politke su im zelene i svaka svojoj biračkoj bazi nagoviještava s kim će nakon izbora koalirati.

Vlada bi se, istina, malo teže sastavila, ali se malo teže sastavi i u jednoj – Belgiji, pa ljudi opet dobro žive.

Tri entiteta bi potaknula i ono što kod nas nikad nije potaknuto, a to je istinska konsocijacija, koja može postojati i funkcionirati jedino ako ju žele svi akteri, a ovdje bi je željeli jer bi jedan od uvjeta uspostave vlasti, opet, bio velika koalicija bošnjačkog, srpskog i hrvatskog pobjednika u pojedinom entitetu. A velika koalicija je, znaju oni koji su Lajpharta sreli makar i slučajno, jedna od glavnih odlika konsocijacije.

Ova sadašnja situacija je šizofrena. Komšić danas ne želi ukinuti konstitutivnost, to su floskule i gluposti, ‘ta će bola’ on ukinut, on želi izvrgavanjem konstitutivnosti ruglu brati njene plodove i sjedit na poziciji na kojoj sjedi samo zato jer se izjasnio tako kako se izjasnio.

Kao što žele i prevaranti, koji su formalno ili manje formalno aktivni u drugim (pro)bošnjačkim strankama pa odavno po tviterima donose “analize” o tome kako na Općim izborima 2022., ako ih bude, uzeti Hrvatima pešes mjesta u Domu naroda federalnog parlamenta pa namjestiti vlast, potpuno nesposobnu i lišenu svakog karaktera, kao što je bila Platforma. To nije put u građansku državu, to je put u propast svake ideje moguće BiH.

Jedini istinski put prema građanskoj državi je put triju entiteta, onih, o kojima se nekad govorilo puno, a pisalo još više, a o kojima se danas ne govori gotovo nikako, a i piše sve manje.

Bild.ba

  • Student iz Sarajeva izmislio način kako da izgubite 7kg za 2 nedelje!
  • Nives na svadbu došla bez grudnjaka, a voditelj snimio škakljivu situaciju: Jesu mi ispale?
  • Napokon otkriveno rješenje protiv gljivica. Ako imaš ovaj problem na nožnim prstima, odmah učini ovo
  • MINISTRI VANJSKIH POSLOVA EU Dogovoreno pet uvjeta za moguću suradnju s talibanima
  • Ovo moraš vidjeti! Gljivice nestaju za nedjelju dana. Sve to zahvaljujući…
  • Drevni napitak koji čisti krvne žile i normalizuje krvni pritisak!
guest
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kleme
Kleme
1 godina prije

I u 3 entitetu nebi bilo kantona ni u bosnjackom, pa to se zna. Ssmo sta mi hrvati nemozemo dobit treci jer zivimo 60 posto izmjjesani sa bosnjacima a niko nece popustit. Moguce spajanje kantona

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Koja bolest ,čovjek ohladi malo sa nebulozama,,kad mislite mrtve iz grobova istjerati i njima se zamjerite.

DUDEK
DUDEK
Šta ti kažeš na ovo?  Kleme
1 godina prije

Treći entitet bi se mogao formirati iznad Jajca

EKSPLICITAN
EKSPLICITAN
Šta ti kažeš na ovo?  DUDEK
1 godina prije

To iznad Jajca i Dudek se savrseno upotpunjuju😉😉😉

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  DUDEK
1 godina prije

Begovat i muslimanska BiH su iznad Jajca…

Komsicoglu
Komsicoglu
1 godina prije

Samo mastajte.

EKSPLICITAN
EKSPLICITAN
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

Haj ti malo na saff ba.tu ti nitko nece proturijeciti.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Komsicoglu
1 godina prije

BiH nikad neće bit centralizirana i vi mošnjanci nikad nećete imat potpunu kontrolu, to ti je mašta. BiH se raspada čim se međunarodne prilike poklope. Upamti to. Dokle god globalisti prde na međunarodnoj sceni (a neće još dugo) dotle se vi možete kurčit.

Pocrtan
Pocrtan
1 godina prije

Evo prođoh neki dan.Men`s čini da je treći živahan.Vidio zastavu,čuo himnu.Jedino valuta još nije definirana,za sad sve prolaze.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pocrtan
1 godina prije

I HDZ još nije protjeran. Jedan od glavnih prepreka stvaranju trećeg entiteta.

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Ako hoćeš da višenacionalnu državu da bude građanska onda je jedno od normalniji riješenja federalizacija(nacionalni entiteti).

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Svi to znaju samo što talibani ne žele građansku nego šerijatsku.

Ikim_Suam
Ikim_Suam
1 godina prije

Ili jednostavno ugasiš F BiH i njene ovlasti preneseš na županije/kantone.

Nema novih granica ni podjela.

Nema više mogućnosti nametanja.

Državna razina ostaje ista.

Zastupnike za Dom Naroda i predsjedništvo birati pomoću elektorskih glasova iz pojedinih županija poput izbora predsjednika u SAD-u.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ikim_Suam
1 godina prije

Federaciju treba pod hitno ukinut, slažem se. Samo ko će to predložit? HDZ?

Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

Svijet koji nam je uvalio ,da se prcimo s islamskim fundamentalistima

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
1 godina prije

Primate komentare ako odgovaraju vasej bolesnoj masti. Da BiH vi kao i ja znate da ona nemoze opstati. Razlog je taj sto muslimani zele Bosnu i nista vise. Srbi Republiku srbsku i nista manje a nasi menijaci jos nisu sazreli da kazu sto bi zeljeli. Evo dati cu im prijedlog koi svi pravi hrvati zele a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna nista drugo nece uspjeti pa koliko vi probali zavarati narod. Hrvate su tlacili i tlace Turci, Austrijanci, Talijani pa napokon i Srbi pa nisu uspjeli. To je i takozvanim Bosnjacima odredjeno samo oni nerazumiju da sultani vise nikada nece terorizirati raju. Bog i Hrvati

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
1 godina prije

Za vas iz poskoka, Mama i Tata formiraju covjeka do 3 godine zivota. Ako osoba sama neuspije formirati svoje misljenje od te dobi nadalje ostaje imbasilna. Ovaj vas komentar je najbolji dokaz za to. PROMUCKAJ TE

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

Bravo odlican komentar. Dao bog da i mi imamo jednog Dodika umjesto onog smotanog Covica. Sad je vrijeme da se urade i neke stvari za Hrvate, dok je Medjunarodna zajednica u rasulu, zbog Afganistana i Dodik blokira, ali nazalost mi nemamo sposobnog politicara. Sad je vrijeme da se proglasi Herceg Bosna i Mostar opet podjeli i zapadni bude glavni grad Herceg Bosne.

Anonymous
Anonymous
1 godina prije

I građanski mostar

Anonimac
Anonimac
1 godina prije

To da Komšić radi za treči je bulažnjenje.
Lik je jedan poseban slučaj, koji veze nema sa bilo kakovom ideologijom i kojemu je bitno sjediti u Presjedništvu i eksploatirati prava u ovom slučaju Hrvata, sutra bi on to učino da je bilo tko drugi u pitanju,, samo kako bi njemu bilo dobro.
On je iskoristio to što je muslimanima bio potreban da procesno majorizira najmalobrojniji nartod i otprilike to je njegov maksimalni politički i intelektualni domet.
Ta ne zovu ga uzalud drugi bošnjački član Predsjedništva…

Last edited 1 godina prije by Anonimac
Risovčanin
Risovčanin
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 godina prije

I točka