Je li vlasnik Amazona zaista postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva?

Osnivač Amazona Jeff Bezos službeno je postao najbogatiji čovjek u povijesti čovječanstva, prema evidenciji Bloomberga, s vrijednošću od 105.1 milijarde $. No je li zaista tako?

Prema drugoj top-ljestvici najvećih svjetskih bogataša, onoj Forbesa, Bezos ima bogatstvo od ”samo” 104.4 milijarde $, ali to je i dalje više nego dovoljno za prvo mjesto na popisu najbogatijih.

Većina te imovine, javlja CNN, dolazi od 78.9 milijuna dionica Amazona koje posjeduje. Upravo skok dionica od 1.4 % u ponedjeljak donio je Bezosu uvećanje bogatstva od 1.4 milijarde $ i rezultirao njegovim penjanjem na prvo mjesto najbogatijih.

Osim toga, Bezos posjeduje udio u jednoj od najznačajnijih američkih novina, Washington Postu, te u tvrtki za privatna svemirska putovanja Blue Origin koja planira voditi turiste u svemir.

Bezos prestigao Gatesa, ali samo jer je ovaj dao milijarde u dobrotvorne svrhe 

Bezos je već srušio Billa Gatesa, koji je bio na prvom mjestu najbogatijih ljudi na svijetu većinu od posljednjih 20 godina – u četirima od tih 20 godina to je bio Carlos Slim, a u jednoj i Warren Buffet – još prošlog srpnja. Gates ga je potom ponovno prestigao, ali Bezos se vratio na prvo mjesto i u isto vrijeme prešao prag od 100 milijardi $ bogatstva u listopadu. Gates sada ima ”samo” 91.9 milijardi $, prema Forbesu.

Ipak, novu Bezosovu titulu kao najbogatijeg čovjeka danas i u povijesti moramo uzeti sa zrnom soli, iz nekoliko razloga. Kao prvo, Gates je 1999., na vrhuncu svog bogatstva, imao nešto više od 100 milijardi $ – ali tadašnjih 100 milijardi, uzevši u obzir inflaciju, danas bi vrijedilo čak 148 milijardi $.

Moramo uzeti u obzir inflaciju i relativno bogatstvo

Kao drugo, Gates bi i bez uračunavanja inflacije i dalje bio daleko najbogatiji čovjek na svijetu da nije u dobrotvorne svrhe poklonio nekih 700 milijuna dionica Microsofta, koje danas vrijede 61.8 milijardi $, i dodatnih 2.9 milijardi $ u dionicama. Bez tih donacija, uglavnom svojoj humanitarnoj zakladi koju je osnovao sa suprugom Melindom, Gates bi danas imao više od 150 milijardi $.

I treće, ako uzmemo u obzir relativno bogatstvo, Bezos ipak nije ni blizu Johna D. Rockefellera, kojeg često nazivaju najbogatijim Amerikancem svih vremena. Rockefeller je 1918. imao bogatstvo od 1.5 milijardi $, što je usklađeno s inflacijom jednako 24 milijardi $ danas. No tih 1.5 milijardi $ nije vrijedilo više samo zbog inflacije – radilo se o gotovo 2 % cjelokupnog američkog BDP-a te godine. Da bi Bezos imao jednaki udio američkog BDP-a danas, morao bi imati više od 50 milijardi $.

Stoga, iako je Bezos od ponedjeljka osoba s najvećim bogatstvom u nominalnim dolarima ikad, titula najbogatijeg čovjeka u povijesti možda je ipak preuranjena, prenosi Index.

more recommended stories