Published On: Pet, ruj 7th, 2018

Je li tužiteljstvo ozakonilo “ratne zastave” ili je jednostavno kazalo da zastava ne čini zločine i da krivnja ne može biti kolektivna?

U državi apsurda moguće je pola grada nakititi  ratnim zastavama kojima su mahali presuđeni ratni zločinci, političkih projekata Ratka Mladića, Rasima Delića i Darija Kordića,  osuđenih  pred Međunarodnim sudom u Hagu, i za to prema zakonskoj legislativi krivično ne odgovarati.

To je tako. Jer zastave kojima maše narod, na žalost tim zastavama mahali su i zločinci.

Recimo zastava njemačkog naroda bila je i zastava kojom je mahao Hitler. Zastave su starije od zločina. Zločin nije zastava. Zastava ne čini zločin.

Zločin čini čovjek. Koji dobije moć. I u određenom trenu pokazuje svoju animalnu narav. Recimo ratni zločinac Miroslav Hrstić Ledeni, HOS-ovac i silovatelj iz Dretelja. O kojem prava raja iz Fejićeve šuti. Antifa raja. On, Hrstić, junak iz filma Svetlane Broz je činio zločin. Ne njegova zastava.

Konkretan zločin se osuđuje upravo da se ne bi dogodila kolektivizacija krivnje. A zastava predstavlja kolektiv. Ne pojedinca. Ne pojedini zločin.

U zastavama vidimo ono dobro od nekog naroda. Svaki narod je u suštini dobar. Nema zlog naroda. Zli su samo pojedinci. Zločinci. Oni koji nisu dostojni da ponesu zastavu.

U presudama za zločin vidimo ono najgore.  Ne zastavu. Zato je blasfemija kada zločinac ljubi zastavu. Koje dostojan nije.

Tu činjenicu ne shvaća Predrag Blagovčanin. Novinar portala tacno.net. Koji se obrušio na Tužiteljstvo koje je kazalo da zastava predstavlja kolektivno obilježje nekog naroda.

Ne zločin.

Predrag Blagovčanin bi , umjesto što se bavi perifernim stvarima, poput zastava, više trebao raditi na raskrinkavanju zločina. I informirati Tužiteljstvo ima li saznanja gdje se krije Miroslav Hrstić Ledeni. Ratni zločinac, silovatelj iz Dretelja i filmski suradnik ekipe sa Tačno.net.

Živimo, na žalost, u društvu u kojem nam o zločinima moraliziraju razni NGO-i koji dobiju novce za projekte suočavanja sa zločinima a da USAID-u , svome donatoru prešute kako su sa zločincima radili humanističke filmske projekte. Ili pak ne stignu im reći kako  mali Bahtijar dizao pobunu protiv izručenja terorista iz terorističkog kampa Pogorelica.

Što je tužno. Jer baš recimo  Predrag Blag Ovčanin bi morao raditi više na pomirenju i borbi protiv zločina. A kognitivne sposobnosti za prepoznavanje skrivača zločina, ne bi mu smjele biti upitne.

Predraže, daj progledaj, i ponesi zastavu istine.

Za početak, recimo tako, da prestaneš raditi s onima, koji kriju istinu o Miroslavu. Jednom notornom zločincu. Te o logorskim jaucima višestruko silovane Ogle Draško. Zarobljenice HOS-a. I da prestaneš moralizirati  s portala onih koji su surađivali s tim zločincem a o silovanoj ženi , koju je silovao, nikada slova nisu napisali, niti će.

Ili barem dok to ne uradiš, da nam ne moraliziraš o zastavama. Jebeš bolan zastave.

*Napomena: U tekstu g. Blagovčanina istaknute su prijetnje pojedinaca, koje je napad na zastavu toliko emotivno dirnuo da su uredniti tacno.net počeli prijetiti privatnim porukama i vrijeđali ju. Oni takvim komentarima sramote zastavu koju brane. Ne budite kao oni. To je nepristojno, tužno i  više nego glupo. Jer i oni time sramote zastavu koju navodno brane.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare