Published On: Mon, Jul 20th, 2020

JE LI SE UTOPIO “NESRETNI” ZLOČINAC ILI JE “UŠUTKAN” KRUNSKI SVJEDOK SUDA: Svi bošnjački mediji kriju podatak da se radi o šefu logora Armije BIH. Zašto?

Zdravko Mucić, poznatiji u Konjicu kao Pavo, bio je komandant zloglasnog logora “Čelebići”. Tijelo Zdravka Pave Mucića (64), nekadašnjeg komandanta zloglasnog logora ABIH za Srbe “Čelebići”, pronađen je danas oko 15 h  u Cerićima kod Konjica, u kome je do rata živjelo samo srpsko stanovništvo.

 

Zdravko Mucić, poznatiji u Konjicu kao Pavo, bio je komandant zloglasnog logora Armije BIH,  “Čelebići” od svibnja do studenog 1992. godine, u kome je smrtno stradao 21 srpski logoraš.

Protiv Mucića, Zejnila Delalića, Hazima Delića i Esada Landže, Haški tribunal je 19. svibnja. 1996. godine podigao optužnice zbog zločina nad Srbima počinjenih u logoru “Čelebići” kod Konjica. Mucić i Delalić su u ožujku uhićeni u Austriji odakle su sprovedeni u Hag, dok su Delić i Landžo tek u studenome 1996. iz Konjica prebačeni takođe u haaški pritvor.

Tokom suđenja u Haagu, koje je trajalo od svibnja 1997. do studenog 1998. godine, svedočila su 122 svedoka.

Pretresno veće je 16. studenog 1998. donijelo presudu kojom je Mucić, na osnovu krivične odgovornosti nadređenog, osuđen na sedam godina zatvora i to zbog protuvpravnog zatočenja civila, lišavanja života, mučenja, nečovečnog postupanja i nanošenja patnji i teških povreda.

Zdravko MUCIĆ: koji je bio optužen u 13 točaka za teške povrede Ženevskih konvencija i kršenja zakona ili običaja ratovanja, proglašen je KRIVIM za optužbe iz 11 točaka i osuđen na 7 godina zatvora temeljem kaznene odgovornosti nadređenog za ubojstvo (9 žrtava), nanošenje teške patnje ili ozbiljnih povreda (4 žrtve), nečovječno postupanje (6 žrtava), i za njegovo izravno sudjelovanje u nezakonitom zatočavanju civila u nečovječnim uvjetima.

Objašnjavajući kaznu, Raspravno je vijeće navelo sljedeće: “Želimo naglasiti dužnost zapovjednika bilo kojeg pritvorskog objekta za vrijeme oružanog sukoba…
G. Mucić je sasvim očito bio nemaran u obavljanju svoje dužnosti i dopustio je svojim podređenima da čine najstrašnija kaznena djela, ne poduzimajući nikakve disciplinske mjere. Nadalje, kao zapovjednik zatvora/logora Čelebići, bio je osoba koja je imala najveću odgovornost za uvjete u kojima su zatočenici držani. Raspravno je vijeće zaprepašteno neprimjerenom opskrbom vodom i hranom, liječničkim uslugama i uvjetima za spavanje koji su pruženi zatočenicima, kao i ozračjem terora koje je vladalo u zatvoru/logoru Čelebići…”.

Neki od olakšavajućih čimbenika koje je Raspravno vijeće razmotrilo bili su činjenica da g. Mucića nijedan svjedok nije imenovao kao aktivnog sudionika u bilo kojem ubojstvu ili mučenju za koja je optužen temeljem odgovornosti nadređenog. Uz to, Raspravno je vijeće smatralo da su djela g. Mucića bila rezultat ljudske slabosti više nego zlih namjera pojedinca.

Nakon žalbenog postupka, koji je trajao tri godine, Muciću je kazna povećana na devet godina i on je nakon izdržanih dvije trećine kazne, 18. lipnja 2003. pušten na slobodu.

UPRAVNIK “ČELEBIĆA”

Logor “Čelebići” nalazio se na putu Sarajevo – Mostar oko 5,5 km od Konjica prema Jablanici. Stratište je bilo u skladištu JNA za goriva. U krugu se nalazilo nekoliko hangara magacina gde su držani logoraši. Od 20. travnja 1992. kada je ABIH odavde otjerala 14 vojnika JNA, tu je bila komanda logora. Početkom lipnja 1992. za upravnika je postavljen Zdravko Mucić.

Trojka iz Konjica bili su prvi ratni zločinci koji su optuženi i presuđeni za zločine ABIH počinjene nad Srbima tijekom građanskog rata u BiH.

Zašto je Mucić boravio u Cerićima i imaju li utemeljenje,priče koje kruže društvenim mrežama da je tražio nešto skriveno tijekom ratnih  događaja,  možda će pokazati istraga.

Za sad mediji u BiH upadljivo šute na vest o smrti Mucića, dok bošnjački mediiji kriju da se radi o vojniku Armije BIH. Čime još više raste sumnja da se radi o samoubojstvu.

Za zločine u BiH je 2018. okrivljeno još najmanje 16 pripadnika koji još čekaju optuženičku klupu.

Suđenja ljudima koji su potpuno “očistili” oko 8.000 Srba, kasnije i tisuće Hrvata iz ovog dijela BiH odložena su, neslužbeno, zbog virusa korona.

Bivši upravnik logora “Čelebići” mnogo je znao o zlodjelima prema Srbima od 1992. do 1994. kada je logor ispražnjen i bio bi svakako dragocjen svedok na ovom suđenju – kad bi govorio istinu.

Pogledajte u galeriji kako svi  najčitaniji portali u Bošnjaka  organizirano i kao po naređenju kriju podatak da se radi o zločincu iz logora Armije BIH, zločincu nad Srbima,  koji je sutra trebao biti svjedok optužbe drugim pripadnicima Armije BIH koji tek čekaju suđenje. Podsjećamo da je cenzura u BIH zabranjena.

[Best_Wordpress_Gallery id=”16″ gal_title=”mucic”]

“Naslonjen sam uz zid. Neko mi je s leđa stavio gas masku na glavu. Maska je bila zategnuta, nisam mogao da dišem. Naređeno mi je da legnem na asfalt. Skinuli su mi gaće do koljena. Osjetio sam da sam pout nekim prahom. Uzeli su me za ruke i noge i stavili pod šaht. Poliven sam vodom i tada sam osjetio strašnu bol i opekotine”, svjedočio je jedan od bivših zatočenika iz Čelebića.

Zbog ratnih zločina nad Srbima u logoru Čelebići u Haškom tribunalu osuđeni su Hazim Delić na 18 godina zatvora, Esad Landžo na 15 godina zatvora i Zdravko Mucić na 9 godina zatvora.

ESAD LANDŽO, NEKADA DIJETE RATA, DANAS ZLOČINAC KOJI SE ISKRENO KAJE: “Ja sam sad mrtav čovjek koji hoda”