Published On: Pon, stu 11th, 2013

ZAŠTO SE BAKIR OTKRIO: Brani se za krivnju političkih ubojstava iako ga nitko nije optužio

Mirsad Kebo, potpredsjednik FBIH, “kao netko tko je odgovoran i ne ubire političke poene”, niti za to ima razloga, činom predaje dokumenata nije spomenuo nijedno ime, pa time ni ime Bakira Izetbegovića, niti političke stranke, niti mu je uopće Izetbegović predmet ni osobnog ni političkog zanimanja, priopćeno je iz Kebina ureda u kontekstu izjava koje je dao član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kao rekaciju na predaju dokumenata vazanih za politička ubojstva koje je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo predao ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću.

– Stoga sam iznenađen nervoznom, brzom i neargumentiranom reakcijom zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u kojoj se, ne znam čime izazvan, našao u tome i sam sebi pripisao da je upravo on taj koji se nalazi u predanoj dokumentaciji. Čime je izazvan na takvo prepoznavanje sebe ne znam niti me zanima Ono što me je izenandilo od političara koji upravo sada sve snage upire da izgradi svoju političku karijeru i ovlada strankom SDA je izjava koju je dao za BHRT u pogledu tužiteljstva i takve izjave samo štete respektabilnoj stranci SDA, a kojoj je on, svojim izjavom, daje negativan atribut, navodi se u Kebinom priopćenju.

– Naime, izjavom da će doći do dokumenta, ili citiram: “Dakle, vidjet ću šta je u tom materijalu i ako se neko slučajno usudio da to nanovo prema meni usmjerava dobiće tužbu pa neka objašnjava sudijama”, gospodin Izebegović indirektno prijeti da može utjecati na neovisan rad teužiteljstva i dobiti na uvid dokumentaciju iako to nije njegova nadležnost i to je krivično djelo. Značni li to onda da živimo u državi u kojoj Bakir Izetbegogović, upozorava da ima moć utjecaja na sud, teužiteljstvo, institucije i sve protiv čega se bore moderna europska demokratska društva, istaknuo je Kebo.

Navodi kako ni on ni mnogi koji vole ovu državu i građane to neće dozvoliti, “kao što, nadam se, veliki broj poštenih ljudi u stranci, neće Izetbegoviću dozovliti da blati renome stranke SDA koja je okrenuta demokraciji, pravnoj državi i Europi”.

Izetbegović, smatra Kebo, svojim stavom daje jednu ozbiljnu poruku javnosti koja nije u skadu s demokratskim načelima, zakonima i ustavom demokratske države, te treba znati da mora poštivati istitucije, neovisano teužiteljstvo i prava građana na sigurnost i svakodnevnicu bez straha, “jer ovo nije vrijeme strahovlade ili nečije privatno vlasništvo”.

– Ako ga zanima što ovo pitanje nije riješeno ranije, ja pitam njega što ga on nije riješio i tko je stajao na putu da ga riješi i zašto. Ovo nije moja dokumentacija, nego dokumentacija koju sam dobio od građana i istog trenutka sam je predao nadležnim organima što je zakonska obveza svakog građanina pa i mene i za što imam argumente. Isti građani dali su izjavu da će svjedočiti i predati druge dokumente koje posjeduju. Da budem jasan, ovim se vidi da dokumentacija nije skrivena kod mene kako Izetbegović kaže, a je li netko ranije nešto skrivao, možda on zna ako već o tome govori. Zato ne mogu vjerovati kako netko tko hoće biti politički vođa može davati takve kvalifikacije i klevete i ako je tako, ne zaslužuje obavljati takvu funkciju, što narod zna. Vezano za posjetu predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću, degutantno je ono što piše u priopćenju SDA koje je pisao on i njegova struja koja, na sreću, nije jaka. Dovoljno je reći da je Bakir Izetbegović, prije nego što je predsjednik Tihić, stigao na liječnje, novinarima koji su se zanimali za njegovo zdravstveno stanje, imao samo reći jedno, a to je da on sada vodi stranku i iz toga je javnost sve zaključila. Na kraju, ja mirno spavam, poručio je potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

FENA l dnevno.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare