Published On: Uto, lis 7th, 2014

Je li Petar Milić prvi bošnjački političar koji podržava Treći entitet?

Petar Milić, glavni tajnik HSP-a BiH i nositelj liste za Županiju Hercegovačko-neretvansku reagirao je na izjavu SDA u kojoj ova stranka ističe  kako ”Miloradu Dodiku neće uspjeti ideja o stvaranju trećega entiteta”, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Cilj ove reakcije na priopćenje SDA pod naslovom ”Miloradu Dodiku neće uspjeti ideja o stvaranju trećega entiteta” nije neko površno razglabanje tipa zašto to govori Dodik nego je cilj oštra osuda nedemokratskoga, isključivoga i unitarističkoga stava Stranke demokratske akcije u svezi prava hrvatskoga naroda na slobodu u državotvornoj zajednici BiH. Izjave ovakvoga tipa često su dolazile iz usta Bakira Izetbegovića, a evo vidimo kako se Bakir malo prikrio, biće da je zauzet izbornom kampanjom, a u vatru je ubacio svije podčinjene, navodi Milić u priopćenju i dodaje:

-Poručujem Bakiru Izetbegoviću i Stranci demokratske akcije da su Hrvati povijestan i ponosan narod i da imaju i po Božjim i po ljudskim zakonima pravo na najveći oblik slobode onaj republikanskoga tipa. Hrvati u državotvornoj zajednici BiH trebaju imati svoju Hrvatsku Republiku jer su je vrijedni.

Još jednom jasno poručujem usijanim glavama u SDA-u da sloboda za hrvatski narod nije nikakav rušilački projekt niti udar na integritet BiH. Međutim grozničavo i bezobrazno negiranje prava Hrvatima na slobodu u državotvornoj zajednici BiH je krajnje neprihvatljivo i daje pravo hrvatskome narodu na samoorganiziranje na prostorima na kojima obituje na svojim ognjištima još od stoljeća sedmoga, Petar Milić, glavni tajnik HSP-a BiH i nositelj liste za Županiju Hercegovačko-neretvansku.

Podsjetimo nakon četverogodišnjeg sudjelovanja u projektu majorizacije Hrvata, kojeg je provodila koalicija SDP- SDA, HSP se raspao na nekoliko frakcija. Ono, što je od ove stranke ostalo sudjeluje u probosanskoj Koaliciji “Domovina” u Republici Srpskoj, u kojoj je i SDA. HSP je do sada redovito napadao Dodika zbog podrške trećem entitetu

HSP-a je, međutim, prije dva dana odlučio podržati  kandidata HDZ BiH i HNS BiH za hrvatskog  člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Nakon te odluke HSP-a Čović je na predizbornom skupu koalicije HNS-a u Grudama kazao kako su “mali” shvatili da se izdaja ne isplati. /HMS/