Published On: Uto, stu 23rd, 2021

JE LI ON NAJGORI TURSKI LIDER IKADA? Turska lira potonula na novi rekordni minimum

Središnja banka Turske je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 procenata, što je znatno ispod inflacije od 20 posto, te nagovijestila njeno dalje smanjenje.

Erdogan je poručio da će pobijediti u svom “ratu za ekonomsku neovisnost države usprkos brojnim kritikama i molbama da preokrene svoj kurs”.

Turska valuta je pala u utorak na 12,49 lira prema dolaru, na novi najniži nivo nakon kontinuiranog pada tijekom posljednjih 11 uzastopnih evaluacija. Ove godine je izgubila 40 posto vrijednosti, uključujući pad od gotovo 20 procenata od početka prošle sedmice, javlja AP.

Prema euru, turska valuta je potonula na novi rekordni minimum od 13,4035 lira.

Erdogan je, navodi britanska agencija, izvršio pritisak na središnju banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, poticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, bez obzira na rast inflacije na gotovo 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira plate stanovništva u Turskoj.

Konzervativni predsjednik Turske brani svoju nesvakidašnju teoriju da više kamatne stope uzrokuju veću inflaciju. Često koristi islamske zabrane kamate kao izgovor za svoju teoriju.

Većina ekonomista, međutim, tvrdi da se Turska suočava s velikom krizom, uključujući visoku inflaciju, u slučaju da stope nastave padati u narednim mjesecima.

Pod pritiskom Erdogana, središnja banka je u rujnu smanjila ključne kamatne stope s 19 na 15 posto, što je dovelo do slobodnog pada lire.

Erdogan je u protekle dvije godine zamijenio tri guvernera središnjih banaka, podrivajući povjerenje investitora.

guest
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
13 dana prije

Hebo Liru – bitno je da je Aja Sofija opet džamija 😎 !

Muslimanski Sallahudin je win-win situacija i za muslimane i za nas ćafire 😎 – muslimani konačno smiju pokazati zube i zbog toga su ponosni na Taiba a mi ćafiri ga volimo jer sa njim TURSKA SIGURNO NIKADA NEĆE UĆU I NEVJERNIČKU EU 😎 !!!

Chara
Chara
Odgovori   dr Haso, buregdžija
13 dana prije

👍🤣🤣🤣🤣👍

Stipe
Stipe
13 dana prije

Nije mi ovo drago zbog hrvatskog turizma. Naime, lira je toliko pala da će ljetovanje u Turskoj biti bagatele. Odoše turisti u Tursku.

Chara
Chara
Odgovori   Stipe
13 dana prije

Već je bagatela. Ali ne bojte se tamo samo Srbi idu, jer im po Hrvatskoj buše gume, razbijaju farove itd. Mošnje ne idu u Tursku. Ne znam zašto. Stid ih reći kako se zovu, što li?

Chara
Chara
Odgovori   Chara
13 dana prije

Bojte se vi grčke I Albanije. To su vam konkurenti. Crna Gora tako tako…

Džaferaga
Džaferaga
Odgovori   Stipe
12 dana prije

Nije ti ovo ni za kakav strah za Hr turizam, dunjaluk je široka kobila. Odlazak na odmor u Tursku ima skupu cijenu, ako te Erdini ahbabi proglase Gulinovcem i strpaju u buksu. A bilo je takvih slučajeva..

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Stipe
12 dana prije

Nije to baš tako!

Turisti koji odu u Tursku rizikuju susrete prve vrste sa islamistima i mudžadihima 🙁 – a u Hrvatskoj tog ološa ipak nema u tolikoj mjeri 😎 !

Ako niste znali – susret sa islamistima prve vrste je ono kad čujete zloglasni “TEKBIR” 🙁 a u slijedećem trenutku te crnooke džennetske djevice pitaju: “Okano, kakav si nam <3 ? Jesi li možda za kahvu?”

Last edited 12 dana prije by dr Haso, buregdžija
Džaferaga
Džaferaga
12 dana prije

Jbg, kačiti se sa Merikom i EU, nije mala zayebancija. A bilmez ima pamet jednosmjerne ulice. Orjentirati se na izvoz u Sibir, međedi uvoze.

dr Haso, buregdžija
dr Haso, buregdžija
Odgovori   Džaferaga
12 dana prije

Nije se Taib potkačio sa Merkelicom 🙁 , CDU/CSU su vrlo hinjava koalicija i oni se itekako paze sa Sallahudinom 🙁 ….