KAKO SE RAĐALO “UKRAJINSKO PROLJEĆE 2013”: Je li Nixonovo pismo iz 1994. koje je poslao Clintonu bilo temelj za pripremu proxy rata protiv Rusije?

Mjesec dana prije smrti, u travnju 1994., Nixon je napisao pismo Clintonu u kojem je ponudio “mudar savjet, posebno u vezi s Rusijom”.

Sa sadržaja pisma sada je skinuta oznaka tajnosti.

U pismu od sedam stranica od 21. ožujka 1994. Nixon je dao ocjenu situacije u Rusiji i predvidio da će se odnosi između Moskve i Kijeva pogoršati, prenosi Klix.

“Situacija u Ukrajini je izuzetno eksplozivna. Ako izmakne kontroli, situacija u BiH će izgledati kao vrtna zabava”, upozorio je Nixon u pismu.

Bivši američki predsjednik savjetovao je Clintonu da ojača diplomatsku misiju u Kijevu i ukazao na razgovor s američkim biznismenom koji je rekao da veleposlanstvo nema dovoljno osoblja i da se njime ne upravlja na odgovarajući način.

Nixon je također savjetovao Clintonu da razvije odnose s potencijalnim nasljednicima Borisa Jeljcina na mjestu ruskog predsjednika.

Pismo je napisano nakon Nixonova povratka s dvotjednog boravka u Rusiji i Ukrajini.

Kako je uvid u ovo pismo imala i US tajna služba je li ono poslužilo trgovcima oružja, za koje mnogi tvrde da stoje iza svake US vlade demokrata, da projektiraju događaje u Ukrajini 2013. godine?

Je li to razlog zbog kojeg je držano u tajnosti?

more recommended stories