Published On: Pet, stu 6th, 2020

JE LI NAŠ PREDSJEDNIK FUNDAMENTALIST? Džaferović iz Pakistana osudio europsku deklaraciju o slobodi govora

Šefik Džaferović gotovo svakodnevno ponavlja kako se zalaže za europske standarde i europske vrijednosti. Euroatlanske integracije BiH su za bošnjačkog člana Predsjedništva i visokog dužnosnika SDA prioritet svih prioriteta. A onda samo nekoliko dana nakon terorističkog napada u Francuskoj i Austriji ode u posjet Pakistanu i pljune na Europu, zajedno sa svojim domaćinom pakistanskim premijerom Khanom, piše Hrvatski Medijski Servis u redakcijskom osvrtu.

Iz zemlje koja ni po čemu ne može biti uzor Bosni i Hercegovini, u kojoj su češći vojni pučevi, nego demokratska razdoblja, u kojoj predsjednik može biti samo musliman, koja u BiH uglavnom izvozi migranate, Cikotićeve “seksi turiste”, što šire strah među stanovništvom Bihaća, Sarajeva, Tuzle, fizički ih napadajući, pljačkajući i uništavaju njihovu imovinu, Džaferović prozva zapadne zemlje za tobožnje širenje islamofobije u Europi.

Umjesto osude zločin islamističkih terorista nad nedužnima u Beču, Nici, Lionu, “bosanski predsjednik”, kako su ga u Islamabadu titulirali, napade zapadne zemlje.

– Europske sile i zapadne zemlje moraju shvatiti da ne možete koristiti slobodu govora kao oružje da muslimanima nanesete bol vrijeđanjem našeg poslanika. Ako se to ne shvati, ciklus nasilja će se i dalje događati, zaprijetio je Džaferovićev domaćin pakistanski premijer Khan, prema izvješću Glasa Amerike. Što ova izjava praktično znači? Ohrabrenje islamistima da nastave odsjecati glave ljudima, ili oduzimati im život oružjem nastave li “vrijeđati” proroka Muhameda. Je li se od takvog pristupa Džaferović ogradio? Prema novinskim izvješćima nije.

A imao je priliku premijeru Pakistana pojasniti da prema europskom konceptu slobode nitko nema pravo oduzeti bilo komu život zbog crtanja karikatura ili izražavanja koje može povrijediti nečija vjerska ili druga osjećanja. I da taj europski standard primjenjuje i Bosna i Hercegovina.

Umjesto da stane u zaštitu europskih vrijednosti, kao političar koji dolazi iz zemlje koja želi biti dijelom Europske unije, Džaferović osuđuje Europu zbog navodno “raširene islamofobije”, ističući kako je “neprihvatljivo da se vrijeđaju vjerski osjećaji muslimana”.

Za Džaferovića su izgleda vrijednosti Pakistana, u kojoj je Islam državna religija, i šerijat, ispred europskih vrijednosti, koje mu, izgleda, služe samo kako krinka i alatka da bi se BiH preuredila u državu po uzoru na Pakistan, Saudijsku Arabiju, Tursku, njegove omiljene destinacije./HMS/