Published On: Sri, stu 17th, 2021

Je li moguće da se pojavio stranac koji nekog vraga razumije što se događa u BIH?

Dvadeset i šest godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina se suočava sa svojim najozbiljnijim izazovom od završetka rata, piše Derek Chollet za Euractiv, nakon službene posjete BiH.

Tri temeljna stuba BiH se lome

Tri temeljna stuba koja održavaju delikatan mir u BiH, podjela vlasti između tri konstitutivna naroda, zaštita prava svih građana i sposobnost korištenja ustavnog okvira za osnaživanje institucija neophodnih za funkcioniranje države se lome.

Građani BiH masovno odlaze u europske zemlje u kojima vladavina prava štiti njihova prava i gdje korupcija ne ugrožava njihovu budućnost.

To sam iz prve ruke čuo u utorak kada sam sjeo s grupom mladih ljudi, samo mali uzorak generacije koja je odrasla nakon rata. Inspirirala me je njihova odluka da ostanu u BiH i njihova kreativnost i posvećenost poboljšanju svoje zemlje. A onda sam bio obeshrabren kad sam ih čuo kako pričaju o tome kako je teško napraviti promjenu ovdje jer se politički lideri fokusiraju na svoje bogatstvo, a ne na budućnost svog naroda.

Zdravorazumske reforme koje su sada na stolu uveliko bi promijenile tu situaciju. Oni bi osigurali da svi građani imaju pravo da se kandidiraju, ispravili bi neravnotežu u podjeli vlasti, dali građanima veće povjerenje da se njihovi glasovi računaju, poboljšali bi klimu za ulaganja i stvorili bolje mjere zaštite od korupcije.

Regionalna stabilnost

Lideri Bosne i Hercegovine moraju iskoristiti ovaj trenutak i mladim ljudima poput ovih koje sam sreo pružiti budućnost koju zaslužuju.

Sjedinjene Američke Države podržavaju prosperitet entiteta Republika Srpska, entiteta Federacija BiH i Distrikta Brčko u okviru jedne BiH. Nažalost, umjesto da traže opće dobro, neki stranački lideri rade na potkopavanju funkcionalne države.

Povlačenje iz institucija na državnoj razini, kako prijeti vladajuća koalicija u entitetu Republika Srpska, dovelo bi do ekonomskog ćorsokaka, dodatno oslabilo vladavinu prava i oštetilo izglede za ekonomski oporavak i regionalnu integraciju. To bi naštetilo regionalnoj stabilnosti i ne bi učinilo ništa da poboljša živote običnih ljudi.

Neophodne reforme i koncenzus

Postoji još jedan put. Sjedinjene Američke Države podržavaju korake za unapređenje napretka ka EU integracijama BiH i članstvu u NATO-u ako se postignu neophodne reforme i konsenzus.

Zato su tajnik Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Borell ponovili u zajedničkoj izjavi od 20. listopada da Sjedinjene Države i EU vide budućnost Bosne i Hercegovine u Europi.

Istaknuli su da smo jedinstveni u našoj čvrstoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i u našem zajedničkom radu na promociji demokratskih reformi i osiguravanju da bosanskohercegovačke državne institucije funkcioniraju kako treba.

Također je imperativ da se međunarodna zajednica pozabavi ozbiljnom prijetnjom koju korupcija predstavlja za BiH, kao i za širu regiju.

Sankcije na zapadnom Balkanu

Nedavna izvršna naredba predsjednika Bidena o proširenju režima sankcija na zapadnom Balkanu stavlja na znanje onima koji bi potkopali Dayton ili druge međunarodne mirovne sporazume, kao i one koji omogućavaju koruptivna djela.

Sjedinjene Američke Države i europski partneri nastavit će nametati posljedice za destabilizirajuće ponašanje i ciljati i ometati korumpirane mreže, podržavajući očekivanja građana BiH da će lideri provesti zdravorazumske vladavine prava, izborne i ekonomske reforme.

Ništa od ovoga neće biti lako. Ali Sjedinjene Države su predane intenzivnom angažmanu s liderima u BiH i našim partnerima u međunarodnoj zajednici kako bi se okončala politička kriza i vratili na važan posao osiguravanja funkcionalnih institucija i osnovnih reformi neophodnih za stabilnu i prosperitetnu BiH.

Podrška Schmidtu

Snažno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta u njegovim naporima da angažira sve strane da pomognu BiH da ispuni kriterije neophodne za okončanje međunarodnog nadzora. Prije skoro trideset godina, tadašnji senator Jozef Biden predvodio je poziv na akciju za okončanje užasnog rata koji je odnio skoro 100.000 života.

Danas, kao predsjednik, njegova administracija je kao i uvijek posvećena stabilnoj, mirnoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Lideri u BiH snose odgovornost za budućnost svoje zemlje, da izgrade koncenzus, da se uključe u dijalog, da deeskaliraju tenzije, osnaže postojeće institucije i inspiriraju građane da grade bolje sutra, zaključio je Chollet./HMS/

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Frenki
Frenki
1 godina prije

Ajmo dalje, mali tečaj iz međunarodne diplomacije i političkih uređenja. Ovaj Derick, Ditrik, Dick Cholet, kako se zove, je treći ešalon američkih potrčkala. Ništa on ne može uvesti, jer sankcije uvodi Kongres, a neke, one nevažne, kao zabrana ulaska u SAD, mogu uvesti i State Department i Bijela kuća. Ove priče da će “doći moćni Murikanac i uvesti sankcije Miletu od Laktaša” lupetaju neznalice.

Frenki
Frenki
1 godina prije

Američka igra je jasna. Oni će dozvoliti da se vrati izvorni Dayton, ali će BiH de facto ostati država i neće biti rata, pa će to proglasiti svojom pobjedom. RS se neće odcjepiti, ali ce vratiti nadležnosti pravog Daytona. No, nikad nisam ni čuo da RS ide na odcjepljenje. Osim u scenariju da im se ne dozvoliti poštivanje izvornog Ustava BiH. Tako da, malo mućnuti glavom ne bi bilo naodmet.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 godina prije

Puno drobio, ništa reko nije, kao i obično..