Published On: Sub, velj 6th, 2021

JE LI INZKO MEĐUNARODNI TERORIST ILI TEK SAMO NJIHOV PLAĆENIK: Skandal veličanja Sakiba i El Mudžahida želi utišati – Zašto to čini?

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik nasjeo je na Inzkovu podvalu na temu zločina, koja se plasira taman u vrijeme dok sarajevski , arapski ia Al Qaeda mediji u BIH pokušavaju skriti činjenicu da se određeni broj članova SDA koji su visoko u vlastima u ovoj zemlji javnosti razotkrio kao proteroristički pojedinci.

Naime građani BIH s pravom žive u strahu već tjednima, potreseni činjenicom da je šefica MVP-a BIH BIsera Turković izjavila javnu opčinjenost i oduševljenost likom i djelom jednog od najvećih živućih monstruma kojij hodaju Bosnom i Hercegovinom. Čovjekom koji je bio nadređen ljudima – obrednim rezačima glava BH građanka i građanki, djece, žena i staraca.

Činjenica da na čelu BIH ministarstva možebitno sjedi međunarodna teroristica, članica Al Qaede i podupirateljica , moguća, ISIL-a , nije laka. No koliko je snažan utjecaj istočnih “organizacija u BIH” činjenica je da još nitko ne traži javno njenu ostavku.

Tek je prije par godina o njenoj ulozi i sumnjama da je uvezana s mudžahedinima progovorio jedan hrabri američki kongresmen. Zašto Dodik sada kada ima savršenu priliku za revanš – dakle šutnju OHR-a na brutalnu slavu zločinaca ABIH, koju SDA čini i u slučaju Sakib, dakle ne samo u slučaju Rasim, što nije ništa drugo nego jasan dokaz o mržnju OHR struktura u BIH prema svemu kršćanskom, on odgovara na sljedeći način:

Srpski član i predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da će većina zastupničkih klubova i stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske odbaciti nedavni zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka toj zakonodavnoj instituciji da oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene “ljudima zaslužnim za stvaranje Srpske”.

Dodik je naglasio da to poručuje na osnovu obavljenih konzultacija s predstavnicima zastupničkih klubova i stranaka u Narodnoj skupštini, te da Inzka neće zaplašiti Srbe u BiH.

“Povelje s odlikovanjima su stvar Narodne skupštine i Inzko se nema pravo petljati u njen rad. Dakle, Skupština ima pravo na svoje autentične odluke i odbit će Inzkov zahtjev. Ako on pokuša da ići s nekom vrstom smjene, nećemo to prihvatiti! Ljude koje eventualno bude smijenio, mi ćemo izabrati, pa ćemo vidjeti”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je u vezi sa spornim Inzkovim zahtjevom za RTRS naveo da su pokojni Momčilo Krajišnik, koji je bio i predsjednik parlamenta Srpske, te bivši predsjednik Srpske Biljana Plavšić, od kojih odlikovanja po mišljenju visokog predstavnika treba oduzeti, odslužili svoje kazne, te da su po svemu slobodni građani.

Dodik je rekao da bi, prihvaćanjem ovakvih nedopustivih ultimativnih, pritisaka i prijetnji, Srbi u BiH pristali na nekakvu legalizaciju nesuvislih priča Inzka da su sami sebi nametnuli kolektivnu odgovornost i krivnju.

On je naglasio da se Inzko treba ispričati Srbima i zahtijevati od bošnjačkog dijela Federacije BiH da, na primer, ukloni imena ulica nazvanih po “Zelenim beretkama”, koje kod Srba izazivaju negativne asocijacije.

Dodik je ocijenio da se Inzko ponaša osvetnički i istaknuo da Srbi moraju znati da je riječ o najvećem mrzitelju Srba koji se ovdje pojavio.

On smatra da su najnoviji potezi Inzka dio atmosfere, želja sarajevskih političkih krugova i ukupnih napora da nova američka administracija raščisti sa Srbima u BiH.

Na pitanje što ako Inzko nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH, Dodik je odgovorio da se taj akt u RS neće primjenjivati, niti će biti objavljen u republičkom Službenom glasniku.

On kaže da Inzko na takvo nešto nema pravo, te da nigdje striktno ne piše da visoki predstavnik u BiH ima pravo na takozvana bonske ovlasti, kojae su “lažni i međunarodni blef”, što je potvrđeno i izjavama nekih Inzkovih prethodnika, poput Carlosa Westendorpa, koji su govorili da su određena nametnuta rješenja bila u neskladu s Daytonskim sporazumom, što se upražnjava već 24 godine.

“I onda od nas traže da to poštujemo. Znači, blefiraju kao podlaci koji su nam nametnuli tu vrstu priče. I kada ja to osporavam, onda sam loš momak”, rekao je Dodik.

On je poručio da ni srpske buduće generacije u BiH nikada ne smiju prihvatiti ova nametanja i prestati sa stalnom međunarodnom borbom za svoja prava.

“Bonske ovlasti formalno-pravno ne postoje. Čak i ako pristanemo na priču o tim ovlastima, visoki predstavnik nije dobio ovlast nametati zakone. To nigdje ne piše i da ovdje postoji `p` od prava, bili bi poništeni svi zakoni koji su nametali visoki predstavnici”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je jedan od ciljeva SAD i EU da preko visokog predstavnika u BiH ili Ustavnog suda BiH izvrše moguće intervencije s ciljem centraliziranja BiH.

“Neki ovdašnji političari smatraju da kooperativnošću mogu nešto uraditi, ali to je najgora stvar i vrsta izdaje o kojoj uporno govorimo. Dakle, nemamo kapacitete predati ijednu nadležnost Srpske kao što se to stalno traži, zarad uspostavljanja centralizirane BiH”, kaže Dodik.

On je napomenuo da se traži objedinjenje obrazovanja, poljoprivrede, mirovinskog i invalidskog osiguranja, pa čak i da se objedine branitelji i veterani, što je, kako kaže, za njih neprihvatljivo.

Dodik je naglasio da u Daytonskom sporazumu i relevantnim rezolucijama UN ne postoji ni nametnuto Vijeće za provođenje mira (PIC).

“U tom savjetu su još sami rekli da se odluke donose konsenzusom, a Rusija niz godina nije dio tog konsenzusa… Kako se onda mogu provoditi odluke tog vijeća?”, upitao je Dodik i dodao da je Srpska protiv dolaska novog visokog predstavnika./Srna/HMS/