Published On: Pon, stu 11th, 2019

Je li fašizam usuditi se misliti?

Niti jedna inteligentna osoba ne diskreditira svog sugovornika sa bilo kojom etiketom koja završava na -ist ili -fob (pod uvjetom da, naravno, razgovara sa donekle jednako inteligentnom osobom).

“Zalažeš se da države imaju granice? Ti si KSENOFOB!!!” – niti jedna inteligentna osoba neće pokušati na konstruktivan argument odgovoriti na sličan način. Šta uopće znači ksenofobija? Teoretski, ksenofobija je strah od stranaca. Da čovjek nema strah od stranaca – odnosno, da nije ksenofobno biće – naše kuće i stanovi ne bi imali zidove, već bismo živjeli na otvorenim pašnjacima ispod plavog neba kao Dothrakiji iz Igre Prijestolja. Sama činjenica da se ograđujete od ostatka svijeta sa zidovima znači da niste spremni riskirati da vi, vaša obitelj i vaš životni prostor budu konstantno izloženi stranom svijetu. To ne znači da mrzite strance, već da imate određeni racionalni strah od njih. Sad kad smo ustvrdili da je čovjek po prirodi ksenofobno biće, možemo započeti ragovor o tome do koje mjere je društveno prihvatljivo biti ksenofob, a sa takvom debatom niti jedna inteligentna osoba neće imati problema, baš kao što niti jedna inteligentna osoba neće pokušati ušutkati stranu sa kojom se ne slaže sa etiketom “ksenofob”. Treba li država imati skroz otvorene, skroz zatvorene ili polu-otvorene granice? Do koje mjere država mora dopuštati ulaz migrantima te koliko policije mora postavljati na granice? Sve su to pitanja važna za debatu, a debata je nemoguća u kvazi-intelektualnom okruženju u kojem će vas sugovornik automatski diskreditirati sa etiketom.

Često čujemo etiketu “rasist”. Rasizam teoretski znači diskriminacija prema pripadnicima drugih rasa, no rasist također može biti i osoba koja se samo usudi priznati da postoje različite rase. Je li rasistički reći da Afrikanci u prosjeku imaju IQ 70, što je uzrok apsolutno svih njihovih problema? Je li, dakle, statistika rasistička, ili ju je rasistički samo istaknuti? Također, je li rasistički reći da su crnci u prosjeku bolji u sportu? Je li rasistički reći da rasa nije definirana bojom kože, već genetikom, te da skupine ljudi koje su živjele odvojeno tisućama i tisućama godina imaju drugačiji genetski sklop i da rasno miješanje može biti potencijalno opasno (tkz. “outbreeding depression”? Je li rasizam ako smatrate da Nobelovac James Watson nije zaslužio biti ekskomuniciran iz znanstvene zajednice jer je sa biološke pozicije izjavio konzroverzna stajališta u vezi različitosti ljudskih rasa? Na temu rase i inteligencije i rase i genetike su napisane tisuće i tisuće knjiga i istraživanja i nikad nećete čuti od inteligentne osobe da neku drugu inteligentnu osobu tokom razgovora o navedenim temama nazove “rasistom”.

Mizoginija se definira kao “mržnja prema ženama”. Je li mizogino reći da su muškarci u prosjeku snažniji od žena i je li ta biološka činjenica sama po sebi mizogina? Također. je li mizogino izjaviti kako će žena biti puno sretnija u monogamnoj vezi sa djecom jer su sve studije potvrdile kako je u toj grupi najniža stopa samoubojstava među ženama (nije li upravo mizogino zagovarati suprotno?).

Teoretski gledajući, seksizam je naziv za ideologiju koja polazi od postavke da se fizičke i mentalne razlike među spolovima moraju reflektirati na različiti položaj rodova u društvu. Jesam li seksist ako smatram da bi bauštelariju, rudarstvo, drvosječarstvo i ostale teške fizičke poslove trebali obavljati muškarci jer su u prosjeku biološki snažniji spol? Po nekim mišljenjima third-wave feminista, čak je i seksistički tvrditi da postoje inherentne biokemijske razlike između muškaraca ili žena…

Je li homofobna činjenica što većina zemalja ne dopušta LGBT zajednici da doniraju krv jer su homoseksualni muškarci u prosjeku značajno promiskuitetniji od heteroseksualnih muškaraca te imaju veći rizik od zaraženosti HIV-om?

Mogli bismo do sutra, ali zaključak je jednostavan. Ako vas se tokom civiliziranog razgovora o nekoj kontroverznoj temi vaš sugovornik odluči diskreditirati sa nekom od -ist ili -fob etiketa, onda odmah prekinite razgovor i pronađite drugog sugovornika dostojnog vaše inteligencije.

 

Nikola Markovich

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare