Published On: Čet, velj 18th, 2021

JE LI EUROPA KONAČNO PROZRELA TKO STOJI IZA SDA? Ovom mu nije Iran, žene su ravnopravne, nema mjesta mizoginiji u politici…

Matematika je jasna. Da su Ćavar i Baralija dale glas Guzinu – on bi postao gradonačelnik.

Zasmetalo je to mnogima u BiH pa su sasuli salvu ureda prema dvjema vijećnicama optuživši ih da su “kurve”, “kučke”, “ustaške kurve” i tome slično.

Upit o tome i o Izetbegovićevoj optužbi za izdaju portal Dnevno uputio je Uredu visokog predstavnika u BiH, Veleposlanstvu SAD-a, Veleposlanstvu Ujedninjog kraljevstva te drugim potpisnicima Mostarskog sporazuma.

Iz Veleposlanstva SAD-a u BiH na upit Dnevnog kažu kako snažno osuđuju ovakvu vrstu napada, posebno na žene koje u bh. politici ionako slabo sudjeluju.

“U javnom diskursu nema mjesta jeziku koji promovira netoleranciju i podriva međusobno povjerenje i razumijevanje. Snažno osuđujemo napade temeljene na nacionalnosti ili spolu, uključujući i one čija su meta žene u javnom životu. Ovo ne samo da je prijetnja njima, nego i dodatno obeshrabruje uključivanje većeg broja žena u javni život, što vodi ka niskom stupnju njihovog sudjelovanja u vlasti. Svi članovi društva imaju obvezu da se suuzdrže od retorike podjela, a javni dužnosnici posebno trebaju biti primjer uzajamnog povjerenja i poštovanja i fokusirati se na napredak svih građana BiH”, kažu iz Veleposlanstva SAD-a za Dnevno.hr.

Jasan je bio i OHR, odnosno Ured visokog predstavnika u BiH, koji upozorava političare kako se trebaju suzdržati od ovakve vrste retorike i poruka koje šalju govor mržnje i nasilja.

“Mizogeni i šovinistički komentari ne smiju biti tolerirani u bh. političkom životu i njima se mora stati u kraj. Javne ličnosti, a posebno one u političkom svijetu, trebaju se suzdržati od retorike i radnji koje vode govoru mržnje ili nasilju protiv grupa ili pojedinaca. Očekujemo od nadležnih organa da istraže sve prijetnje i slučajeve govora mržnje”, kažu iz Ureda visokog predstavnika na naš upit.

Podsjetimo, izbori u Mostaru održani su 20. prosinca prošle godine. Najveći pojedinačni broj vijećničih mandata je osvojio HDZ BiH je je kandidat za gradonačelnika Kordić dobio potporu iz Hrvatske republikanske stranke, ali i od Velibora Milivojevića iz srpske liste “Ostajte ovdje” koji je također ušao u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Kordić je pobijedio u trećem krugu običnom većinom vijećničkih glasova nakon što u prva dva kruga niti jedan kandidat nije osvojio natopolovičnu većinu od 18 glasova.

Sudeći po sve oštrijim izjavama stranih dužnosnika u BiH na “nestašluke” Izetbegovićeve SDA, za pretpostaviti je kako će upravo oni podržati i drugi dio Mostarskog sporazuma kojeg su u lipnju prošle godine potpisali Izetbegović i Čović u Mostaru – odnosno, izmjene izbornog zakonodavstva u BiH koje treba biti usklađeno na način da svaki od tri konstitutivna naroda u BiH može izabrati svoje legitimne predstavnike što do sada nije bio slučaj.

Izetbegoviću se, čini se, ne piše dobro. Iz Veleposlanstva SAD-a i OHR-a su nedavno također osudili poteze njegove ministrice Bisere Turković i ministra Rašida Hadžovića, koji su veličali Sakiba Mahmuljina, optuženog za ratne zločine nad srpskim civilima tijekom rata u BiH. Tada je iz Veleposlanstva SAD-a rečeno da je takvo što nedopustivo u bh. političkom diskursu, a o čemu je Dnevno, dakako, također pisao.