Published On: Čet, pro 20th, 2018

Je li emisija ‘Pola ure kulture’ ugašena zbog islamofobne knjige “Čudna smrt Europe”?

Kultna emisjija ‘Pola ure kulture’ koja se pod uredničkom palicom Branke Kamenski 24 godine prikazivala na HRT-u ugašena je.

Iako nema službenih objava na televiziji, urednica Kamenski sinoć se oprostila od publike rekavši kako u skoro četvrt stoljeća emisiju nisu uspjeli urediti niti političari niti kulturni lobiji.

Emisija je i ranije imala stanke u prikazivanju, ali je, ako je suditi po odjavi emisjije prikazane u srijedu navečer, sada došao potpuni kraj.

Kada je 2015. emisija skinuta s programa, Kamenski je u jednom intervjuu rekla kako je za vrijeme vladavine Kukuriku koalicije ona bila jedan od rijetkih disonantnih tonova na HRT-u.

”Iako je emisija uvijek bila kritična prema vlasti, HDZ-ovoj ili SDP-ovoj, svejedno, najednom je u njoj postalo sve problematično, svaka hrvatska tema bila je sumnjiva, a sumnjiva je bila i Hloverka Novak Srzić koja je, nakon što joj je onemogućen rad u Informativnom programu, počela surađivati u ‘Pola ure’. To razdoblje u kojemu je bilo jako teško raditi, doista me podsjetilo na doba prije ‘91. A vjerujte mi, znam o čemu govorim, jer bila sam novinarka i u bivšem sistemu. Samo, tada su se znala pravila, znali ste da su vaši urednici izravno povezani s ‘Kockicom’, pa se pisalo između redova. Danas, kad su baš svi demokrati, lakše vam je pogriješiti. Malo se opustite i odmah vas lupe po glavi. Ilustracije radi, kad sam početkom 80-ih u Večernjem listu počela raditi kao lektorica, dogodilo se nešto što je cijelu redakciju diglo na noge. Naime, u jednom tekstu pet-šest pasusa slučajno je počinjalo slovom U. Hitno nas je sazvao tadašnji pomoćnik glavnog urednika i rekao doslovno ovo: ‘Slovo u ne možemo izbaciti iz abecede, ali ga od danas obavezno izbjegavajte na početku rečenice’. Gospodin je danas ugledni medijski stručnjak, drži predavanja o demokraciji i novinarskim slobodama…”, rekla je, između ostalog, ova novinarska.

Postoji i ovo tumačenje:


Kopirati

Prikaži komentare

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih,
kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare