Published On: Sub, lis 13th, 2018

JE LI ČEŠLJAR ZABUBNJAO OBMANUT PRILOGOM AL JAZEERE? “Moj natpis imao je kontekst šire kritike nacionalizma”

Nakon što je vijest o bubnjaru Dina Merlina, g. Amaru Češljaru i “tenku koji treba poslati na studente”, kao grom probila internetske prostore, dobili smo mail od g. Češljara, koji je pojasnio, zbog čega i zašto je napisao što je napisao. Ujedno podsjećamo građane da je g. Češljar u Sarajevu vrlo vjerojatno bio pod utjecajem priloga Al Jazeere, direktno ili indirektno, a  na kojem su , kako tvrde “nenamjerno i omaškom” prikazani huligani iz Podgorice umjesto studenata iz Mostara. Postoji izvjesna mogućnost da je upravo  ponukan tim prilogom pomislio da su po mostaru koračale radikalne skupine, što se da zaključiti iz njegove reakcije, jer poredi događaj u Mostaru s prosvjedima naoružanih ljudi.

Premda se Al Jazeera naknadno ispričala, ovo je dobar primjer kako je taj prilog, vrlo vjerojatno utjecao na g. Češljara. I koliko namjerne,ili nenamjerne greške mogu biti destruktivne po društvo.

ODGOVOR g. Amara Češljara:

Komentar je važio za nacionaliste koji nisu dobro došli ni u jednu zemlju.  Ovdje u BIH se mnogi petljaju, a ovi koji su tu, generalno, tu zemlju ne smatraju kao svoju, a kao žive u njoj. Čast izuzecima naravno. Na svim stranama na zalost.

Tako da je između ostalog u nekim nedavnim prosvjedima urađeno mnogo loših stvari.  Postoje klipovi i slike ljudi sa puškama i sl. 

T
ako da kada se prikazalo da su prosvjedi opet bili, ja sam se malo pronašao uvrijeđenim zbog toga i to napisao. To dakle važi isključivo za nacionaliste i na području BIH.  Niti ima veze sa HR niti slicno. I to znaju mnoge moje kolege iz HR jesam li ja konkretno ovakav ili onakav.  Takodje Dino sa kojim sviram nema veze s tim. Pa nije OK da se sad pretjeruje i koriste novinarske spletke u tom pravcu. Ko se iz nekog razloga pronalazi u tome nije malo OK i njegov je problem.

Nemojte pretjerivati

Dakle, isključivo…nacionalizam nije dobrodošao nigdje. Nadam se da to normalni i nezlonamjerni razumiju.

Pozdrav svima i nadam se da sam uspio objasniti reakciju na stanja koja se nekad grozna, a eto nekad i normalno, mirno događaju 100km od mene.

Lijep pozdrav svima…

Poslano s mojeg iPhonea

 

Drago nam je da se g. Češljar javio. Podsjetili bismo ga da je na Komšićevim skupovima bio prikazan ovaj nacionalizam na koji nije reagirao. Nacionalizam ima razne oblike. Nekada se nacionalizam prikazuje kao dobronamjeran, kao građanski. Nekada je otvoreni nacionalizam opravdan, ako je slobodarski. Možemo li tvrditi da je albanski nacionalizam pod Miloševićem bio neopravdan? Nije li to slobodarski antiopresivni nacionalizam? Što da je Milošević tada optužio Albance i kazao im: “Vaš nacionalizam nije dobro došao u ovu zemlju?” Bi li ga g.Češljar podržao? Tako, u cilju suživota, bilo bi dobro da g. Češljar shvati kako postoje tisuće rečenica, bošnjačkih političara koje u Hrvatima izazivaju opravdani, inducirani nacionalizam.

Podsjećamo ga na ovu fotografiju. Ovo nije izvješeno na skupu etničkih stranaka nego na skupu navodno socijaldemokratske stranke. Podsjećamo ga i da je Miloševićeva stranka nominalno bila sa “soc” prefiksom.

Glasom koji za Komšića damo, glogov kolac Čovi zabijamo (aluzija na ubojstvo)
I zato ga ko bosanska raja i Kolindi zabijmo do jaja (aluzija, poziv na silovanje)

Ovo nisu natpisi socijaldemokracije. Ovo je narativ nacionalizma. Ovaj naravit u Hrvatima je probudio bunt. Ovog čovjeka Hrvati preziru. Ovog čovjeka, g. Češljar, budući da vidimo da ste dobronamjeran čovjek, Mi Hrvati nikada priznati nećemo.

Zagorčavat ćemo mu život. Učinit ćemo sve, da se pokaje,što je ikada i pomislio poniziti nas. Nas narod svojeg oca. On kojeg s pravom smatramo političkim smećem, nacionalistom i nasilnikom. Ne oduzimajte nam naše političko i demokratsko pravo da nekog nazivamo Smećem, i da ga ne priznajemo.

Mjesecima slušamo kako je naš predsjednik ubijica, robovlasnik, kriminalac, čuvar logora, kako će ga nova izvršna vlast zatvoriti. To su narativi nacionalsocijalizma. Ne demokracije. Jer u demokraciji ne zatvaraju izvršne vlasti. Nego treći stub vlasti. Pravosudni. Mi ne želimo državu u kojoj mediji sude i presuđuju. Niti želimo predsjednika koji na vlast dolazi prijetnjama nabijanja na kolac i pozivima na silovanje hrvatske predsjednice. Koja je silan napor učinila da BIH pogura ka EU.

Ne gazite naša politička prava, i ne prijetite. Shvatite da je ovo samo politika, i da svaki narod i svaki građanin ima pravo iznositi svoje političke ideje. Bez da ga se zbog tog progoni ili mu se prijeti tenkovima.

Demokratski prosvjedi dio su demokracije.  Kao što postoje građani koji žele dokinuti identitete, tako postoje i građani koji žele ostati živjeti u svojim kolektivnim identitetima. Biti dio nekog kolektivnog identiteta ne znači da si nacionalist, da ne slušaš Dinu i da voliš Češljara. To ne znači da želiš zlo drugome. Niti biti Hrvat znači mrziti Bošnjaka.

Nametati drugima predstavnika znači biti nacionalist. I jačati nacionalizam. Rušiti državu.

Pitali bismo g.Češljara, je li nacionalizam sa Komšićem na čelu države manji ili veći?

Je li BIH sa Komšićem na čelu države , zemlja koja propada ili zemlja koja napreduje?  Ako njegovi birači toliko vole državu zašto su glasali za jačanje nacionalizma i za slabljenje države?

I hoće li , kada shvati da je Komšić nacionalist na čijim skupovima su se vijorile srednjovjekvne parole za klanje, parole koje su svojstvene fašistima, hoće li tada tenkom krenuti na Komšića?

Ako hoće, šaljemo mu tenk. Kao i 90-ih. Može slobodno u Dubrovnik doći po tenk, ako će se u BIH boriti protiv stvarnih nacionalista. Neka se bori i protiv naših stvarnih rigidnih hrvatskih nacionalista kada oni to čine tek tako, poradi samog nacionalizma, nek ih slobodno napada, al neka njegov pristup takvim nacionalizmima bude univerzalan. Jer od tri nacionalizma u BIH, hrvatski je najmanji.

Ponesi zastavu Amare!

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare