Published On: Uto, tra 23rd, 2013

Je li Australija nova Švicarska?

Nakon što je Švicarska kao standard financijske stabilnosti i službeno počela odavati imena klijenata u nacionalnim bankama, nakon što je pukao prenapuhani bankarski sustav Cipra i to na najgori mogući način, nakon što su opskurne porezne oaze ugrožene globalnom istragom Offshore Leaks, postavlja se pitanje među globalnim mešetarima kamo bi se mogao na sigurno smjestiti novac. Business Insider predlaže Australiju kao novu Švicarsku
Ne treba navoditi previše argumenata da bi se istaknulo Švicarsku kao najpovoljnije mjesto za čuvanje novca. Zemlja je to koja je čvrsto održavala svoju valutu te suvereno i sigurno postupala s kapitalom položenim u svojim bankama. No taj je dugo održavani visoki ugled zadnjih godina počeo blijedjeti prije svega zato što su banke počele u javnost odavati imena vlasnika računa što je neminovno dovelo do povlačenja kapitala.
No uz ‘povredu privatnosti‘ (fenomen koji bi se isto tako moglo nazvati ‘pokušaj transparentnog poslovanja‘), navodi se i da je Švicarska posljednjih godina loše upravljala vlastitom valutom nastojeći držati korak s eurom što je u konačnici oštetilo sve one koji su štedjeli u švicarskim francima.
U navodno ‘očajničkoj potrazi’ za financijskim utočištem samo nekolicina zemalja dolazi u obzir, smatra Business Insider, aAustralija je na vrhu liste. Za početak, zemlja je iz makro perspektive u znatno boljoj formi nego većina zapadnih zemalja. 
Istina, posljednjih godina proračunski deficit se podigao, no javni dug Australije iznosi manje od 30 posto BDP-a, debelo ispod prosjeka u primjerice Francuskoj ili SAD-u. Poput kanadskog dolara i australski je tzv. ‘robna valuta’ što znači da zemlja najviše ovisi o izvozu sirovina. No Australija je, za razliku od Kanade koja je vezana uz SAD, naslonjena na rastuće azijske ekonomije.
Također, Australija ne tiska novac u onoj mjeri u kojoj to radi ostatak ugroženog zapadnog svijeta. Bilanca Australske središnje banke pokazuje znatno veću stabilnost posljednjih godina nego američka. Zatim, kamate su više nego u Europi i SAD-u te samo za gotovinske pologe iznose preko četiri posto godišnje.
Prema svjedočanstvu poduzetnika i samoproglašenog ljubitelja međunarodnih investicija Simona Blacka, poznatog po izjavi da je zarađivanje novca put k slobodi, sve više stranog novca, iz Kine, Europe i SAD-a, slijeva se u australske banke.
Kao savjet potencijalnim investitorima navodi se samo da treba paziti na cijenu zlata o kojoj djelomično ovisi australska valuta.