JAVNI RTV SERVISI Karamatić: Hrvati neće plaćati RTV taksu bez obzira kako se prikuplja

Karamatić je rekao kako pad naplate RTV takse nije zbog nekorištenja fiksne telefonije nego zbog sve većeg broja Hrvata koji odbijaju plaćati RTV taksu.

Nismo smislili bolji način za demokratski dijalog od javnih RTV servisa, zato je važno osigurati njihovo ne samo odgovarajuće nego i dugoročno stabilno finansiranje, kazao je danas specijalni izaslanik generalnog direktora Europske radiodifuzne unije (EBU) Boris Bergant.

On je danas u Sarajevu razgovarao s članovima Povjerenstva za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH naglasivši da su javni servisi posebni u načinu funkcioniranja i razlikuju se od svake druge proizvodne djelatnosti.

Podvukao je kako tamo rade kreativni ljudi koji trebaju promovirati kulturu svoje zemlje i prezentirati njezino stvaralaštvo. Oni nisu dužni samo informirati o političkoj situaciji u zemlji, iako je i to važno, te ne mogu biti servis jednih protiv drugih.

Istaknuo je kako je naplata RTV takse koja je uspostavljana ranije funkcionirala dobro, ali vremena su se promijenila i stanovništvo više nije vezano za fiksnu telefoniju zbog čega je važno postići dogovor o drugačijem načinu naplaćivanja RTV takse.

Iznio je stav da mu je jasno kako ovo nije jedini problem BiH, ali je akcentirao da se radi o sustavnom problemu i problemu odgovarajućeg razvoja demokracije.

Član Komisije Mario Karamatić (HSS) podsjetio je da je sadašnji zakon o RTV taksi nametnuo visoki predstavnik i taj zakon nije uvažio da u BiH žive tri konstitutivna naroda, naglašavajući da pad naplate RTV takse nije zbog nekorištenja fiksne telefonije nego zbog sve većeg broja Hrvata koji odbijaju plaćati RTV taksu.

Najavio je kako Hrvati neće plaćati RTV taksu bez obzira na koji način se ona prikuplja, sve dok FTV ima ovakav program. Smatra da funkcioniranje javnih emitera treba učiniti objektivnim i vratiti ga u zakonske okvire.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije Sead Kadić (SDA) kazao je kako nova parlamentarna većina ima razumijevanja o ovom pitanju izražavajući nadu da će se usvojiti potrebne izmjene zakona i omogućiti rješavanje nagomilanih problema, javlja Fena.

Na sastanku sa članovima Komisije bilo je razgovora i o procesu digitalizacije za koji je evidentno da će kasniti te je Karamatić tražio da se BiH nakon 17. lipnja, koji je rok za prelazak na digitalno emitiranje, ne ukine analogni sustav.

Bergant je izrazio žaljenje što BiH neće završiti proces digitalizacije do tog datuma te je naglasio da ukoliko zemlje okruženja pređu potpuno na digitalno emitiranje, a BiH ostane na analognom sustavu, to će biti problem jer će ometati frekvencije drugih zemalja.

– To nije politički problem. Stanovništvo susjednih zemalja bit će nezadovoljno jer ne može korisiti benefite uspostavljenog digitalnog signala, a bh. stanovništvo će biti nezadovoljno jer taj sustav još nije uspostavljen, zaključio je Bergant. Članovi Komisije najavili su da će uspjeti riješiti financiranje RTV takse.

more recommended stories