Published On: Pet, pro 21st, 2012

JAVNA RASPRAVA: BiH nikada neće imati dovoljno novca za istraživanje nafte i plina

U Privrednoj komori Federacije BiH u Sarajevu danas se održava javna rasprava o Nacrtu zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u Federaciji BiH.
Bez ovakvog zakona, kako je novinarima kazao predsjednik Povjerenstva za izradu zakona i direktor Federalnog zavoda za geologiju Hazim Hrvatović, niti jedna ozbiljna tvrtka neće istraživati naftu ili plin u FBiH.
“Činjenica je da mi nikada nećemo imati dovoljno novca za istraživanje nafte i plina, jer je to dosta skup i rizičan posao. Jedna bušotina za naftu npr.. Košta i do 100 milijuna dolara. Mi taj novac nismo imali prije, a nemamo ni sada” , kazao je Hrvatović.
Zakon, kako je dodao, između ostalog, definira tko može dobiti koncesije za eksplaoataciju, zatim provođenje izbora koncesionara, način istraživanja, područje nadzora nad eksploatacijom, naplatu, principe raspodjele dobiti i sl..
Pomoćnik federalnog ministra za rudarstvo u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije Sakib Slijepčević kazao je da se radi o specijalističkom zakonu koji se nadovezuje na postojeće zakone koji uređuju područje geološkog istraživanja i eksploatacije mineralnih sirovina.
“Međutim, vodeće kompanije iz oblasti istraživanja i eksploatacije nafte i plina ne žele ili neće ući u ove rizične poslove ako se u detalje ne propišu procedure. Konkretno, tvrtka Shell je na osnovu memoranduma koji je potpisan sa Vladom FBiH, da bi ušla u ove poslove istraživanja, uvjetovala izradu posebnog zakona “, rekao je Slijepčević.
On je naglasio da je ponuđeni tekst Nacrta zakona o istraživanju i eksploataciji nafte i plina u FBiH potpuno usklađen s legislativom Europske unije koja regulira ovu oblast.
Inače, javna rasprava o nacrtu ovog zakon traje 30 dana, a već je obavljena u nekoliko kantona u FBiH.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare