Published On: Mon, Oct 26th, 2015

JAVLJAJU SE IZ BIH, SRBIJE… U samo dva dana na intervju za posao u Švedskoj javilo se 75 liječnika

Iako je švedska agencija Li-reco za posredovanje pri zapošljavanju medicinskog osoblja upravo u toj skandinavskoj državi na hrvatskom tržištu rada aktivna tek četiri mjeseca, do sada je samo uz njezinu pomoć već desetak medicinskih djelatnika dobilo ponudu za ugovor o radu u Švedskoj.
– U ožujku smo održali seminar u Osijeku i u samo dva dana intervjuirali smo, što uživo, što telefonski i preko Skypea, jer nisu svi mogli biti u Osijeku, oko 75 liječnika. U bazi imamo velik broj liječnika i sada počije novi val intervjua i razgovora, jer u vrijeme ljetne stanke, od lipnja do rujna, nije bilo aktivnosti zbog godišnjih odmora. Javljaju nam se medicinari iz cijele Hrvatske, ali i iz susjednih zemalja, kao što su BiH i Srbija.
Doduše, u tim je slučajevima proces malo drukčiji, samim time što te države nisu članice EU, pa im je i postupak zapošljavanja nešto duži, no također moguć. Predviđeno je da godišnje zaposlimo više od 50 liječnika, ali pronalazimo posao i za medecinske sestre sa specijalizacijom – priča za Glas Slavonije vlasnica tvrtke Li-reco, Lidia Bartha.
Da ta švedska tvrtka ima iskustva napretek, potvrđuje i činjenica da medicinske djelatnike iz Mađarske, Rumunjske i, primjerice, Grčke regrutira već nekoliko godina, a sada je počela i suradnju s bolnicama u Danskoj.
– Skandinavske zemlje krasi odlično organiziran zdravstveni sustav, radno je vrijeme osam sati i postoji tzv. banka sati, u koju idu svi prekovremeni sati, a koji, uz to što su plaćeni, mogu biti pretvoreni u dodatne slobodne dane. Danska je posebna po tome što deset posto BDP-a ulaže u zdravstvo i ima vrhunsku tehnologiju u zdravstvu. Smatra se da su najzadovoljniji liječnici upravo u Danskoj, a plaće su čak veće nego u Švedskoj. Prema nekim istraživanja, najsretniji ljudi žive upravo u skandinavskim zemljama. Zanimljivo je da su skandinavski jezici poprilično slični i obično se može raditi u tim dvjema zemljama, pa čak i u Norveškoj, na temelju znanja jednog jezika – priča Bartha za Glas Slavonije.
Stoga tvrtka Li-reco sada ponovno poziva sve zainteresirane medicinare, odnosno liječnike specijaliste i medicinske sestre sa specijalizacijom, da se jave njihovoj hrvatskoj posrednici na e-mail lireco.se@gmail.com, gdje mogu dobiti sve informacije u vezi s radom u Danskoj ili Švedskoj na hrvatskom jeziku, a tajnost je podataka zajamčena. U Li-recu napominju kako imaju velik broj ponuda za liječnike specijaliste i medicinske sestre sa specijalizacijama, a trenutačno su posebno traženi radiolozi, patolozi, psihijatri, oftalmolozi, specijalisti obiteljske medicine i urolozi.
– Upravo smo prije nekoliko dana dobili hitan upit bolnice iz Gävle u Švedskoj, koja hitno traži urologa, kardiologa i specijalista nuklearne medicine s početkom rada od 1. siječnja 2016. – poručuje Bartha.