Published On: Uto, ruj 29th, 2020

JASNO JE ZAŠTO JE IŠAO U ZAGREB: Došao je vrijeđati, čak i one Hrvate koji su ginuli u oslobađanju Bihaća

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović  razgovorao je danas s predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem i premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Zagrebu. Uoči sastanka u Banskim dvorima dao je intervju RTL-u, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Izetbegović je prije desetak dana kritizirao hrvatskog premijera Plenkovića kao i predsjednika Milanovića zbog dolaska Milorada Dodika. Rekao je razmislit ću hoću li doći, a, ipak, je došao. Upitan zašto je tu odgovorio je:

– Nisam rekao da ću razmisliti, nego sam rekao da ne treba prepustiti hrvatske rukovodioce Dodikovim tumačenjima, da mi naravno moramo razgovarati i da ću se ja odazvati gospodinu Plenkoviću. A što se tiče gospodina Milanovića, mislim da ćemo tu morati pričekati prvo da sretne svoje kolege, partnere iz BiH, članove Predsjedništva. U ovome treutku je to predsjedavajući, gospodin Džaferović. Nije nikako bilo dobro i to je nepoštovanje prema Džaferoviću od strane Milanovića, nepoštovanje prema BiH i strukturi i ustavnopravnom poretku. Trebao se prvo sresti s Džaferovićem, njega preskočiti, i ići direktno na Dodika čije su politike destabilizirajuće, poruke su mu loše, antiintegracijske. Znamo njegov odnos prema Bošnjacima i Hrvatima u RS, dodijelio je prije godinu i po dana odlikovanje generalu Lisici koji je bombardiarao Zadar. Zašto s takvim čovjekom prije predsjedavajućeg Predsjedništva. Danas ću se vidjeti s gospodinom Plenkovićem, a s nama će biti gospodin Čović i dva ministra vanjskih poslova, BiH i hrvatski.

Upitan hoćete li razgovarati o najvažnijoj temi za Hrvatsku – a to je položaj Hrvata u BiH, i hoće li se otvoriti tema izmjene izbornog zakonodavstva, Izetbegović je odgovorio kako će to biti jedna od tema.

– Naravno da će to biti jedna od tema, ali mi to moramo sve uskladiti da bi napravili izmjene Izbornog zakona. Ne samo makazama ili pincetom izvaditi samo ono za što je jedna strana zainteresirana. To je vrko kompleksno i sve se mora primijeniti.

Na novinarsku konstataciju kako mora shvatiti nezadovoljstvo Hrvata u BiH s obzirom na činjenicu da je Željko Komšić odabran voljom Bošnjaka, Izetbegović je odgovorio kako je “Komšić odabran voljom građana”

– On je odabran voljom građana. Mi ne možemo brojati krvna zrnca i zabraniti ljudima za koga će glasati. Rečeno je po našem Ustavu da mora biti izabran jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Ne bošnjački, hrvatski i srpski predstavnik…

Ali Dayton osigurava ravnopravnost sva tri naroda, konstatirao je novinar RTL-a

– Pa naravno. Ali, ovo je rađeno po Ustavu i zakonu. S druge strane, nama je od strane HDZ zaustavljeno formiranje Federalne vlade već dvije godine. Rekli su, dok ne dobijemo izborni zakon kako smo mi zainteresirani, nema federalne Vlade. Već godinu dana od strane HDZ-a je zaustavljeno formiranje federalnog suda. Imamo svoje zahtjeve i valja naći kompromis. U prvom redu u Zagreb sam danas došao da promijenimo atmosferu. Da ne tražimo rješenja s Dodikom nego među sobom.

Na to je RTL-ov novinar citirao predsjednika Hrvatske Zorana Milanović: “Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH”.

– To je vrlo ružna izjava. Komšić je znao dobiti po 400.000 glasova građana jer je uvijek stajao na pravoj strani. Krivnja Komšićeva je u tome što nije sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, što sada nije s Prlićem i ostalima u Haagu. Ne treba vrijeđati ljude, kazao je Izetbegović ponovo sam izričući tešku uvredu svima koji su branili hrvatske prostore, Hrvate u BiH i Bosnu i Hercegovinu i od pripadnika i bošnjačke Armije RBiH, čiji je pripadnik bio i Željko Komšić, koja je počinila brojne zločine nad Hrvatima u BiH.

Upitan shvaća li nezadovoljstvo Hrvata, Izetbegović je kazao kako “shvaća, ali…”

– Shvaćam frustraciju Hrvata s time, ali evo, neka i oni shvate moju i našu frustraciju što već dvije godine nemamo Federalnu vladu. Trebamo jedni drugima izaći u susret, a prije toga napraviti bolju atmosferu u BiH, bolje ozračje političko u BiH, bolje odnose Bošnjaka i Hrvata, bolje odnose Hrvatske i BiH. Već desetljeće tražimo da se riješe neka otvorena pitanja koja su na našu štetu. Naša imovina naših firmi ovdje u Hrvatskoj nikada nije vraćena, troše se ogromni resursi Buškog jezera, gradi se Pelješki most, a nije riješen prilaz otvorenom moru BiH i u ovome trenutku to je Trgovska gora. Očekujemo da Hrvatska naprave iskorake, kazao je.

Tražite da zauzvrat vi dobijete nešto, glasilo je pitanje novinara RTL-a?

– Nisam danas došao trgovati niti se žaliti Plenkoviću, niti da se Čović i ja pred njim prepiremo. Došao sam promijeniti atmosferu i paradigmu u međusobnim odnosima Hrvatske i BiH, i Bošnjaka i Hrvata. Svaki puta kada smo to napravili stvari su išle naprijed. Kad god su Hrvati se u BiH dogovorili sa Srbima i općenito na Balkanu, jedino su radikalni srpski nacionalisti profitirali. To je empirijski potvrđeno, rekao je.

Novinar RTL-a kazao je da u Hrvatskoj od njega konstantno čuju kritike i da nije bio u dobrim odnosima ni s bivšom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a sada ni s Milanovićem, te ga upitao zašto je to tako, Izetbegović je rekao kako nije u lošim odnosima s Milanovićem.

– Ja nisam u lošim odnosima s Milanovićem. Ja ću se s njim sresti nakon što on prvo sretne svoje partnere. Nije dobro kad Milanović kaže da je Bosna “shit country”, da Komšić, koji je izabran od strane građana, parazitira. Mi takve izjave ne dajemo. Ja ću se vrlo rado s njim sresti i pokušati da riješavamo takve stvari. Što se tiče Grabar-Kitarović, ona je znala reći da se četiri hiljade ljudi vratilo u BiH iz sirijskog ratišta, da mi imamo kampove radikalanih islamista što strahovito otežava naš put u EU i NATO savez. To je bilo potpuno o koliziji s proklamiranim hrvatskim politikama da nam pružaju ruku i da nam pomažu na tom putu. Dodavala je dvije nule. Na 40 povratnika kaže 4 hiljade.

Mislim da Plenković koji je dugo radio u EU, jako dobro zna standarde i jako dobro zna što EU očekuje od Hrvatske i od nas. Da može biti od pomoći./HMS/