Published On: Ned, lis 28th, 2018

JASENOVAC NIJE MIT – HND-ov ogranak na HTV-u o novom skandalu: Dosta je sramoćenja

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u objavio je priopćenje povodom skandala u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

“Prošlo je gotovo mjesec dana od hitne sjednice na kojoj je Programsko vijeće HRT-a izvijestilo javnost o zabrinjavajućem stanju na HRT-u, o nepoštivanju novinarskih standarda, etičkih normi i medijskih sloboda, a da s HRT-a nitko nije reagirao.

Zato ne čudi najnoviji ispad u programu HRT-a. I to u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Ovaj je put reakciju javnosti izazvalo predstavljanje ‘Festivala domoljubnog filma Gordan Lederer’ tijekom kojeg je promovirana knjiga i film ‘Mit o Jasenovcu’ autora Romana Leljaka. U skladu s autorovim ‘opusom’ i u tom se filmu umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te se poriče da je ustaški režim izvršio masovne zločine nad Srbima, Romima, Židovima te Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta, utemeljenom na rasnim zakonima. To što je na opasan povijesni revizionizam autora Leljaka, uz mnoge druge, upozorila i uprava Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, odgovorne na HRT-u nije spriječilo da ga i dalje promoviraju. Tko je uopće Roman Leljak, kakva je njegova biografija, koje su njegove stručne i znanstvene referencije i čime je zaslužio takav tretman na HRT-u? Što kada se s posebnim veseljem na promociju njegova uratka osvrne i voditeljica emisije? Što kada se bez ikakve ograde gledateljima, u kadru, servira i grafička oprema filma Jakova Sedlara ‘Sto godina srbijanskog terora’ na kojoj je iznad reda lubanja i slika Milorada Pupovca saborskog zastupnika iz redova srpske nacionalne manjine? Je li za takvu ‘promociju’ odgovorna samo voditeljica, uredništvo emisije ili i oni koji takvu programsku politiku uredništva navedene emisije već dulje vrijeme toleriraju?” pitaju se u ogranku HND-a na HTV-u.

HRT se prvo ogradio pa se sam pobrinuo za tragikomičan nastavak

“Na to kako stoje stvari u redakciji Mozaičnog programa i na koji se način obrađuju teme i gosti, u otvorenom je pismu javnosti početkom lipnja upozorila novinarka Marina Medved Pulić. Podsjetimo, kolegica je reagirala nakon nastupa Igora Vukića, tajnika Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koji je u HRT-ovom studiju 30. svibnja 2018., u emisiji Dobar dan Hrvatska, govorio o svojoj knjizi ‘Radni logor Jasenovac’ iznijevši niz suspektnih i revizionističkih stajališta o koncentracijskom logoru Jasenovac. Nakon javnog skandala od Vukićeva se gostovanja potom ogradio i HRT. Ali za tragikomičan nastavak pobrinuo se, opet, sam HRT koji se ogradio od Vukićevih izjava da bi se na ekranima i dalje emitirao promidžbeni spot s reklamom njegove sporne knjige. No, povijesni se revizionizam, kako se u javnosti upozorava, provlači u manje ili više prikrivenom obliku, i u drugim programima HRT-a”, stoji u priopćenju.

“U medijskoj kući koju posljednjih godina obilježavaju odlazak novinara, urednika i ostalih zaposlenika, profesionalna marginalizacija i zastrašivanje nepodobnih, ukidanje relevantnih i gledanih emisija koje ničim nije obrazloženo, marginalizacija svoje proizvodnje na uštrb vanjskih produkcija, nedostatak jasne programske politike – tek je dio onoga što se trenutačno događa, a na što u svojim priopćenjima upozoravamo kao strukovna udruga. Nitko ne reagira”, kažu u ogranku HND-a na HTV-u.

“Pridružujemo se zaključcima Programskog vijeća HRT-a i upozoravamo na česta i brojna kršenja programskih načela i obveza propisanih Zakonom, Ugovorom s Vladom RH te etičkih i strukovnih normi. Zanima nas hoće li nadležni konačno reagirati na stanje na HRT-u ili, pak, smatraju da je povijesni revizionizam dobrodošao u programima HRT-a? Pitamo još jedanput vodstvo HRT-a, koje je novim ustrojem dobilo mnogobrojne ravnatelje i urednike odgovorne za program, s obzirom na ono što se može čuti i vidjeti u eteru – što rade i čije interese zastupaju?

Što o svemu misli Sabor, Vlada i resorno Ministarstvo kulture koje uz programsko vodstvo smatramo najodgovornijim za potonuće HRT-a u bezočno revidiranje povijesti i pad etičkih i profesionalnih načela?” zaključuje se u priopćenju.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare