Published On: Sub, ožu 5th, 2022

Janša poručio Ukrajincima: Borite se na pravoj strani povijesti

SLOVENSKI premijer Janez Janša poručio je u videoporuci na engleskom jeziku Ukrajincima da su u borbi protiv agresije “na pravoj strani povijesti” i da se bore za pravednu stvar, no neke njegove izjave o ukrajinskoj krizi naišle su i na kritike.

“Braneći svoju zemlju, branite i svoje temeljne vrijednosti, a to su naše zajedničke, europske i univerzalne temeljne vrijednosti”, naveo je slovenski premijer, dodavši kako ono s čime se Ukrajinci danas susreću podsjeća na borbu Slovenaca za samostalnu državu 1991. godine.

“Vaša borba je i naša borba”

Janšin video prenijeli su neki ukrajinski TV kanali, a objavljen je i na internetskim stranicama slovenske vlade, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.
“Vaša borba je i naša borba”, rekao je Janša u svojoj poruci Ukrajincima, u kojoj je pohvalio njihovu iznimnu hrabrost i požrtvovnost koju pokazuju te naveo da njihova borba neće biti zaboravljena.

Sve slovenske političke stranke ovih dana osuđuju rusku invaziju na Ukrajinu i predsjednika Putina, no više je oporbenih čelnika iznijelo rezerve glede Janšinih izjava vezanih uz nastalu krizu, a neke su i upozorile da Janša ponekad “iskače” iz okvira mjera predviđenih u Europskoj uniji i NATO savezu.

Zabrana leta iznad Ukrajine

Na kritike je tako naišla Janšina izjava da bi NATO savez trebao uvesti zonu zabrane letenja iznad Ukrajine, koju je dao već drugog dana ruskog napada na Ukrajinu, a koju su neki sigurnosni i politički stručnjaci ocijenili nepromišljenom, kao i njegovo često pozivanje na slovensko osamostaljenje iz 1991. i rat slovenske teritorijalne obrane s tadašnjom JNA, kada je Janša bio ministar obrane.

Slovenski mediji navode kako svi politički lideri u zemlji smatraju da Slovenija treba koordinirati svoje izjave i poteze u okviru EU i NATO saveza te Ukrajinu ne koristiti kao temu pred parlamentarne izbore koji se održavaju 24. travnja, nego pokazivati jedinstvo o tom pitanju.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
5 mjeseci prije

Bravo gospodine Jansa.

Tekbir za Borisa Džonsona!
Tekbir za Borisa Džonsona!
Šta ti kažeš na ovo?  God🇺🇲❤Bless🇧🇦❤America🇺🇦
5 mjeseci prije

Janša je kao i naš Milanče 🙁 – prije podne vako 🙁 – poslije podne nako 🙁 …

Zoran
Zoran
5 mjeseci prije

E neka si ih podrzao.

legitimni uzepe politiĆar
legitimni uzepe politiĆar
5 mjeseci prije

Uzepeovci,jeste li vi na pravoj strani povijesti?
Hoce li vam Rusi dati takozvanu hb?🤣

THICH NAT HANH
THICH NAT HANH
5 mjeseci prije

KAKO SVERCER PALI. NEVJEROVATNO. AJDE IZGINITE SVI KAD STE NA NASOJ STRANI. MALI CELAVI PODLAC IZ NATO GUZICE.