Published On: Sub, ožu 2nd, 2013

JANŠA: Popušta hrvatski entuzijazam

Ljubljana – Odlazeći slovenski premijer Janez Janša izjavio da ima osjećaj da na hrvatskoj strani “popušta entuzijazam” u vezi s dogovorom u sporu oko “Ljubljanske banke”.
On je naveo da možda Zagreb čeka da se u Sloveniji formira nova vlada.
Janša je u petak Slovenskoj televiziji rekao da je 10. ožujka, kao datum za njegov predviđeni susret s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem, okvirnog karaktera, jer bi, kako je naveo, on imao smisla ako se do tada uskladi sporazum o “Ljubljanskoj banci”, čime Slovenija uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU. 
Na pitanje kako teku pripreme za taj sastanak, Janša je odgovorio da ima osjećaj da “na hrvatskoj strani popušta entuzijazam” kad je riječ o mogućnosti da se stvari usklade dok je on još na čelu vlade i da je možda riječ o tome da u Zagrebu čekaju da Slovenija dobije novu vladu, prenio je danas hrvatski dnevnik “Jutarnji list”. 
Janša je rekao da će se truditi da se sporazum o “Ljubljanskoj banci” uskladi, ali ako to ne bude moguće dok on još vodi vladu, onda to, kako je dodao, neće biti njegov izbor. Novoizabrana mandatarka Alenka Bratušek ima rok od dvije nedjelje da formira novu slovensku vladu, a prema najavama Slovenske televizije, to bi moglo dogoditi 14. ožujka.