Published On: Pon, sij 3rd, 2022

JAMAČNO OBJEKTIVAN TEKST: New York Times se raspisao o Dodiku

Bosna i Hercegovina se trenutno suočava se s najvećom krizom od balkanskih ratova zbog prijetnji člana BiH Predsjedništva Milroada Dodika “raspačavanjem zemlje,” ali njegova stvarna namjera bi mogla biti da izbjegne provjere navoda o korupciji u entitetu Republika Srpska, objavio je Andrew Higgins u članku kojeg je New York Times posvetio krizi u našoj zemlji opisavši kako Dodik potpaljuje kutiju šibica.

Sjena rata

Higgins navodi da je prošle godine BiH Agencija za lijekove i medicinska sredstva pregledala kisik koji se prodavao bolnicama za liječenje pacijenata od Covid-19 u Republici Srpskoj, te da je otkrila da je kisik je bio namijenjen za upotrebu samo u industrijskim strojevima, a ne za ljudska bića.

“Ali umjesto da pokuša ispraviti situaciju, lider ove regije Milorad Dodik, ratoborni srpski nacionalista, pokušao je razbiti multietničko tkivo bosanske države,” piše Higgins.

Zatim, prenosi N1, objašnjava poteze Dodika koji su uslijedili, počev od najave da će RS uspostaviti svoju vlastitu agenciju za lijekove, prijetnje da će se entitet povući iz Oružanih snaga BiH, pravosuđa i drugih institucija, te da je obećao da će ubrzati ono što on naziva “mirnim raspadom” države.

Navodi da su istražitelji u BiH došli do zaključka da je “kompanija koju kontrolira jedan od bliskih političkih saveznika gospodina Dodika” isporučivala gore navedeni industrijski kisik u bolnicama u RS.

“Neke strane diplomate i protivnički političari vide njegove secesionističke prijetnje prvenstveno kao sredstvo za izbjegavanje navoda o korupciji. Ali u regiji gdje je sjena rata posvuda, mnogi Bosanci strahuju da je mir u zemlji ugrožen,” naveo je Higgins koji opisuje BiH kao “šarenilo različitih naroda i religija” podložno konfliktu.

Rusija

Kao primjer navodi činjenicu da je u Sarajevu ”tinejdžerski srpski nacionalista započeo Prvi svjetski rat, i da su naizgled poremećena brbljanja srpskog psihijatra Radovana Karadžića nagovještavala trogodišnje krvoproliće 1990-ih.”

“Ti balkanski ratovi su ostavili oko 140.000 mrtvih ljudi, uvukli ratne zrakoplove i vojnike NATO-a i stvorili jaz između Rusije i Zapada koji ostaje i danas. Sada Sjedinjene Države i Europska unija, kojoj Bosna teži da se pridruži, očajnički žele spriječiti da nova kriza eskalira u sukob ili da stvori vrstu političke nestabilnosti koju bi Rusija mogla iskoristiti. Rusija, koja želi spriječiti ulazak Bosne u blok ili NATO, već je na strani Dodika,” objašnjava on.

”U Europi su odgovori na provokacije Dodika različiti”, piše Higgins, te navodi da, dok Njemačka i Britanija razgovaraju o sankcijama, “autoritarni lider Mađarske Viktor Orban” je nedavno posjetio Banja Luku “kako bi ponudio podršku Dodiku i obećao je staviti veto na svaki potez Europske unije za uvođenje sankcija”.

Negiranje zločina

“Ali Dodik i mnogi njegovi sunarodnjaci Srbi i dalje negiraju ratne zločine koje su počinili članovi njihove etničke grupe i umjesto toga sebe vide kao žrtve, kao što su to činili tokom rata,” objašnjava on.

Opisuje Dodika kao “nekadašnjeg američkog štićenika” kojeg je administracija Billa Clintona 1998. godine hvalila kao “dašak svježeg zraka” a kojeg sada specijalni izaslanik predsjednika Joe Bidena za regiju, Gabriel Escobar, naziva ga prijetnjom.

Dodik je u listopadu upozorio da će se Srbi u Bosni braniti svojim snagama ako bude potrebno i da Republika Srpska ima “prijatelje,” misleći na Rusiju i Srbiju.

“Srbija, međutim, nije pokazala interes da ponovi svoju ulogu iz 1990-ih, kada je slala oružje i paravojne bande da podrže članove njihove etničke grupe u Bosni. A koliko Rusija zaista podržava gospodina Dodika nije jasno,” ocijenio je Higgins.

“Prošlog mjeseca se vratio iz posjete Moskvi tvrdeći da je dobio obećanje podrške tijekom sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom. Ali Kremlj, koji obično najavljuje sastanke mnogo unaprijed, čekao je danima prije nego što je potvrdio da se to dogodilo,” piše on, te dodaje da je Kremlj tada naveo da je Putinov “glavni događaj” tog dana bila “konferencija o ugljenu” a ne sastanak s Dodikom.

Političko kazalište

“Ipak, Kremlj je očigledno oduševljen što vidi Bosnu u neredu, s obzirom na to da su je Sjedinjene Države i Europa nekada zagovarale kao primjer uspješne izgradnje nacije. Putin je godinama upozoravao bivše komunističke zemlje istočne Evrope da su zapadna obećanja o miru i prosperitetu šuplja,” piše on.

Higgins postavlja pitanje jesu li Dodikove prijetnje “stvarne” ili predstavljaju “političko kazalište da se okupi njegova nacionalistička baza uoči izbora u listopadu”.

“Dodik je u četiri oka, kažu diplomate, nagovijestio da je njegov primarni interes držati državne tužitelje izvan svog domena kako bi se eliminirao rizik da se kredibilni izvještaji o nevjerojatnoj korupciji ikada ozbiljno istraže — uključujući skandal oko industrijskog kisika za pacijente s Covidom,” navodi on.

Na kraju članka Higgins navodi izjavu predsjednika PDP-a, Branislava Borenovića, koji je rekao da “Dodik preživljava od sukoba” i da “mrzi stabilnost jer onda mora objašnjavati zašto živimo ovako kako živimo.”

guest
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Derim
Derim
16 dana prije

Branite svoga gazdu,ne dozvoljavajte da ga neko ovako blati!
On ce vam dati takozvanu hb.🤣
Prosjecni uzepeovski mozak razumije samo rijeci tipa: Komsic,Halilovic,Patkovic,Delic,Dudakovic i sl.

Pero
Pero
Odgovori   Derim
16 dana prije

Samo uzmeš dejtonski i vidiš jeli takozvana mister17%

Šandor
Šandor
Odgovori   Pero
16 dana prije

👍😂

Šandor
Šandor
Odgovori   Derim
16 dana prije

Pa i u vašem trokutistanskom tusisku isto ovako pišete, ako ne i gore. I šta reći? Pišite, pišite jarančiči… Ko vas hebe. Sve neistine.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Derim
16 dana prije

Neće on nama dati već vi bošnjaci.Na dobrom ste putu samo toga još niste svjesni
Komšić će vam sve u detalje objasnit
Bit će te iznenađeni i uvrijeđeni 😂😂

Bosnianin/Bosanac
Bosnianin/Bosanac
Odgovori   Anonimac
16 dana prije

I sta je bilo kada si se probudio ,u građanskoj sekularnom bih .

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Bosnianin/Bosanac
15 dana prije

Mi smo se probudili davno,nego vi muslimani još uvijek spavate zimski san😂😂

Šandor
Šandor
Odgovori   Anonimac
15 dana prije

Njima je badava. I da se probude biće isti.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Anonimac
15 dana prije

Djed mraz baci sihre da spavaju jer su tad najpametnij 😁

Šandor
Šandor
Odgovori   Bosnianin/Bosanac
15 dana prije

U sekularnom trokutistanu?

Mornar
Mornar
Odgovori   Derim
15 dana prije

Pozdrav od deda Ratka.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Derim
15 dana prije

Sisaj ga loma B.lijo. Poserem ti se na Ku.an

Eko
Eko
16 dana prije

Eh, sta tek krije Bakir kada prijeti ratom?

Srbče
Srbče
Odgovori   Eko
16 dana prije

Eeeee to nije prijetnja to on upozorava da će to biti ako nastave sa ovim vraćanjima.A kad je karadžić upozoravao kao i Bakir sad onda su ga optužili za prijetnju.Ma ko će njima ugoditi kad su lažovi i petljanci.Ili mi jednostavno ne govorimo istim jezicima.Dupli ARŠINI jošmod turaka ostalo.Njihova fiozofija.

ANTE ZRNO
ANTE ZRNO
16 dana prije

Derum, ti si jednostavno govoreci muslimanski taliban. Je.. ti n… UZP i ona placenicka suska pustinja koja je bila nastimana da usporedi hrvate sa srbima a ti i tvoja toboznja nacija stalno ponavljate te floskule za koje znate da su pogresne I NEPRAVEDNE.. Laz i ono sto je nepravedno ima kratke noge. Nemoj zaboraviti da ce te vi na kraju placati cehove. FASISTICKI TALIMANU HANDJAR SS TRUPA.

Četnik
Četnik
Odgovori   ANTE ZRNO
16 dana prije

Ante, ja bi se složio sa talibanom. Bilo bi lijepo kad bi Vi, kao dokazano evropski narod, digli glas protiv ovih neistina.

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Osunnećeni čettnik 🙂 – baš egzotično 😎 !!!

Giordano
Giordano
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Kojih neistina misliš na kisik ili??? Mislim da ti ne razumiješ da ga mi koristimo za našu stvar dok nam bude trebalo. pa tako nećemo ga napadati zbog kisika jer nam još treba.

Četnik
Četnik
Odgovori   Giordano
16 dana prije

Ne, na neistine o protivdejtonskom djelovanju.
Inače slažem se da treba da se koristimo, i zato kažem da u nedostatku vaših hrabrih vođa, pomognete malo čovjeku koji toliko čini za vas.

Giordano
Giordano
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Nisam siguran što čini za nas. Što se tiče podrške mislim da ima svesrdnu podršku poskoka. A što se tiče hrabrosti naših vođa to tek treba da vidimo u ovoj godini. da li su bili cijelo vrijeme mudri i strpljivi ili kukavice. U svakom slučaju ne bih želio da li će na Dodika. Apsolutno ništa osobno ali ne bi volio da me predstavlja netko kao Dodik.

Četnik
Četnik
Odgovori   Giordano
16 dana prije

Tu se slažemo..nebi bilo ni prirodno…

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Kuhjac on čini za nas…nama baš njegova podrška više šteti nego koristi.
On to radi smišljeno…isto kao što Čović smišljeno podgrijava izjavom da unitarizam potiče separatizam istodobno osuđujući i jedno i drugo..ili kad Bakir optužuje obojicu za isto…moj dobri chethnik😁 , i kad bi Vam netko od Hrvata ili još gore Muslimana iskreno i pomoga Vi bi to gledali podozrivo..isti slučaj je i obratno.😀

Šandor
Šandor
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Haj ba mošnjo, ne kakaj.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Ima i te istine ,da znaš

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Kojih neistina?
Ništa osobno protiv Dodika,on je krkan , to stoji ali gledajuči ljudski faktor on je bolji i od Bakira i od Čovića.
Samo,mene osobno ne interesira njegova ljudska osobina već politička funkcija,…on brani neobranjivo.
Pod neobranjivo mislim RSrpsku…kad bi kojim slučajem bio predsjednik nogometnog ili košarkaškog kluba,predsjednik kućnog savjeta,poljoprivredni pjevač ili nešto slično , ja bi ga prvi podržao…odabirom funkcije sam si je nacrta metu na čelu..

Šandor
Šandor
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Haj ba bušnjo, ne rise.

Neverni Toma
Neverni Toma
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Brani Neobranjivo????Jadni.e dok je ijednog Srbina bice i Republike Srpske. Dodji 09 Januara u Banja Luku pa da crkn.s od muke. Srpska zauvijek!!! Kao entitet u Bosni i Hercegovini ili kas samostalna drzava. Zavisi od vas. Ucite se na greskama Srba u bivsoj Yugoslaviji,Vidite do cega je dovela Srpska tvrdoglavost, Pazite da i Bosna ne zavrsi kao Yugoslavija

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Bi mi rado…no Vama bi bilo ispod časti primiti našu podršku.
Ne želimo Vas dovoditi u napast …možda zaboravite na čast pa nas time dovedete u nezgodan položaj😀😀😀

Šandor
Šandor
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Badava šaupljiraš.

Četnik
Četnik
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Ako nas ne podržite, BejHa će postati pojas Gaze a ZG i BG još malo porasti…ja sam vani, a iz Federacije sam pa sam već navikao biti pažljiv kad idem na groblje… Nije teško, navići ćeš se lako. Živ bio

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Ja ne podržavam ni svoje,zašto bi vas…smatram da i jedni i drugi svirate kujcu,mislim, sviraju i muslimani ali objektivno gledano su u pravu.
Ne bi ni ja volio da mi netko u RH stvara državu u državi kao vi onomad…zašto ste ukidali autonomiju Vojvodine , o Kosovu da ne pričam ?
Kako ste ono pivali: “ Oj Srbijo iz tri dela ti ćeš opet biti cela!”…kako ono u Bibliji piše: “ne čini drugom ono što ne bi želio da on tebi učini”..živ i zdrav bio!😀

Četnik
Četnik
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

E vidiš, BejHa nije Hrvatska i jedino može opstati ne sa jednom nego sa tri države u državi. Izvini za tri jbg

Četnik
Četnik
Odgovori   Četnik
16 dana prije

A to šta je ko kad pivo pusti sad to…evo ja sam nekidan po prvi put poslije 30 godina dozvolio Jadro napolitanke u kuću…

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Onda ti ništa ne priječi da živiš skupa sa ostala dva naroda…usprkos tome što si chetnik.
Ako te oni hoće u svojoj blizini…moraš njih pitati,ipak sam ja u Bosni “stranac”,ne bih želio nikom ništa namećati😀

Četnik
Četnik
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Ne ne ne zemo. Ja sam u Bosni trebao biti svoj na svome. Isto kao ti (ako si Hrvat iz BejHa ili Bošnjak iz BejHa). Sad u mom gradu iako je Srba bilo najviše 1991, nas uopšte nema. Opet tvrdim, nema Bosne dok se u njoj svi ne budemo osjećali kao svoji na svome. To je jedino moguće sa tri države u državi.

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Gluposti…to je samo podloga za buduće sukobe.
Kao da Hrvat ne može voljeti Hrvatsku iz BiH ili Srbin Srbiju….kako mogu funkcionirati i voljeti iz Austrije ili Njemačke?
Vani sve može ali kući ne…gluposti na kvadrat.

Četnik
Četnik
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

Složimo se da se ne slažemo. Obećavam da te neću napasti i poklati familiju zbog toga. Deal?

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Deal..

Šandor
Šandor
Odgovori   ANTE ZRNO
16 dana prije

Tako je. I takvi kao on i pišu takve članke.

Derim
Derim
Odgovori   ANTE ZRNO
16 dana prije

Uzepeovac,ne pali se

Šandor
Šandor
Odgovori   ANTE ZRNO
16 dana prije

Derime, konjino!

Šandor
Šandor
16 dana prije

Šta od amura drugo i očekivati. Iako ovo nije zvanični stav amurske vlade, nego članak nekog potplaćenog amurskog piskarala i novinarčiča.

sim
sim
16 dana prije

Samo umjesto Dodika i njegove stranke zamijenite AKADEMSKOG DOBROCINITELJA, HDZ i HNS BiH ili ubacite Bakira i njegov SDA i dobiti ce te jasnu sliku – kao KLEROMAFIJA i KRIPTOKOMUNISTI OPERIRAJU! Ova dvojica prva ce sigurno uskoro zatraziti AZIL u RUSIJI – kao Kadijevic i Milosevici … za treceg nije sigurno – ali ce se zasigurno njegove ovce rasprsiti po livadi …

Anonimac
Anonimac
Odgovori   sim
16 dana prije

A poučak 🙁 ? Kud se poučak dade 🙁 ?!

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Anonimac
16 dana prije

Poucak no.2 NYTimes….daleka jeeee Hamerikaaaaa….🐏

Šandor
Šandor
Odgovori   sim
16 dana prije

A gdje će kakir tražiti azil? U saudiji? Tayip ga neće primiti kod sebe

Šandor
Šandor
Odgovori   sim
16 dana prije

Šo si se ba raspiso. Ne ćitamo te.

"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
"Sweet Smoke by Haso" - elitni nargila bar!
16 dana prije

Erdoganove Zelene fekalije i njihovi mediji 🙁 !

POUČAK: Deutsche welle je europsko proislamsko smeće a NYT je njegova američki pandan 🙁 !

Sad letim, došla mi oveća grupa maturantica iz Udina 😎 , naručile po veliki Desperados i najveći tepsiju nargila 😎 – većeras će kod Hase biti loodnica 😎 😎 !

Sweet smoke by Haso – elitni nargila-bar 😎 !

Šandor
Šandor

Hasoooo kako je konobarica sa cucama?

drZlikovac
drZlikovac

Narcis…zamisli da je trava plava😛

Anonimac
Anonimac
16 dana prije

Zasto netraze i nepodignu optuznice protiv Bosnjaka koji su ubijali nasu djecu na skolskim igralistem u Vitezu te u velikom broju neduzno hrvatsko pucanstvo ostalim djelovima BiH a da ne govorim o zlocinima kao sto su silovanja. Ne umjesto toga oni njih pozivaju u Vukovar i stavljaju u prve redove kolone sjecanja. Neka ih je sram.

Srbče
Srbče
16 dana prije

Pih objektivni su baš.Isto kao da im je SDA poslala izvještaj pa oni objavili.A pošto je sve isto onda je lako zaključiti čija je politika i mozak SDA.USA=SDA oni su njihov proizvod za rušenje Juge.I danas idu po naredjenja u Američku amasadu.

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Srbče
16 dana prije

A tko tebi brani da ideš po instrukcije v USA?😀
Draža ti majčica Rusija..a?
A ti voli koga hoćeš…no se onda nemoj zbog svoga odabira na drugog ljutiti..😛

Bosnianin/Bosanac
Bosnianin/Bosanac
Odgovori   Srbče
16 dana prije

U ludnicama još postoji mjesta.Prijavi se ,haluciniras.

Srbče
Srbče
16 dana prije

PA za 25 godina Srbi su promjenili 3 vodeće stranke SDS,pa Radiklalna stranka,pa sad SNSD predhodne su posmjenjivali visoki predstavnici,na kraju nam doveli SNSD i opet krivi Srbi a za to isto veijeme na drugoj strani su uvijek isti mafijaši,i ljudi koji su doveli do stradanja onih 140 000 mrtvih,i danas isti ti koji su pobili 140 000 ljudi samo zbog toga sto mrze VELIKU SRBIJU i ne znajući da objasne sto to nije uredu sa VELIKOM srbijom i dali je to vrijedno 140 000 zivota.Ti ljudi i danas prijete ratom ako se ne ispune njihove želje.PAMOTNOM DOSTA.

Šandor
Šandor
Odgovori   Srbče
16 dana prije

Bravo, lave.

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Srbče
16 dana prije

Čuj logike…vi kralja smaknete pa ustoličite gorega.
Ne mjenjate vi vodstvo radi nas već sebe samih…ako ne ispunjava dovoljno brzo svetosavske ciljeve vi mu secnete vrat…to je jedini razlog vaših političkih promjena..😀

Bosnianin/Bosanac
Bosnianin/Bosanac
Odgovori   Srbče
16 dana prije

Vas svi mrze,vi ste od pamtivijeka ugroženi,vi samo stradale u balkanskim ratovima,samo su kosti vaših mrtvih bitne jer su vaše.Ma Mrs u pm,i vi i vaša politika.Niste uspjeli devedeseti sa JNA i njihovim idnosno našim naoružanjem ,a nećete pogotovo sad.
Mrs na baustelu gamad balkanska neotesana.

HrvojeHrvatinićHrle
HrvojeHrvatinićHrle
16 dana prije

Jeli to opet Dodik kriv!? Poznat mi je ovaj ISILov pamflet,”suptilno”nema što i ako nisam čitao ovaj talibanijski megafon,zna se što će pisati!

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   HrvojeHrvatinićHrle
16 dana prije

Kriv…sehrbi su uvik krivi ..😀

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

nekad su bili ,ugroženi,tako se pripovijeda

Last edited 16 dana prije by Ganga🐉
Prorok
Prorok
16 dana prije

U zadnje vrijeme cujem da Balkanska ovca daje najvise vune.

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Prorok
16 dana prije

Istina…striže ko stigne 😀

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   drZlikovac
16 dana prije

ako se ti smatraš ovcom ,budi ovca 🐑

Šandor
Šandor
16 dana prije

Hebo majku kako su se raspisali i rastorokali protiv dode i rs. I kuka i motika nešto piše, njake, prijeti, pametuje. Mošnje, zapad, njihovi saveznici, plaćeni lobisti itd. I šta nam to govori? To nam samo govor i da su dodo i rs u pravu!

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Šandor
16 dana prije

VELIKO evropsko ime ŽAK ŠIRAK PREDSJEDNIK FRANCUSKE juna 1995 na Londonskoj konferenciji reče SRBI SU NAROD BEZ REDA ZAKONA I VJERE

Vuk krajiški
Vuk krajiški
16 dana prije

Ma sveo će to biti riješeno do marta biće ovo dve države Republika Srpska i Herceg Bosna ,dugo zapad ruke od bakirovih gazija ,mostar komplet Hrvatima Sarajevo srbima ,jedini još je pitanje Žepče da se nekako uklopi Hrvatima …

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Vuk krajiški
16 dana prije

Ti radiš u kazalištu lutaka?😀

Četnik
Četnik
Odgovori   Vuk krajiški
16 dana prije

Samo još Žepče da riješimo!?
Tebi je zemo super!
Hehe

drZlikovac
drZlikovac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Vuka očito ugrizla bisna lisica😀

Bosnianin/Bosanac
Bosnianin/Bosanac
Odgovori   Četnik
16 dana prije

Sta ima na bausteli gastarbajteri?Golena tuga tamo gdje si manjina i gdje ne smiješ ni prnuti.

Četnik
Četnik
Odgovori   Bosnianin/Bosanac
16 dana prije

Amerikanac ovdje. Hvala na protjerivanju.

Bosnianin/Bosanac
Bosnianin/Bosanac
Odgovori   Vuk krajiški
16 dana prije

Snovi su jedno,a realnost drugo gastarbajteri.

eagle
eagle
15 dana prije

nedaj se dodo ercegbosna i ponosna šahara ti čuva leđa