Published On: Sri, lis 12th, 2016

JAKOVE, IZDRŽI Kolinda izrezala Jakova s fotografije s britanskom kraljicom

BRITANSKA kraljica Elizabeta II. primila je u Buckinghamskoj palači predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović na početku njezina prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji.
Njihov susret upriličen je sedam mjeseci nakon što su u ožujku u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj boravili britanski prijestolonasljednik Charles i njegova supruga Camilla, vojvotkinja od Cornwalla, u okviru turneje po regiji. Taj posjet nije imao političku dimenziju, ali je bio usredotočen na jačanje povezanosti dviju zemalja i njihovih građana.
Kolinda se, protokolarno, fotografirala s britanskom kraljicom. U njenom društvu je bio i suprug Jakov koji se nalazio tik iza supruge. Fotografi su tako zabilježili trenutak u kojem se Kolinda smiješi pored vremešne britanske kraljice, dok Jakov stoji tik iza nje. Istu je fotografiju Kolinda objavila na Facebooku s tom razlikom da Jakova – nema.
Naime, predsjednica je iz nekog razloga izrezala dio fotografije na kojoj se vidi Jakov, a stvar je tim čudnija što izrezana fotografija na Facebooku djeluje potpuno nezgrapno jer nije dovoljno široka.
“Ugodan razgovor s kraljicom Elizabetom II. na početku mog posjeta Velikoj Britaniji”, stoji u opisu fotografije. O Jakovu ni riječi.

Popodne se sastaje s Theresom May
Predsjednica Grabar-Kitarović popodne će se sastati s premijerkom Theresom May u Downing Streetu. Razgovarat će se o bilateralnim odnosima dviju zemalja. Premijerka May ovaj tjedan sa svojim kolegama iz europskih država razgovara i o pripremama za Brexit.
Grabar-Kitarović će se u utorak odvojeno sastati i s britanskim ministrom obrane Michaelom Fallonom i predsjednikom Doma lordova Normanom Fowlerom te predavati na Londonskoj školi ekonomije i političkih znanosti.
Britanski veleposlanik u Hrvatskoj Andrew Dalgleish izjavio je uoči odlaska Grabar-Kitarović u London da posjet predsjednice “potvrđuje važnost koju Ujedinjeno Kraljevstvo pridaje odnosima s Hrvatskom”.
“Velika Britanija i Hrvatska danas surađuju u brojnim područjima – od obrane i sigurnosti do turizma, kulture, obrazovanja i globalnih tema. Ali uvijek postoje područja u kojima možemo učiniti i više. Ovaj posjet sjajna je prilika da to naglasimo”, rekao je Dalgleish.
Predsjednica će posjet Britaniji završiti u srijedu sastati s ministrom gospodarstva Gregom Clarkom i ručati s predstavnicima banaka i investicijskih institucija. Popodne će posjetiti Bloomberg gdje je predviđen sastanak sa predstavnicima tvrtki i startupova informatičke tehnologije.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>